Govern assegura que la Batllia ha activat una ordre internacional de recerca i captura del pres fugat

L’home es va arribar a acomiadar dels reclusos amb els quals havia travat més amistat sabent que aprofitaria el permís per poder-se sotmetre a una prova mèdica per deixar la Comella i no tornar-hi

-
-
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha assegurat que la Batllia ha emès l'ordre internacional de recerca i captura del pres que no ha tornat a la Comella després d’un permís judicial per poder-se sotmetre a una prova mèdica. L'alerta l'ha d'estendre ara la Interpol per tot el món. El reclús es va arribar acomiadar dels companys interns just les hores prèvies a sortir del centre penitenciari. Que l’home, reclòs preventivament acusat de traficar amb drogues, no tornaria era de domini públic. La batlle va donar preferència al dret a la salut tot assegurant, a més, que tenia el compromís dels advocats defensors que el seu patrocinat regressaria al Principat una vegada s’hagués sotmès a la revisió.

De fet, segons diverses fonts consultades, tant des del departament de la policia com des del d’Institucions Penitenciàries es va fer arribar a la responsable judicial del cas que tots els indicadors feien pensar que el pres no respectaria el pacte de tornar i que, per tant, es desaconsellava l’autorització. La batlle instructora de l’afer, Azahara Cascales, va donar preferència -fet indiscutible i inqüestionable- al dret a la salut i a la lliure elecció de metge i va concedir el permís sense establir cap mena de mesura.

No obstant això, Espot ha explicat que en cap cas hi ha hagut "mala praxi". I ha lamentat la manca d'acords internacionals per justificar que no s'hagués pogut dur a terme cap mesura de control del reclús. En efecte, l’absència dels convenis internacionals que permetrien el trasllat de presos ‘andorrans’ a altres territoris amb la deguda vigilància hauria impedit adoptar qualsevol mesura, tot i que el mateix pres s’havia sotmès a proves a Tolosa i sí que es va aconseguir, des del centre penitenciari, que de manera informal es pogués fer l’acompanyament de l'intern per evitar el que ha acabat passant: la seva fugida. En tractar-se d’un nacional espanyol i no tenir cap deute pendent amb la Justícia d’aquell país era més complicat, segons les fonts, poder dur a terme un control o acompanyament al·legal.

Però el que era evident és que l’intern, quan dimarts va deixar el centre i va ser recollit a la porta mateix de la Comella per familiars seus, no tenia cap intenció de tornar. Se li havia de fer una prova per mirar de confirmar si pateix una greu malaltia pulmonar o, almenys, saber quin és el diagnòstic en relació a la dolença que pateix. La revisió en qüestió no se li podia fer al Principat. I l’home, d’origen valencià, va demanar poder-se fer les anàlisis necessàries a l’Estat espanyol. En deixar la presó, va endur-se moltes de les pertinences que hi tenia i es va acomiadar dels reclusos amb els quals havia tingut més relació d’ençà que va ingressar a la Comella el mes de maig. Una vegada comprovada de forma efectiva que l'home no ha tornat, la responsable judicial del cas hauria adoptat els mecanismes escaients per mobilitzar la Interpol.

Especialment de l’home que va ser detingut amb ell la matinada del 3 de maig, després que el jove andorrà amb el qual havien arribat a un tracte perquè els fes de camell per passar 228 grams de cocaïna per la frontera fos prèviament enxampat viatjant amb el bus de línia que unia la Seu i Andorra. Va ser una de les perquisicions d’aquest estupefaent més importants de sempre. Tant volum de cocaïna coincidia amb la inauguració d’un nou local d’oci nocturn per a un públic adult i acomodat a l’antic restaurant del Pobladó. La cocaïna pertanyia a l’ara fugat, que era el distribuïdor i a qui la policia li seguia la pista des de feia molt temps.

Etiquetes

Comentaris

Trending