Salut invertirà un milió d’euros mensual per cribrar el 40% de la població cada setmana

La quota per a temporers es redueix un 30% -uns 3.200 treballadors- i inverteix la tendència dels darrers anys: només quatre de cada deu podran ser extracomunitaris i hauran de garantir que tenen vol de retorn

Canals, Benazet i Rossell, dirigint-se cap a la sala de premsa del Govern.
Canals, Benazet i Rossell, dirigint-se cap a la sala de premsa del Govern. SFGA/J.A.VILADOT

El ministeri de Salut es fixa el repte de cribrar, cada setmana, el 40% de la població a partir del mes de desembre i sempre que estiguin disponibles els tests ràpids de saliva. Aquesta és una de les voluntats que s’han exposat en el marc d’una trobada entre diferents responsables de l’administració i els operadors turístics del Principat per exposar-los l’estratègia hivernal per donar seguretat al turisme. Queda clar que no es podran cribrar tots els turistes que arribin al país i s’està acabant de polir com actuar davant aquelles persones que pernoctin més de tres nits.

Posteriorment a la reunió han comparegut els ministres de Turisme, Salut i Justícia i Interior, Verònica Canals, Joan Martínez Benazet i Josep Maria Rossell respectivament per fer públiques les potes d’aquesta estratègia. El pla té, segons ha explicat Canals, un objectiu bàsic: “adaptar-nos a la realitat esdevinguda i garantir que som una destinació segura, tant per residents com per visitants”.

Els professionals dels centres sanitaris es faran tests cada dia que treballin i a altres col·lectius,  entre els quals els empleats dels sectors turístics, cada setmana

I una de les potes bàsiques serà la sanitària. La idea és que la població local estigui molt testada i en conseqüència, es pugui donar garanties al turisme. Per tant, es vol multiplicar gairebé per quatre l’actual capacitat diagnòstica i fer fins a 40.0000 proves setmanals. A aquest objectiu s’hi destinarà un milió d’euros mensuals, principalment per a la compra de test d’antígens via saliva que es combinaran amb les PCR i les TMA actuals.

La voluntat és, ha indicat Benazet, “ser més potents” i “arribar a un percentatge de població encara més elevat que ara”. Fins a un 40%. I, entre aquesta població, cribratges massius a diferents sectors. Sobretot, els professionals sociosanitaris. Cada dia que arribin a la residència on treballin se’ls farà un test d’antigen. I per a altres col·lectius, com els sanitaris, els padrins a les residències, personal que treballi de cara al públic, cossos especials, alumnes i docents dels diferents sistemes educatius, interns i vigilants del centre penitenciari i, lògicament, treballadors del sector turístic, els testos seran setmanals.

50517403847 521b53611e o
Benazet i Rossell, durant la roda de premsa.

A aquests cribratges s’hi destinarà un milió d’euros mensual. Molts d’ells es faran als mateixos centres de treball, formant fins i tot alguns empleats perquè puguin realitzar-los. Altres, als stop labs que es distribuiran a totes les parròquies. Les dades es podran bolcar en una APP que s’està preparant a l’efecte. Benazt ha destacat que les proves d’antigen es poden fer forma ràpida (bàsicament, escopint en un petit recipient) i el resultat s’obté també en pocs minuts. L’únic problema és una menor sensibilitat que una PCR o una TMA i, per això, es faran amb una periodicitat més curta.

Per ara, cribrar als turistes no està sobre la taula del Govern que, però, no ho descarta segons evolucioni la pandèmia i no posarà pegues si ho volen fer des del sector privat

“Començaran així que disposem dels tests”, ha indicat. De fet, als centres sociosanitaris, ja es fan tests similars, tot i que no de saliva, que arribaran en entre set i deu dies. “Amb la resta de ciutadans, així que arribin, que estem en procés d’estudi i adquisició”, ha comentat Benazet. La idea: engegar a primers de desembre i fer-los durant “tots els mesos que calgui protegir la població i mentre estiguem sota la pressió de la Covid”.

Per ara, el Govern no es planteja fer tests als turistes. Per ara. Benazet ha admès que, segons com evolucioni la pandèmia “tenim qualsevol possibilitat sobre la taula”. També ha deixat clar que no es posaran pegues, tot i que sí condicions, si alguna empresa els vol oferir com a un atractiu més de cara a aconseguir clients. “No limitarem cap acció d’una entitat privada als seus establiments, tot i que òbviament haurà de ser amb tests homologats, que s’assemblin als resultats que tenim nosaltres i amb un circuit i una responsabilitat posterior sobre els casos positius”. Qui els vulgui realitzar “haurà de presentar un protocol perquè el puguem examinar i validar”.

Menys temporers i menys extracomunitaris

Les mesures sanitàries també tindran la seva importància en l’àmbit laboral. De fet, tenir un test PCR o TMA superat amb èxit serà un dels requisits que hauran de complir les persones que vinguin venir a treballar per la campanya d’hivern, que ja, de fet, seran menys que l’any passat El nombre d’autoritzacions per temporers es redueix en un 30% (de 4.600 a 3.200) i, a més, amb una distribució diferent pel que fa a comunitaris (60%) i extracomunitaris (40%), amb l’excepció del sector de la neu on, ha recordat Rossell, “es necessita trobar personal especialitzat”.

Els temporers que vinguin d’Amèrica del Sud hauran de demanar un document previ d’Exteriors sense el qual ja no podran ni agafar el vol i per obtenir-lo hauran de presentar un precontracte laboral 

A aquests darrers, si estan al seu país d’origen, hauran de demostrar que disposen d’un vol de retorn per com a màxim el 10 de maig i no podran viatjar si no disposen d’un document acreditatiu que s’haurà de demanar al ministeri d’Exteriors. Bàsicament es tracta d’un paper que demostri a les autoritats espanyoles que tenen treball a Andorra. Si no l’aconsegueixen, ja no se’ls permetrà agafar l’avió. Per obtenir-lo hauran de presentar una fotocòpia del passaport, el certificat de no tenir antecedents penals, el bitllet de tornada i un precontracte laboral.

A banda, es vol incentivar que les empreses, abans d’agafar un temporer, prioritzin els aturats inscrits al Servei d’Ocupació. Per això, s’ha apujat el salari mínim de la gran majoria de professions. També es farà una campanya específica per fomentar la contractació de persones inscrites al servei d’Ocupació.

A nivell laboral, Govern també ha aprovat un nou contingent, sensiblement reduït, de la quota general. Tot just 450 autoritzacions, en comparació a les 850 de l’aprovada ara fa un any. A més, queden excloses determinades ocupacions, com ara agent comercial, monitor d’educació o guies de turisme perquè hi ha perfils a Ocupació que són adients per realitzar-les.

Campanya turística a l’exterior

La tercera pota de l’estratègia és a nivell comunicatiu. Per un costat, evidentment, la campanya de promoció que Andorra Turisme presentarà la setmana vinent. Per l’altra, una intensa tasca comunicativa des d’ambaixades i ministeri d’Afers Exteriors per informar i contextualitzar les dades sanitàries que registra el país. En definitiva, transmetre el missatge habitual els darrers dies per part del Govern: l’elevat nombre de contagis es deu, principalment, a una gran capacitat diagnòstica.

50516517303 b464419d1a o
La ministra de Turisme, Verònica Canals.

Comentaris (11)

Trending