La desesperació del company del pres malalt fugat

Després de divuit mesos de presó provisional i “sense veure la llum al final del túnel”, l’home detingut amb un resident valencià que va anar al metge i no va tornar reclama una solucióDes que l’octubre passat el propietari dels 228 grams de cocaïna que es van comissar en la denominada ‘Operació Nord’ va ‘desaparèixer’ tota la tramitació de la causa s’ha alentit

La seva mare té por que qualsevol dia el seu fill s’autolesioni per evidenciar d’una vegada per sempre el seu malestar i per aconseguir sortir així uns dies del centre penitenciari camí de l’hospital i canviar el decorat que veu des de fa més o menys divuit mesos. El fill en qüestió és un home de mitjana edat veí de Catarroja, a València, que va ser detingut el 3 de maig del 2018 acusat de tràfic de droga. L’arsenal ‘droguístic’ que es va comissar en la denominada ‘Operació Nord’ també coneguda com la causa del ‘supermercat de la droga’ contenia una partida de 228 grams de cocaïna. El propietari era el company de l’ara protagonista. Un company que des de l’octubre del 2018 campa lliurement després de fugir de l’acció de la Justícia andorrana amb el pretext -real però relatiu- que s’havia de fer un tractament mèdic i no se li podia fer al Principat.

Mentre el principal responsable de l’afer -la mare de l’acompanyant clama per la seva innocència i bondat- fa vida aparentment normal sotmetent-se a un tractament mèdic experimental que sembla que li dóna bons resultats, dos altres dels cinc homes arrestats la nit del 3 de maig del 2018 malden a la presó “sense veure la llum al final del túnel”. Fa molts mesos que l’home demana als seus familiars que escampin la situació. Que no hi ha manera que la tramitació judicial sigui tant lenta, que porti 18 mesos de presó provisional i la causa encara no hagi arribat al tribunal jutjador. Que ningú no li digui ni mu. Perquè la mare del noi -d’una família que ostenta un restaurant a l’esmentada Catarroja- ha enviat cartes a totes les institucions del Principat. “I cap ha respost; bé, sí, l’Església”. Tant el rector com la representació del Coprincipat mitral han respost amb unes lletres les missives enviades per la dona.

Tant el processat, en el marc de la causa, com la seva mare, asseguren que el reclús no tenia res a veure amb la droga confiscada; només pretenia fer un favor al propietari del producte fugat amb ‘aval judicial’

Clama la mare per boca del seu fill per una situació insostenible. I si ja anava poc veloç la causa, des que el principal acusat en el cas va anar al metge i mai més no va tornar, la instrucció -ara sí ja en la recta final- encara s’hauria alentit més. Però no hi ha dret, que un pare de família -pocs dies després d’entrar a la Comella la filla de l’home “va prendre la comunió sense el seu pare”- “no tingui cap mena de perspectiva”, diu la mare, que anys ah havia dut el seu fill al Principat durant un parell de setmanes per recomanació mèdica i pràcticament mai més havia tornat fins que per una mala jugada, assegura, va acabar entre reixes. I des del 5 de maig que fa estada a la Comella, ara fent d’ordenança -es a dir, feineja, serveix els altres reclusos, fa tasques de vigilància, és un pres de confiança dels funcionaris- i guanyant-se quatre euros que fan que la seva mare no hagi d’anar encara més collada i pugui fer-se càrrec de la pensió de la néta i del manteniment del domicili del reclús, que espera que ben aviat pugui tornar a ocupar.

Parla perquè el seu fills està fart que la situació no es mogui, que hi hagi un home fugat i ell, que manté, jura i perjura que res no tenia a veure amb la droga, s’estigui morint de pena i sentiment entre uns barrots que cada dia veu més grans. “No és perquè sigui el meu fill, però és molt bo. De fet, tothom li va recomanar” que no acompanyés l’ara fugat de l’acció de la Justícia andorrana i de la qual la dona -que no té problema en identificar-se al periodista perquè “nosaltres no tenim res a amagar”- prefereix no parlar-ne gaire tot i que coneix de petit i havia estat sempre amic del seu fill.

El pitjor de tot és, diu la familiar del reclús, no saber què pot passar, quan s’acabarà el malson: “Tot avança molt lentament, i quan no són ‘pitos’ són ‘gaites’”

Això, que li va fer de taxi, per dir-ho d’alguna forma, cansat de sentir l’ara fugat que no trobava ningú que li fes el favor de pujar-lo a Andorra a fer uns encàrrecs segons ell derivat del negoci que havia tingut -una botiga de roba esportiva, d’esquí, o quelcom similar- i que no podia dur a terme perquè les autoritats espanyoles li havien retirat el permís de conduir. Suposadament li va fer el favor alhora que aprofitava també el viatge per fer quatre compres destinades als preparatius de la comunió de la seva filla. Però no hi va poder pas ser. La policia va controlar el camell -un client andorrà deutor de l’ara fugat que també fa estada a la Comella- i seguidament i amb la seva col·laboració va enxampar els propietaris del material. O el propietari i el que li feia de xofer.

I mentre a l’un la malaltia li ha servit per tocar el dos -amb l’aval judicial- i encara és hora que el busquin -sí, es va activar una ordre de recerca però no va suposar el retorn a la garjola del processat- l’altre està “frustrat, sense saber què fer ni a qui recórrer”. “Tot va molt lent. Quan no són ‘pitos’ són ‘gaites’”, diu la mare, tan o més desesperada que un fill que fa temps que li diu que esbombi el seu cas. “Espero que no el perjudiqui”, acaba pregant la dona, cansada de sentir parlar de casos com el que afecten el seu fill (el bar-restaurant que regenta, i en qual treballava també l’ara reclús, és just davant dels jutjats de Catarroja, i està ple, a l’hora d’esmorzar i de dinar, ja sigui d’operadors de la Justícia -des de funcionaris judicials a advocats- o d’acusats que s’han de presentar davant el tribunal) però que mai no pensava que passarien de casa aliena. Una desesperació en tota regla. I que fa massa temps que dura. D’aquí que reclama una solució. Una resposta. Veure la llum. Saber de quin mal ha de morir.

-

Relacionat

El pres ‘fugat’ va amenaçar de mort dins de la presó el ‘seu’ camell
-

Relacionat

Controlat a Espanya el pres que no va tornar a la presó aprofitant un ‘permís mèdic’
Agents de la policia andorrana en un control a la duana en una imatge d'arxiu.

Relacionat

La policia activa la recerca del pres que no ha tornat a la Comella després d’un permís judicial
-

Relacionat

La Batllia dóna un permís mèdic a un pres confiant que tornaria… i de moment no ha tornat
Material comissat i que majoritàriament portava el jove en el motxilla que duia dalt de l'autobús de línia.

Relacionat

El ‘supermercat de la droga’ o un deute que els sortirà molt car
Un agent de policia prepara el material confiscat per exposar-lo.

Relacionat

Empresonats els tres principals responsables del ‘supermercat de la droga’
-

Relacionat

Desarticulat un ‘supermercat de la droga’ que tenia ‘emmagatzemats’ 228 grams de cocaïna

Comentaris

Trending