Andorra es renta les mans en el conflicte de les desercions

El Govern considera que l’abandonament d’un metge i una infermera és una qüestió estrictament interna d’una brigada sanitària cubana que ha acabat formalment aquest dijous la missió hospitalària

Xavier Espot amb Maria Ubach al darrere; amb Eric Jover i Sílvia Calvó a la bancada del Govern al Consell, aquest dijous.
Xavier Espot amb Maria Ubach al darrere; amb Eric Jover i Sílvia Calvó a la bancada del Govern al Consell, aquest dijous. Toni Solanelles

A Andorra ni li va ni li ve que hagin marxat dos dels integrants de la brigada sanitària cubana. Que hagin desertat, vaja. Almenys hagi ho veu el Govern que ressalta que la delegació va venir a fer una feina de la qual n’estan satisfets i que aquest dijous justament ha finalitzat i que l’organització interna de l’equip és una qüestió estrictament cubana. La classe política del Principat mira de passar de resquitllada a un afer més que incòmode. Més encara amb la pressió que exerceix els Estats Units.

El malestar dins de la brigada és important, malgrat que els seus integrants -aquells que no tenen responsabilitat, és clar- ho han mirat de gestionar amb naturalitat. Són situacions que tot sovint es donen, encara que poc es podia esperar que fos protagonitzada per un dels homes amb més vinculació política de tots els que es van traslladar al Principat, l’anestesista Dariel Romero, que a més a més té galons militars.

Membres de la delegació cubana amb el metge suposadament 'desaparegut' sostenint la bandera.

Relacionat

Alarma en la delegació cubana per la deserció de dos sanitaris

Mentrestant, fonts del ministeri d’Afers Exteriors, que és qui formalment manté els contactes bilaterals amb Cuba han explicat que els responsables de la delegació van informar de la marxa dels dos sanitaris i res més. Que no es tem cap repercussió ni positiva ni negativa ni positiva de la situació, un veredicte que vindria a corroborar el cap de l’executiu, Xavier Espot, que durant una entrevista al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió ha afirmat que de “conflicte diplomàtic no n’hi pot haver. El Govern no es va comprometre a què aquestes persones no poguessin sortir del territori i no eren els garants que no poguessin marxar”.

Espot a 'La Rèplica' d'Andorra Televisió: "És una anècdota que no pot posar ombra sobre una decisió que va ser encertada i que va ser purament sanitària, no política"

Exactament el mateix han exposat les fonts d’Exteriors consultades, que han recordat que no s’ha tingut cap més lligam amb la brigada sanitària que la de suport logístic més enllà dels contactes contractuals realitzats al seu dia. Per la resta, segons les fonts oficials del ministeri, “l’organització interna era una qüestió estrictament seva”. Els responsables de la delegació haurien comunicat l’absència dels dos sanitaris i poc més. Espot ha dit en aquest sentit que “l’única notícia que tenim és que un metge i una infermera no s’han reincorporat i no es coneix el seu parador. No sabem si són a Andorra o no. No tenim constància que hagin demanat asil polític”.

D’asil polític a Andorra, evidentment no n’han demanat. En tot cas ho farien, probablement, a Espanya, on tot indica que és on han anat perquè hi tindrien família, tant el metge com la infermera. Espot, que ha arribat a qualificar d’anècdota la deserció dels dos sanitaris cubans ha deixat clar que “això no pot posar ombra sobre una decisió que va ser encertada i que va ser purament sanitària, no política”. Però és evident que Cuba n’està fent una utilització política. I de gran volada. Tot i que els dirigents andorrans hi volen treure ferro.

El cònsol Alain González al costat de la bandera andorrana; i el 'desertor' Dariel Romero al costat de la ministra Maria Ubach.

Relacionat

Les desercions cubanes posen més ombres que llum a la gestió de la crisi sanitària

“Aquests senyors són metges i infermers que han vingut a fer una feina puntual i els emparen els drets fonamentals de la nostra Constitució. No han comès cap delicte i no han de ser perseguits per la policia”. De fet, tot i que els responsables policials van ser informats de la situació aquest diumenge a la tarda, en cap cas es va posar en marxa cap dispositiu de vigilància ni res semblat. La certesa que havien marxat del país era gairebé segura. Tampoc els responsables cubans haurien demanat cap tipus de suport, segons les fonts d’Exteriors consultades.

El cònsol cubà a Barcelona ha arribat aquest dijous al Principat per mirar de posar ordre; ha estat el principal interlocutor diplomàtic amb l'executiu sobre el terreny

Aquestes mateixes fonts sí que han mostrat estranyesa, però, pel suposat comportament que hauria tingut el cònsol de Cuba a Barcelona, Alain González, que seria un dels principals responsables del malestar intern amb les seves constants reprimendes i restriccions ordenades respecte als sanitaris, la darrera, la retirada del passaport per evitar noves desercions. Aquesta actitud, segons les fonts d’Exteriors consultades, topa frontalment amb l’exquisidesa del tracte que haurien tingut amb ell les autoritats andorranes.

Espot ha recalcat que els sanitaris cubans “han fet una feina efectiva i han ajudat a salvar vides”, el mateix missatge que es transmet des d’Afers Exteriors, que han assegurat que aquest dijous era el darrera dia que el SAAS havia programat activitat laboral per als sanitaris cubans. A partir d’ara, com avui mateix a l’hotel Panorama amb la unitat internista de l’hospital, s’inicien les tasques de recollida i comiat. Alain González, acompanyat de familiars i altres responsables del consolat a Barcelona, ha arribat aquest dijous també al Principat.

Una imatge de la delegació cubana amb autoritats andorranes el dia de la seva arribada al Principat.

Relacionat

Cuba retira els passaports als sanitaris que romanen a Andorra per evitar nous ensurts

Dissabte hi ha programada una ruta turística per diversos punts del Principat i, després, un sopar-comiat oficial a l’hotel on han estat allotjats i en què han estat convidats membres de la comunitat cubana al Principat que en principi gaudirien de la confiança dels membres que regeixen el control de la delegació. És a dir, afectes al règim castrista. No pas al contrari. El que menys es pot permetre ara González és que les veus contràries s’amotinin dins de la delegació. L’1 de juliol els 21 membres que ara queden de la brigada haurien d’agafar un vol des de Barcelona en direcció a l’Havana.

Socialdemòcrates i Terceravia temen un embolic

Mentre el Govern treu ferro a l’afer de les desercions i els responsables dels grups parlamentaris que li donen suport eviten pronunciar-se sobre el cas al·legant que no tenen cap més informació que l’apareguda als mitjans de comunicació, el Partit Socialdemòcrata (PS) i la consellera de Terceravia Carine Montaner no estan tan convençuts que Andorra no acabi sortint malparada de la història cubana. Fonts del PS han assegurat que recórrer als sanitaris cubans va ser una decisió “poc meditada” que pot comportar “un error diplomàtic important i innecessari”.

El PS considera que recórrer a Cuba va ser una decisió "poc meditada" mentre que Montaner tem que "Andorra es trobi enmig d'un conflicte diplomàtic"

Montaner, que ja es va interessar pels acords amb Cuba en matèria sanitària, ha afirmat que “el que no m’agradaria és que Andorra es trobi enmig d’un conflicte diplomàtic” o que el Principat sigui “retratat a nivell internacional; seria desastrós per un petit país com el nostre que sempre ha sigut exemplar a nivell diplomàtic”. I encara hi ha afegit: “El cap de govern no pot dir que és una anècdota, no es pot minimitzar el que està passant”. La parlamentària de Terceravia tem la pressió americana que Afers Exteriors assegura que no hi és atès que abans que la delegació cubana aterrés al Principat ja es va informar de la situació.

Comentaris (6)

Trending