Gemma Cano, la ‘reina’ de la diplomàcia

Més enllà de les designacions com a ambaixadors de Ferran Costa, Ricard Fiter i Clara Pintat, entre els bastidors d’Afers Exteriors es té clar que una de les vencedores de la nova distribució diplomàtica és la nova representant no resident davant Xipre, Malta, Grècia i Bulgària

Els noms més sonats en la nova distribució d’ambaixades i ambaixadors són, per aquest ordre, els de Ferran Costa, Clara Pintat i Ricard Fiter. De tant en tant trauran el cap per Ginebra, per Roma o per Split. També és cert que hi havia dubtes sobre la continuïtat de Vicenç Mateu a Madrid o Elisenda Vives a Nova York. I mentre es negociï l’acord d’associació amb Brussel·les, tothom continuarà al seu lloc. Però si hi ha algú que entre bastidors es considera -ara per ara- la vencedora de les distribucions diplomàtiques, aquesta és Gemma Cano.

A part de tocar el violoncel, almenys uns quants anys, Cano és una diplomàtica de llarga carrera al ministeri d’Afers Exteriors. Sense anar més lluny va ser la directora de la Cimera Iberoamericana, una cimera que, almenys de portes endins, va ser tot un èxit. Especialista en dret internacional i comunitari, Cano es va iniciar a l’administració fet d’advocada en el gabinet jurídic per qüestions relacionades amb la duana. Més tard iniciaria una notable carrera diplomàtica que la va portar a ser durant vuit anys més o menys la directora de l’àrea d’Afers Multilaterals i Cooperació.

Ferran Costa en una de les darreres compareixences al Consell General.

Relacionat

Ferran Costa, nomenat ambaixador a Suïssa, Liechtenstein i a l’Oficina de l’ONU a Ginebra

Després de liderar -juntament amb la ministra Maria Ubach i l’ambaixador Jaume Gaytan- la història de la Cimera Iberoamericana, Cano és introductora d’ambaixadors, un càrrec que a molta gent li sonarà a xinès però que en el món diplomàtic és de vital importància. I, a més, molt reconegut. A banda, i arran dels repartiments diplomàtics recentment assenyalats, a partir de l’1 de setembre, si res no canvia, Cano serà ministra consellera com ambaixadora extraordinària i plenipotenciària (no resident) del Principat d’Andorra a la República de Malta, a la República Hel·lènica, a la República de Xipre i a la República de Bulgària.

Però si Cano és la ‘reina’ de les designacions diplomàtiques ho és, és clar, per més coses. I és que l’ambaixadora no resident continuarà sent, conservarà, el seu càrrec d’introductora d’ambaixadors que li va ser atorgat per acord governamental del setembre del 2021. Estava contemplat, encara que mai no s’ha acabat de desenvolupar, que ser introductor d’ambaixadors té un complement retributiu més enllà del salari que Cano tingués pel seu nivell dins l’escala diplomàtica. Dit complement havia de quedar recollit en un reglament que encara no s’ha aprovat. Però això no serà problema. El Govern ha acordat que el dia que aquest reglament s’aprovi i entri en vigor, la nova ambaixadora a Xipre o a Grècia, haurà de percebre de forma retroactiva aquell complement. I si li haurà de pagar des del 29 de setembre del 2021. Per tant, un bon saquet més enllà dels nomenaments diplomàtics estrictes.

Comentaris (19)

Trending