El forn del terrissaire continua sota terra

Quatre anys després de la seva descoberta, el 2018 a la zona del Camp de Perot de Sant Julià de Lòria, no està clar quin és el projecte per a la troballa

Comentaris

L’any 2018 i amb motiu d’unes obres de rebaix d’un mur de contenció a l’inici del camí d’Aixirivall, a la zona de Camp de Perot es va descobrir un forn de ceràmica. Quatre anys després no s’ha decidit el seu futur. El ministeri de Cultura va elaborar un projecte que ha caigut en l’oblit

L'artista Sergi Mas va confirmar el mes d’abril de 2018 que el forn de ceràmica localitzat al Camp de Perot mentre es feien els treballs per empedrar el camí cap a Aixirivall era d'Isidre Planes, l'únic terrissaire que hi ha hagut a Andorra, i un dels pocs dels Pirineus. El terreny, al costat d’on s’està construint el parc infantil sorgit del projecte participatiu, pertanyia a cal Terrissaire, i el forn fa anys que va quedar en desús i va desaparèixer sota la terra fins que uns moviments de terra el va descobrir.

Mas assegura que Planes, "és l'únic terrissaire que hem tingut a Andorra, des del Neolític cap aquí. El forn de cal Terrissaire era el petit, on hi feia les coses més delicades, com gerros, cantis, plats, i en tenia un més amunt, a la Riberola, a la muntanya, per fer rajoles i totxos". Aquest forn estava just al darrera de l’actual centre comercial Sant Eloi. Planes havia après l'ofici a la Cerdanya francesa, a la població de Sallagosa molt coneguda per la seva ceràmica i on s'organitza una fira. Entre els artistes més coneguts de Sallagosa hi ha Étienne Oliva.

Segons Òscar Augé, l’arqueòleg que el va excavar, es tracta d’una peça única, no gaire antiga, probablement, de principis del segle XX.  La seva tasca va consistir en netejar i sanejar l’estructura, especialment pel costat que la pala giratòria va deixar més malmès, i a delimitar i documentar les restes. A partir d’aquí, el ministeri de Cultura havia de decidir el seu futur.

75ccfa26 172f 4c22 80e0 3be4eade3c59 16 9 aspect ratio 800w 0

El comú de Sant Julià de Lòria ha instal·lat un senyal a l’entrada amb un codi QR amb informació sobre el forn que ara mateix està cobert per un plàstic blau perquè no l’afectin les obres que s’estan fent al costat. El ministeri, per la seva part, no ha mogut fitxa i tampoc hi ha notícies d’altres béns patrimonials de la parròquia com l’església de Sant Martí de Nagol, o el colomer de Rocacorba.

Comentaris (1)

Trending