Afers Socials

Salut admet problemes per cobrir baixes al SAAS

No hi haurà acomiadaments al Cedre sinó que es transformaran els llocs de treball

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet i la síndica, Roser Suñé saluden els padrins del Cedre. SFGA/JAViladot
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet i la síndica, Roser Suñé saluden els padrins del Cedre | SFGA/JAViladot

B. N.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha dit que la cobertura de baixes "és un problema crònic del SAAS  i estem fent accions per a corregir-ho". Ha anunciat l'entrada a tràmit d'una modificació a la seva llei per agilitar els tràmits en uns terminis més breus que els actuals. En referència al Cedre ha dit que "no s'acomiada ningú i que es farà una transformació" tot i que ha reconegut que el centre ha tingut problemes per cobrir algunes baixes.

Joan Martínez Benazet ha explicat que les ràtios del Cedre no estan ben adequades. "Necessitem més recursos d'atenció personalitzada i menys infermeres". L'objectiu és impulsar un model d'atenció centrada personalitzada i això està provocant alguna reestructuració.

En aquest sentit, la setmana propera aniran al centre sociosanitari responsables de la Fundación Matía, del País Basc, per ajudar a implantar aquest model. Segons el ministre, el model pretén "respectar al màxim la dignitat de la persona i que tot sigui el més similar que a casa seva". Per aplicar-lo, es començarà amb una prova pilot a la tercera planta i, per poder efectuar aquesta transformació, s'han fet formacions als treballadors, familiars i col·laboradors.

El ministre proposa un pacte d'Estat amb l'oposició sobre els temes més importants de Salut

D'altra banda, Martínez Benazet ha anunciat l'entrada a tràmit parlamentari a finals d'octubre d'una modificació de la llei del SAAS. "La llei actual és del 1986 i per cobrir una baixa s'han de passar uns tràmits llargs i complicats. El que volem és que l'equip directiu del SAAS tingui més agilitat per dur a terme aquest tràmit". En un altre ordre de coses, ha avançat la proposta de fer un pacte d'Estat amb l'oposició sobre els temes més importants de Salut i ha confirmat que s'està treballant en el projecte de centre de dia per a persones amb patologies cròniques de salut mental. Hi ha una demanda que ha realitzat aquesta mateixa setmana l'Associació Andorrana per la Malaltia de l'Alzheimer durant la celebració de la tercera gala Pere Valls.

Martínez Benazet, el ministre d'Afers Socials, Víctor Filloy, la síndica Roser Suñe i la subsíndica, Meritxell Palmitjavila han presidit aquest divendres la celebració del Dia de Meritxell al Cedre. Abans de l'aperitiu i del dinar ha tingut lloc una missa al Santuari de Meritxell.

Filloy ha dit, durant el seu discurs, que "les actuacions estan dirigides a afavorir l'autonomia de la gent gran" i ha esmenat els diversos projectes que estan en marxa com l'Aptitude o el Respir.  En l'apartat de l'habitatge, el ministre ha incidit en la necessitat de fer politíques per disposar de vivendes més accessibles que siguin recursos alternatius a l'ingrés en centres sociosanitaris.

 

                                                                                 

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Briana
Que quedi constància. Al saas hi viuen en la edat de pedra per a seva llei de 1986; tants directors i tant pocs caps pensants...
I 1ra notícia que a ma 5na planta es vol convertir en salut mental crònica. Els treballadors del Cedre agraeixen que siguin informats pels medis de comunicació. Ah! Però abans s’havia de fer: unitat de paliatius, curta estada, llarga estada, convalescència, acp... en que quedem? Que fem?
Això passa per haver-hi mes gent manant que treballant, cadascú diu la seva...
En resposta a Briana
Yo
10.

Una cosa es lo que se dice en la prensa y otra lo que se negocia en los despachos, a saber...

  • 2
  • 0
Briana
9.
Que quedi constància. Al saas hi viuen en la edat de pedra per a seva llei de 1986; tants directors i tant pocs caps pensants...
I 1ra notícia que a ma 5na planta es vol convertir en salut mental crònica. Els treballadors del Cedre agraeixen que siguin informats pels medis de comunicació. Ah! Però abans s’havia de fer: unitat de paliatius, curta estada, llarga estada, convalescència, acp... en que quedem? Que fem?
Això passa per haver-hi mes gent manant que treballant, cadascú diu la seva...
  • 15
  • 0
Maria
8.

El SAAS té molts problemes...massa problemes...abús de poder, càrrecs a dit, mobbing, sous desmesurats...el Sr. Martínez Benazet els coneix de primera mà ja que ha estat treballant-hi com a Director pero ja sabem el que farà...mirar cap a un altre lloc i escalfar cadira. Us esteu carregant la sanitat del país, la sanitat de tots.

  • 19
  • 0
Marta
7.

No acabo d'entendre al ministre, diu que no vol fer fora infermeres, que les vol transformar, en que exactament? Al Cedre molts residents necessiten, pel seu estat de salut, constants atencions per part de personal sanitari especialitzat, justament per aixo estan en una residencia i no a casa seva. Aquest senyor es metge???

  • 24
  • 0
P.
6.
He trabajado durante 3 años en un centro de españa donde tenían implantado el ACP y os aseguro que con 32 personas no se puede hacer, es iMPOSIBLE señores !!
Nosotros teníamos 20 personas maximo por unidad y cada auxiliar grupos de 5, allí todo se derivaba al hospital, hasta para hacer la rehabilitación tenían que salír del centro !!
y quieren implántarlo aquí en un país como andorra??
Pues desde mi experiencia solo puedo decir
Que SUERTE a los trabajadores del Cedre porque la van a necesitar !!
  • 26
  • 1

Comenta aquest article