La coalició de Govern busca la fórmula per salvar el recinte multifuncional

La resta de projectes de gran inversió quedarien ajornats en el programa reformulat davant la crisi del coronavirus, que inclou l’aposta per la digitalització, la diversificació econòmica i la sostenibilitat ambiental

L'ara ministre de Presidència, Jordi Gallardo; el cap de Govern, Xavier Espot; i el president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, el dia que van presentar l'acord.
L'ara ministre de Presidència, Jordi Gallardo; el cap de Govern, Xavier Espot; i el president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, el dia que van presentar l'acord.

Els projectes d’inversió seran els grans damnificats del replantejament del programa de Govern tancat per Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos a conseqüència de la crisi del coronavirus. L’executiu i els grups parlamentaris treballen per adaptar aquest document i per prioritzar aquells punts que realment suposin un “retorn positiu” en l’economia. En obra pública, per ara, queda tot posposat, amb una única possible excepció: el recinte multifuncional, que s’intenta salvar. En altres àmbits, es vol apostar per la digitalització, la sostenibilitat i la diversificació econòmica.

Els consellers de la majoria i representants del Govern han mantingut aquest dimarts una reunió l’objectiu de la qual era començar el treball per adaptar el programa pactat en el moment de tancar l’executiu de coalició a la realitat provocada per la pandèmia de la Covid-19. I, en especial, pels seus efectes en les finances estatals. Toca fer una reformulació, tot tenint present l’elevada despesa que per les arques públiques tindrà la crisi sanitària i, sobretot, l’econòmica.

L’ajornament de projectes no afectaria ni FEDA ni Andorra Telecom, que podrien impulsar obres per diversificar les fonts d’energia o la nova seu de la companyia de telecomunicacions

Entre els tres grups cal acordar un nou full de ruta. Un de racionalitzat. Que suposi una menor despesa pública però que, a la vegada, no hipotequi la necessària recuperació econòmica. I el capítol on tocarà actuar fortament és el de la inversió. Per ara, la consigna és deixat congelats -no vol dir anul·lats però sí ajornats- projectes que implicaven una forta despesa en diner com ara obres a carreteres o altres actuacions. Tots? Sí, amb una possible excepció.

Aquesta seria el recinte multifuncional. S’entén que pot tenir una importància cabdal en l’atracció de turistes i, per tant, la reactivació dels encara sectors claus de l’economia a la vegada que els més tocats pel coronavirus. Per això es busca la fórmula per poder tirar-lo endavant sense demora. Per salvar-lo de la crema momentània, per dir-ho d’alguna manera.

Els grups han analitzat les propostes electorals i com van plasmar-se en el programa de Govern i s’han identificat fins a unes 80 accions a les quals consideren que, ara més que mai, cal donar prioritat. És el cas de tots aquells projectes i iniciatives que puguin potenciar la diversificació econòmica. També, de tot el que fa referència a la digitalització de l’administració i del país.

Es volen prioritzar les accions per diversificar l’economia, digitalitzar l’administració o impulsar la sostenibilitat ambiental

Un altre àmbit que es vol prioritzar també és el de la sostenibilitat mediambiental. I, en aquest punt, es té clar que cal mantenir l’aposta per la diversificació energètica. Aquí, a més, es considera que no cal paralitzar res, ja que la iniciativa serà de FEDA i, per tant, la companyia té prou múscul financer per mantenir el nivell d’inversions necessari per projectes com la cogeneració o l’impuls d’altres fonts de generació.

El mateix s’entén pel que fa a Andorra Telecom. En aquest punt, es convé que la parapública de telecomunicacions també ha de mantenir els seus projectes estratègics. Entre ells, la construcció del nou edifici a l’avinguda Meritxell, per albergar les seves oficines.

Comentaris (3)

Trending