El ‘supermercat de la droga’ o un deute que els sortirà molt car

L’‘Operació Nord’ de lluita contra el tràfic d’estupefaents va permetre comissar el 3 de maig 228 grams de cocaïna i enviar tres homes a la presó en el marc d’una actuació denominada d’entrega controladaUn jove del país es va comprometre a saldar el que devia al seu traficant fent de ‘camell’, pujant a un bus de línia amb una motxilla carregada de ‘material’, però la policia el tenia controlat i va fer ‘caure’ el ‘narco’

La Justícia ha desestimat en més d’una ocasió la petició de llibertat formulada per alguns dels empresonats en el marc de la denominada ‘Operació Nord’, que va comportar a principi de maig la detenció inicial de cinc persones i va permetre desfer el que llavors es va batejar com el ‘supermercat de la droga’. Es van comissar 228 grams de cocaïna, una quantitat del tot inusual al Principat, que un dels detinguts duia en una bossa dalt d’un autobús de línia. Fer de ‘camell’ era el preu que va acceptar pagar per un deute amb el traficant, també detingut i empresonat.

No deu tenir gaire més de 20 anys i l’horitzó immediat és passar-se uns quants anys a la Comella. Potser no tants perquè en acceptar col·laborar amb les autoritats, quan sigui el moment la fiscalia li sol·licitarà una pena inferior a la que li pertocaria. És un jove del país que ja quan va ser detingut el 3 de maig tenia antecedents, ja d’abans de ser major d’edat, per qüestions relacionades amb el trastorn de la personalitat i, ja, l’addicció a les drogues. De fet, el consum el va portar al traficant amb qui acabaria contraient el deute que va acabar portant tots dos a la presó. 

Des del 5 de maig hi ha els tres principals implicats en aquest cas empresonats a la Comella i, per ara, la Batllia ha rebutjat totes les peticions d’alliberament

Feia temps que la policia anava al darrere d’un resident valencià que sabien que es dedicava a comerciar amb estupefaents però mai no l’havien pogut enxampar. Així ho indiquen les fonts consultades, que donen per fet que aquesta activitat la mantenia també a l’Estat espanyol, d’on anava i venia, encara que, òbviament, també duia a terme altres activitats encara que fossin com a tapadora. Al Principat, asseguren els consultats, hauria regentat almenys una botiga de material d’esport i esquí a Canillo. Una botiga que estaria en vies de liquidació, probablement, indiquen les fonts, perquè se sentia perseguit.

Aquell 3 de maig era previ a l’obertura al Principat d’un nou local d’oci nocturn dissenyat per a públics madurs i amb un cert poder adquisitiu. Les fonts asseguren que la policia també sospitava que, relacionat o no amb aquella inauguració, hi podia haver algun moviment extraordinari. El que és clar és que els agents van saber -via delació o control de les comunicacions, que aquest detall no s’ha pogut confirmar- que aquell dia al vespre hi hauria qui s’enfilaria a un bus de línia carregat de droga.

En efecte, el traficant, el resident a Andorra originari de Catarroja hauria convingut com el jove del Principat saldaria el seu deute. Quedarien a la Seu, li passaria una bossa d’esport, agafaria l’autobús cap a Andorra i un cop a casa desfarien allò fet. És a dir, la bossa tornaria al seu real propietari. L’operació va més o menys funcionar. Però només a mitges. Perquè la policia els seguia els passos i va dur a terme, amb el control de la Batllia i la fiscalia -Canòlic Mingorance i Alfons Alberca en aquest cas- allò que popularment es coneix com una ‘entrega controlada’.

Control a la frontera

A la frontera es va controlar degudament el bus en què viatjava el jove ‘camell’ teòricament esporàdic. La delació va ser del tot bona i a la bossa que duia amb ell el noi hi va aparèixer el que la policia esperava. El supermercat de la droga. Si en aquella operació es van comissar 228 grams de cocaïna, 18,7 grams de metamfetamina, 17 grams d’èxtasi, 7,2 grams d’heroïna i 5 dosis d’LSD, la immensa majoria eren a la bossa del noi del bus. (Hi van haver alguns escorcolls domiciliaris posteriors). El xicot va quedar detingut d’immediat. I es va iniciar la segona part de l’operatiu policial-judicial. L’entrega controlada pròpiament dita.

Ja detingut, i amb control judicial, es va fer que el noi truqués al cervell de la xarxa per comunicar-li que tot havia anat bé i que l’esperava a casa; allí també l’esperaven els agents

Es va oferir al jove, s’ha dit, una rebaixa de la petició de pena a canvi de col·laborar. El noi, enxampat ‘in fraganti’ i amb l’aigua al coll, no va tenir pràcticament més remei que acceptar. Fent-ho curt, i després de tenir-ho tot apunt, es va fer fer una trucada del jove al seu ‘col·lega’ traficant per comunicar-li que tot havia anat bé i que l’esperava a casa, al domicili del jove, per tornar-li la bossa. Poc sabia el resident valencià que la conversa estava essent enregistrada com a prova i que, alhora, es feia en presència d’autoritats judicials i policials.

Quan el traficant es va presentar a casa del noi, del jove ‘camell’ per un dia, ja passada la mitjanit del 3 al 4 de maig, a l’interior de l’immoble hi havia agents de la policia que poca cosa més van tenir a fer que saltar-li a sobre i detenir-lo. També es detindria el seu acompanyant, que l’esperava amb un vehicle d’alta gamma al peu del carrer. I que també valencià, els investigadors consideren que és un col·laborador del principal cervell del ‘supermercat de la droga’. Tots tres estan ara empresonats. (Els altres dos arrestats de forma més col·lateral en l’afer van quedar en llibertat). Són a la Comella des del 5 de maig. Un dissabte. 

I, per ara, les peticions d’alliberament s´han denegat. Amb 228 grams de cocaïna a la motxilla, amb un ‘supermercat de droga’ com a espasa de Dàmocles, sembla complicat pensar que l’estada al centre penitenciari no hagi de ser d’alguns anys. Tot, o en part, per un deute que un tenia i l’altre li va permetre que saldés fent de camell. Però no comptava que la policia estava al cas de tot plegat. I menys encara amb ‘l’entrega controlada’.

Etiquetes

Un agent de policia prepara el material confiscat per exposar-lo.

Relacionat

Empresonats els tres principals responsables del ‘supermercat de la droga’
-

Relacionat

Desarticulat un ‘supermercat de la droga’ que tenia ‘emmagatzemats’ 228 grams de cocaïna

Comentaris

Trending