Controlat a Espanya el pres que no va tornar a la presó aprofitant un ‘permís mèdic’

El fet de ser nacional espanyol i el seu estat de salut -l’home s’està sotmetent a quimioteràpia a València- impossibiliten el lliurament del reclús al Principat

-
-
La policia espanyola ha detingut, arran de l’ordre internacional de recerca i captura emesa per les autoritats judicials andorranes, el pres que la Batllia va autoritzar a viatjar a Espanya per sotmetre’s a una prova mèdica i ja no va tornar al Principat. La detenció va durar unes hores i està clar que l’Estat veí no lliurarà el reclamat, que no té cap deute pendent amb la Justícia espanyola. Alhora, l’home, que pateix una greu malaltia pulmonar, ha de seguir tractament hospitalari, situació que es prioritza. I l’estaria fent en un centre sanitari de València, que és a la zona on sempre ha estat el reclamat des que va marxar d’Andorra.

Fa poc més d’un mes que la Batllia va autoritzar al pres, que amb anterioritat ja havia estat traslladat a un centre mèdic de Tolosa a fer-se proves arran de les mateixes dolences, a acudir a un hospital espanyol per fer-se un test ineludible per acabar de diagnosticar què tenia. La instructora del cas pel qual l’home va ser detingut -era el cervell del denominat ‘supermercat de la droga’- va prioritzar el dret a la salut al risc, advertit per la policia i el centre penitenciari, que el pres pogués acabar-se fugant. 

La batlle, segons les fonts, va fer valorar amb un informe pericial inclòs l’estat de salut del reclús per assegurar-se que la prova que es pretenia fer era ineludible. Els metges van confirmar que la lesió que patia als pulmons era compatible amb un limfoma i que calia sotmetre’s a una revisió mèdica que necessitava sedació i ingrés hospitalari d’una nit. França, país amb el qual Andorra, a diferència d’Espanya, sí té conveni referent al trànsit i custòdia de presos, no garantia poder acudir al Principat a buscar el pres amb la celeritat que el seu estat de salut requeria.

La batlle instructora del cas del ‘supermercat de la droga’ va deixar en llibertat l’intern tot i el risc de fugida després d’assegurar-se que la prova sol·licitada era ineludible

Per tant, i abans d’arriscar-se a què el pres acabés promovent una causa per tracte degradant i vexatori, circumstància que hauria pogut arribar al Tribunal d’Estrasburg amb tota la possibilitat de suposar una condemna per a l’Estat andorrà, la batlle, amb el compromís tant de l’afectat com de la seva defensa que tornaria al Principat va dictar una llibertat provisional condicionada a un retorn que no es va complir. El 22 d’octubre, la instructora judicial va dictar un aute pel qual s’emetia una ordre de recerca i captura internacional, això suposava, per tant activar l’alerta vermella d’Interpol.

Fonts properes a l’entorn del pres consultades per l’Altaveu han assegurat que l’home, natural de Catarroja i que durant molts anys ha viscut entre València i el Principat, va ser traslladat per la família a la seva zona natal, que és on se li haurien fet les proves i on ara, segons les fonts, estaria sotmetent-se a quimioteràpia. La detenció s’hauria produït la setmana passada i les fonts que han confirmat aquesta circumstància no han pogut donar més detalls. Això sí, el control va durar unes poques hores i en ser nacional espanyol, l’home no serà lliurat a Andorra. El seu estat de salut tampoc no ho aconsellaria. 

Amb anterioritat, el presidiari havia estat tractat a França, país amb el qual sí que hi ha els convenis penitenciaris que no es tenen amb l’Estat espanyol

El fet que ja hagi estat controlat per les autoritats policials espanyoles hauria comportat que l’alerta quedi sense efecte, segons algunes fonts, en territori espanyol. En canvi, però, Andorra no ha desactivat l’alerta vermella de l’Interpol perquè en el cas que l’home deixés Espanya se’l pogués arrestar i entregar a les autoritats andorranes. Aquest pas, però, és molt poc improbable segons totes les fonts consultades.

L’home va ser detingut el 3 de maig amb un company que continua empresonat. Quan la policia els va enxampar es dirigien a casa d’un jove andorrà, que també roman a la Comella, a buscar la cocaïna que el noi hauria d’haver passat per la frontera enfilat en un autobús de línia entre la Seu, on els tres homes van quedar, i el Principat, on tot just entrar, a la mateixa frontera, el jove que feia les tasques de camell per saldar un deute a l’ara fugat va ser arrestat en trobar-li la policia els més de 220 grams de cocaïna que portava en una motxilla.

Etiquetes

-

Relacionat

Govern assegura que la Batllia ha activat una ordre internacional de recerca i captura del pres fugat
-

Relacionat

La Batllia dóna un permís mèdic a un pres confiant que tornaria… i de moment no ha tornat

Comentaris (1)

Trending