Heliport a la Massana o enlloc i recinte multifuncional davant de Govern

L’executiu descarta pel moment fer públic el full de ruta post-Covid pendent de possibles rebrots del virus

Un helicòpter sobrevolant cel andorrà.
Un helicòpter sobrevolant cel andorrà. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, ja tenia fins i tot gravada l’al·locució que s’havia de difondre aquesta setmana. La intenció era anunciar el full de ruta post-Covid que la coalició governamental ha pactat. Però els rebrots de coronavirus, especialment a Catalunya, ho han frenat tot plegat. Això no treu, però, que les decisions estiguin més o menys preses. L’heliport es farà a la Massana o no es farà, el recinte multifuncional es manté al programa i si no hi ha impediments anirà just davant de Govern. L’aeroport a Grau Roig queda descartat i l’aposta aeronàutica és per l’equipament de la Seu.

En el programa de Govern reformulat, que ha estat capitanejat pels secretaris d’Estat d’Infraestructures, César Marquina, i d’Afers Europeus, Landry Riba, hi ha multitud d’accions, la majoria molt transversals. Espot pretenia explicar-les en un missatge a la nació que s’hauria d’haver emès aquests darrers dies. La voluntat era, més o menys, posar el punt final a la primera fase més aguda de la crisi sanitària, donar el tret de sortida a les vacances i deixar el camí a punt per al setembre. Però el cap de Govern no hi ha estat a temps. I el repunt de casos de Covid, especialment a l’entorn, ha fet aconsellable aparcar el missatge.

L'ara ministre de Presidència, Jordi Gallardo; el cap de Govern, Xavier Espot; i el president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, el dia que van presentar l'acord.

Relacionat

La coalició de Govern busca la fórmula per salvar el recinte multifuncional

Però el full de ruta es manté. De tot allò que han acordat els tres grups que donen suport al Govern, segons les fonts consultades, se’n despenjaran una bona colla de normatives. Algunes seran noves, d’altres vindran a modificar-ne algunes de les existents. La retallada en infraestructures, de fet, en inversions, es preveu que sigui molt seriosa. I com aquell que diu, només se salva el recinte multifuncional que, entre altres, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, reclama.

De tot allò que han acordat els tres grups que donen suport al Govern, segons les fonts consultades, se’n despenjaran una bona colla de normatives; algunes seran noves, d’altres vindran a modificar-ne algunes de les existents

El multifuncional, almenys ara per ara, s’ha salvat de la tisorada i si no hi ha nous entrebancs la voluntat és construir-lo a l’espai que queda enfront l’edifici administratiu de Prat de la Creu, on l’antiga plaça de braus que ha ocupat durant tants anys el COEX com a magatzem. Cal veure, això sí, com s’articula sabent que una part del terreny és de propietat privada i, l’altra, tenint en compte la possibilitat, si finalment es desenvolupa el projecte del telefèric a Carroi, que allí hi pugui anar l’estació de sortida.

Un altre projecte que es podria salvar és el de l’heliport. El full de ruta, segons les fonts consultades, preveuria la inversió necessària per fer els estudis d’adequació. Si alguna de les dues opcions ofertes pel comú de la Massana, a Beixalís o a la Caubella, rep el vistiplau tècnic (quant a aeronàutica) i mediambiental, el projecte es tirarà endavant. Sinó, definitivament es descartara l’heliport nacional. Com també sembla ja d’entrada la possibilitat de fer un aeroport en territori nacional. Ni el moment, ni l’economia ni tantes altres coses no encaixen.

Per tant, fora del full de ruta dur a terme qualsevol plantejament a Grau Roig, la decisió és reforçar des d’Andorra tant com es pugui l’aeròdrom de la Seu ara equipat ja formalment amb el GPS. I mirar d’impulsar-lo fins i tot injectant alguns ajuts a companyies, com a mínim a l’inici, que vulguin operar a l’equipament situat en terme municipal de Montferrer. Quant a infraestructures de comunicació, el reformulat full de ruta farà un brindis (caldrà veure si al sol) a la possibilitat que el tren acabi arribant al Principat. L’enllaç ferroviari es veu més prudent i assequible que l’aeroport.

Les properes setmanes, si l’actualitat no obliga a canviar els plantejaments, hi haurà, es preveu, una davallada de l’activitat institucional. Per tant, i descartada l’al·locució aquesta setmana, caldrà veure si els daltabaixos que dia sí dia també deixa la Covid tornen a frenar-se i el virus es torna a posar sota control per poder anunciar el programa governamental que hauria de redreçar la complicada situació que deixa el coronavirus.

Comentaris (4)

Trending