Societat

Afers Socials reconeix mancances a la Gavernera i pretén impulsar un canvi d’orientació al servei

La nova direcció mirarà de promoure nous protocols que siguin més entenedors i simples per als pares i que facilitin que la tasca dels educadors sigui més reconeixible 

Toni Solanelles

Que al centre d’acollida d’infants (CAI) de la Gavernera, fins a dia d’avui, hi ha mancances de tot tipus és una evidència. Fins els responsables d’Afers Socials admeten ser conscients “que hi ha hagut coses que eren millorables”. A partir d’aquí, els nous responsables tècnics del centre es marquen rebaixar la tensió existent especialment amb alguns interns i les seves famílies i canviar la manera de treballar. Nous protocols i la intenció de treure els infants del centre per recol·locar-los en pisos. Acabar amb la sensació d’orfenat per intentar crear veritables llars per als menors sota tutela de l’Estat.

Els assistents a la reunió convocada per la secretaria d’Estat d’Afers Socials han sortit majoritàriament satisfets de la trobada. També les fonts oficials governamentals consultades han assegurat que el contingut de la trobada ha estat positiu. Els pares assistents -segons el Govern faltaven els representants d’un sol intern; segons altres familiars, eren alguns més els absents tot i que fins i tot alguns dels que havien enviat una carta comunicant que no assistirien a la cita han acabat traient el nas a la reunió- s’han mostrat satisfets “de la nova orientació que se’ns ha anunciat que es vol donar” al CAI. Això sí, “caldrà veure si es tracta d’una voluntat real i a llarg termini o si estem davant d’una operació de maquillatge per calmar una situació molt sensible i complexa, amb moltes deficiències, just abans d’un procés electoral”.

El que sembla clar és que la predisposició de la nova direcció del centre per canviar les coses és total. Després de la renúncia de Iolanda Solà, la nova cap d’àrea del CAI és Aurembiaix Semis. Ja bregada al ministeri tot i la seva joventut i implicada en projectes relatives a persones tutelades, Semis, que ha causat una bona impressió a la majoria de pares, ha estat un dels quatre representants del ministeri, juntament amb la secretària d’Estat, Ester Fenoll; la coordinadora del departament, Mercè Pascual; i el cap d’àrea d’atenció a la infància i la joventut, Jordi Olivé.

La voluntat de la nova direcció de la Gavernera, a partir d’unes decisions acabades d’adoptar i que estan en una fase molt incipient de la seva definició i implementació, seria mirar de treure alguns dels infants -no s’ha aclarit edat ni tipologies d’usuaris- del centre cap a pisos, que tampoc no s’hauria concretat quins serien. Es voldria recrear un ambient més de llar, de domicili com el que podrien haver tingut els menors. I l’altra gran pota sobre on es vol sustentar la nova reorientació del CAI seria en la simplificació dels protocols en relació amb els pares o familiars. Es pretén millor la comunicació i, alhora, facilitar la comprensió de la feina que fan els educadors, tot definint objectius realitzables.

Alguns pares declinen assistir a una reunió que va viure moments de tensió fora de la sala però que una vegada en marxa va satisfer bona part dels assistents… si es compleix allò dit

La declaració d’intencions hauria estat ben rebuda. I també els responsables del ministeri, segons les fonts governamentals consultades, haurien quedat satisfets del ‘feedback’ obtingut. Cert és que alguns pares no han acabat d’entendre que la reunió s’hagi hagut de fer a la sala d’actes del despatx centra de la policia (una justificació és que no hi havia cap altra sala disponible per acollir totes les persones que s’havien de trobar, però que no anaven gaire més enllà d’una quinzena) i que hi ha hagut moments de tensió a l’exterior de la sala i abans d’iniciar-se la trobada.

La secretaria d’Estat no ha donat cap resposta a la carta enviada per un grup de pares, que pretenien que se’ls convoqués per escrit i amb un ordre del dia i que es fes la cita en un altre emplaçament. Aquest grup de pares, que té el suport de l’associació Stop Violències, de l’Institut de Drets Humans i de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals (AFMA), serien els més crítics amb la gestió del centre i, de fet, amb la plantada a Fenoll pretenien denunciar les irregularitats hagudes al CAI. El punt de fricció s’ha donat quan representants d’Stop Violències i AFMA han pretès accedir a la reunió en nom d’alguns dels pares d’usuaris de la Gavernera. 

Després d’un breu intercanvi de paraules i força tensió, i tot i que les representants associatives han mostrat la seva estupefacció i repulsa per haver-se’ls impedit l’accés a la sala, altres fonts consultades han admès dues coses clau: d’una banda, que la reunió era destinada a familiars. I, d’altra banda, que les dues entitats pretenien representar els pares d’una usuària del centre que ja tenien un representant legal dins de la sala disposat a seguir amb detall tot allò que s’exposava en la trobada.

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Yolanda
11.
Mancances a la Gavernera pels nens i un altre Centre Penitenciari pels pares. SERVEIS SOCIALS O SERVEIS ANTISOCIALS?? Perquè no tenen temps pels usuaris, es normal què només a Andorra et quedis al carrer amb dos nens i se’ls emportin, i van en cuestiò de hores amb el pare i sort!! perquè la Gavernera per mi seria lo pitjor què li podien fer als meus fills. Als països dels costats es fiquen les mans al cap!! El què han de fer es tenir un pis per famílies com aquestes. I es normal què en cuestió de hores, Socials, infància, Batllia, i una sèrie de dispositius es fiquin en marxa per treuret els nens?? Què volen tots els nens a la Gavernera, que es pensen que son herois dels nostres fills?? Si hi havia una sentencia ferma es la passem pel cul perquè ara ens agrada ficar els nassos a una família a on els nens no tenien res a veure. Han d’haver indicis molt greus perquè a una mare li treguin els fills, i jo no soc ni era una d'aquestes. M’han destroçat la vida en comptes de ajudar-me, però no deixaré de lluitar aniré a Extrasburg i si no a Drets Humans per mi no s’acaba la lluita, em tragarè tot lo què dicti el jutje ell a fet l seva feina, però jo fins que no tingui els nens no deixarè la meva lluita..... MAI
  • 1
  • 1
Philipe
10.

Jo si fos el Govern les denunciaria per vulnerar la privacitat dels pares dels menors acollits, no tenen perquè saber ningú , ni menos aquestes espantapajaros qui té ni qui no té fill al CAI, denuncieu-les ja. A veure si se les treu la estupefacció, que gentuza

"Després d’un breu intercanvi de paraules i força tensió, i tot i que les representants associatives han mostrat la seva estupefacció i repulsa per haver-se’ls impedit l’accés a la sala" A la p... calle

  • 12
  • 0
vergonzosas
9.

de que van estas mojeres, no tienen ningún dereito a entrar en reuniones privadas de menores, ocuparos de vuestros hijos, dejarnos en paz. gradecemos al gobierno que nos escuche, a mi no me vais manipular

  • 11
  • 0
Miquel
8.
Periodisme de veritat: ara.ad vs periodismo de claveguera , el vostre, no desinformeu ni manipuleu siusplau:
Font: Ara.ad
La reunió celebrada dimecres amb les famílies de la Gavernera ha generat certa polèmica pel fet que se celebrés a les dependències de la policia. Quatre famílies van enviar una carta a la secretària d'Estat aquest mateix dijous al migdia mostrant el seu rebuig i comunicant que no hi anirien. Fenoll ha explicat que es va fer a la sala d'actes de la policia per un tema d'espai i que no va tenir "marge de maniobra" per respondre la carta de les famílies.
  • 5
  • 0
Mario
7.

Que vergüenza de gente sacar la nariz en temas tan privados como son nuestros hijos, no pintan nada, no nos representan , ponemos a trabajar y la de los malats mentals no se jubila?

  • 6
  • 0

Comenta aquest article