Empresonats els tres principals responsables del ‘supermercat de la droga’

La major part dels 228 grams de cocaïna se li van trobar a un veí d’Ordino que accedia al país en un autobús de línia; en un pis de la mateixa parròquia es va localitzar la resta de la mercaderia

Un agent de policia prepara el material confiscat per exposar-lo.
Un agent de policia prepara el material confiscat per exposar-lo.

Tres dels cinc detinguts en la denominada ‘Operació Nord’ de lluita contra el tràfic de drogues són a la presó des de dissabte. Als altres dos arrestats se’ls va processar per un delicte contra la salut pública i van quedar en llibertat. L’operació ha suposat el major comís de cocaïna de les darreres dècades i ha comportat desmantellar, segons la policia, una xarxa que regentava una mena de ‘supermercat de droga’. La major part dels 228 grams de la ‘coca’ comissats van ser localitzats entre les pertinences d’un veí d’Ordino que accedia al Principat, dijous a la nit, amb un autocar de línia regular.

La resta d’estupefaents confiscats -18,7 grams de metamfetamina, 17 grams d’èxtasi, 7,2 grams d’heroïna i 5 dosis d’LSD- es van trobar en, com a mínim, un registre domiciliari fet en un pis de la mateixa parròquia. De fet, a banda del principal detingut, dos més dels arrestats serien residents ordinencs, d’aquí la denominació policial de l’operació, segons fonts coneixedores de la investigació. Agents de la unitat d’estupefaents del cos de l’ordre feia un temps que seguia les passes d’alguns dels detinguts o, com a mínim, va rebre una delació que alertava que qui seria el primer dels arrestats pujaria aquell dijous al vespre amb un important carregament de droga.

Dos dels cinc detinguts entre dijous i divendres van quedar en llibertat provisional amb càrrecs després de passar a disposició judicial

Les fonts consultades han assegurat que l’elevada quantitat de mercaderia responia a un subministrament important que el principal processat i els seus col·laboradors havien de ‘col·locar’, com a mínim, durant el cap de setmana. De fet, els agents de policia, sota control judicial -Canòlic Mingorance- i fiscal -Alfons Alberca-, van usar una tècnica -coneguda com de l’entrega controlada- prevista al Codi de procediment penal però emprada en aquesta ocasió com a mínim de forma controvertida. Es va utilitzar el primer dels detinguts com a esquer per obtenir la prova directa per detenir la resta -o com a mínim la majoria de la resta- d’implicats.

Si es va decretar el secret de sumari va ser, justament, perquè no es pogués escapar cap detall de la investigació ni del que s’estava fent perquè no es donés cap xivatada que malbaratés tot l’abast que es pretenia donar a l’operació. Els arrestos es van practicar entre dijous a la nit i divendres. Els cinc detinguts van passar a disposició judicial durant la jornada de dissabte, durant la qual la batlle encarregada del cas va decretar l’empresonament de tres d’ells i l’alliberament amb càrrecs dels altres dos.

Els investigadors van usar de forma controvertida el primer dels arrestats i suposat cap de la trama com a esquer per enxampar la resta d'implicats

A banda de la droga comissada, la policia també va confiscar un vehicle d’alta gamma i va intervenir 2.110 euros en efectiu. Els investigadors van considerar que per la diversitat dels productes requisats es podia concloure que s’ha desarticulat una presumpta xarxa, organitzada i estructurada, de tràfic d’estupefaents coneguda com ‘el supermercat de la droga’. Tots plegats i especialment el principal detingut, que controlava la immensa majoria de l’estupefaent, es juguen una bona pila d’anys de presó encara que la col·laboració com a esquer molt probablement comportarà una rebaixa de petició de pena respecte d’allò que se li podria arribar a demanar.

-

Relacionat

Desarticulat un ‘supermercat de la droga’ que tenia ‘emmagatzemats’ 228 grams de cocaïna

Comentaris

Trending