Catalunya manté que és massa aviat per decidir equiparar Andorra amb l’Alt Urgell

Hores d’ara, l’índex de reproducció del coronavirus al Principat no permetria la normalització de la mobilitat el 7 de desembre

El conseller Bernat Solé saluda el tinent d'alcalde Francesc Viaplana sota l'atenta mirada de l'alcalde Jordi Fàbrega.
El conseller Bernat Solé saluda el tinent d'alcalde Francesc Viaplana sota l'atenta mirada de l'alcalde Jordi Fàbrega. Gabriel Pérez

Tant el conseller d’Acció Exterior de la Generalitat, Bernat Solé, com l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, han assegurat que “és massa aviat” per decidir si s’equipara Andorra amb l’Alt Urgell i es permet, per tant, restablir la mobilitat en una banda i l’altra de la frontera a partir del 7 de desembre, quan suposadament se saltaria de fase en el pla de desescalada de Catalunya. De fet, amb les xifres sobre la taula, amb l’índex de reproducció de la Covid que té hores d’ara el Principat, Andorra no podria anivellar-se a la comarca catalana veïna.

Bernat Solé ha visitat aquest matí la Seu d’Urgell, on ha estat rebut, a l’ajuntament, per l’alcalde i el primer tinent d’alcalde, Francesc Viaplana (cal tenir en comte que el conseller és d’ERC com el tinent d’alcalde i Fàbrega forma part de Junts). Tots tres han tractat sobre el lideratge a què aspira la Seu de la regió pirinenca en un sentit ampli i transfronterer. I, en conseqüència, també han tractat la qüestió de la col·laboració, per exemple, amb Andorra.

Una compareixença del conseller d'Interior català Miquel Sàmper.

Relacionat

Sense cap decisió sobre l’equiparació d’Andorra amb l’Alt Urgell a partir del 7 de desembre

El conseller d’Acció Exterior català ha admès que “la posició de la Seu d’Urgell ens interpel·la” a fer el màxim de gestions i a “treballar amb la màxima coordinació” amb governs com el del Principat. Solé ha afirmat ser conscient de com són “d’important” les relacions socials, comercials, laborals i econòmiques entre l’Alt Urgell i Andorra, “i les hem de posar en valor”. El membre de govern català en cap moment s’ha mullat.

El conseller d’Acció Exterior demana prudència: “A dia d’avui encara és aviat” per prendre cap decisió perquè “una de les coses que ens ha ensenyat la Covid és que allò que pot ser cert avui, demà pot canviar”

“A dia d’avui encara és aviat” per prendre cap decisió perquè “una de les coses que ens ha ensenyat la Covid és que allò que pot ser cert avui, demà pot canviar” i que zones que estan epidemiològicament ben situades en pocs dies poden “revertir”, per tant cal “trobar una línia d’equilibri”. De fet, en declaracions a Catalunya Ràdio, la també consellera Alba Vergés, en aquest cas de Salut, ha posat sobre la taula la possibilitat que la segona fase de la desescalada catalana no s’activi fins al 8 o el 9 de desembre.

La cautela també ha estat la línia de Jordi Fàbrega, que va assistir a la reunió amb els consellers Vergés i Miquel Sàmper, d’Interior, juntament amb els ministres de Salut, Joan Martínez Benazet, i Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. L’alcalde de la Seu ha remarcat que “hem de ser molt prudents” i que “anem molt coordinats tots”. I tot recordant que el canvi de fase està establert per al 7 de desembre, “sempre lligat” a l’evolució epidemiològica.

Fàbrega ha reconegut com no pot ser d’una altra manera que a l’Alt Urgell li interessa que Andorra vagi bé i a la inversa passa el mateix, i ha recordat que per equiparar els dos territoris hi ha d’haver indicadors equivalents. En aquest sentit, l’alcalde urgellenc ha recordat que la Generalitat ha fixat que per passar de fase cal que la R0 estigui per sota de 0,9 i que els ingressos hospitalaris vagin a la baixa. Ara mateix, Andorra presenta un R0 de 0,98 i els darrers dies hi ha hagut noves hospitalitzacions, amb la qual cosa els paràmetres per restablir la mobilitat el 7 de desembre en el cas que s’acceptés l’equiparació territorial no seria possible.

Comentaris (9)

Trending