Escoltar els sorolls de la natura sense moure’s de casa

En el marc de la celebració del tercer aniversari de la declaració d’Ordino com a Reserva de la Biosfera, es presenten una sèrie de pòdcast, quatre d’ells andorrans, que permeten als oients fer una ruta sonora per diferents indrets d’Andorra, Collserola i Menorca

Comentaris

Ordino celebra aquest dissabte el tercer aniversari de la declaració de la parròquia com a Reserva de la Biosfera. Ho fa amb un seguit d’actes, com ara una sortida guiada per escoltar els ocells d’Andorra o un espectacle d’art musical (20.00 h.) a l’era Rossell. Aquest matí, però, un dels actes centrals ha estat la presentació del projecte de rutes sonores. És una iniciativa d’Andorra Recerca Innovació (AR+I), conjuntament amb una entitat de Barcelona, Sound Earth Legacy i una altra de Menorca, Es far Cultural.

La Ruta Inclusiva Natural Sonora (RINS) ha estat possible també gràcies al suport de la convocatòria de microprojectes de cooperació transfronterera dels Pirineus. És un treball de laboratoris de co-disseny i co-creació de camins de patrimoni sonor de muntanya en format digital, accessibles i inclusives per a tot tipus d’usuaris. Cadascuna de les tres entitats que formen part del consorci ha elaborat quatre pòdcasts que estan, des d’aquest dissabte, disponibles de manera gratuïta.

La tècnica d’AR+I, Montse Brugulat, ha presentat els resultats del projecte i ha explicat que les rutes “permeten un viatge immersiu a cada hàbitat a través dels paisatges sonors i la locució, de manera inclusiva, ja que els pòdcasts responen al concepte de disseny universal, per la seva accessibilitat a través del so binaural, com una experiència a mode de 3D auditiu, que capacita les persones a gaudir d'un viatge sensorial en entorns de natura i apropar-les a certes tradicions a través de l'experiència sensorial”. Les gravacions, ha afegit serviran per “divulgar les principals característiques d’un hàbitat o ecosistema, en termes d’elements estructuradors i espècies més emblemàtiques, així com la influència de l’acció antròpica al llarg dels temps que l’ha configurat fins a l’actualitat”.

En el cas andorrà, per a la creació dels quatre pòdcasts, durant el març passat es va organitzar un seminari de co-creació a la Casa de la Muntanya d’Ordino, que va comptar amb un equip multidisciplinari d’experts: biòlegs, enginyers forestals, ecòlegs, geòlegs, historiadors, especialistes en bioacústica i guionistes de documentals de natura. Durant tres dies, cadascun d’ells va presentar a la resta de participants els coneixements més rellevants i d’interès de cada ecosistema, des del punt de vista ecològic, sociocultural i sonor.

Per la seva banda, el guitarrista, compositor i productor, Lluís Casahuga, ha creat i produït els pòdcasts, l’investigador d’AR+I i escriptor, Albert Villaró, ha elaborat els textos, el poeta i pastor, Arnau Orobitg, els ha locutat i l’expert en disseny universal, Xavier Mandicó, ha fet l’assessorament en inclusió. El resultat són quatre espais sonors d’uns cinc minuts cadascun: ‘Vida entre rocs’, tarteres i rupícola; ‘La crida del bosc’, ‘La cançó de l’aigua’ i ‘Cortons i rebaixants: el món de les pastures’.

Per la seva banda, Sound Earth Legacy i Es Far Cultural també han presentat els seus treballs. Els barcelonins, sobre l’espai del parc natural de Collserola i els menorquins, quatre rutes sonores amb la particularitat de la costa i el mar, a l’Albufera des Grau, Barranc d'Algendar, Cap de Cavalleria i el camp. Tots ells es poden escoltar a les plataformes habituals i també a la web de l’AR+I.

Etiquetes

Comentaris

Trending