Penes ‘acordades’ d’ entre 3 i 5 anys de presó pels implicats en un macropunt de venda de droga

Els sis homes processats arran de l’operació ‘Estella’, que va desarticular una xarxa de tràfic amb molts clients menors d’edat el febrer del 2021, pacten amb la fiscalia: admeten la culpabilitat i, a canvi, la pena que se’ls imposarà els permetrà sortir ja de la Comella

Marihuana comissada per la policia en el marc de l''Operació Estella'.
Marihuana comissada per la policia en el marc de l''Operació Estella'. POLICIA D'ANDORRA

El Tribunal de Corts havia de jutjar aquest dilluns els processats arran de l’operació ‘Estella’ contra el tràfic de drogues, actuació que va permetre desarticular un important punt de venda, especialment de marihuana i haixix i amb menors entre els clients. La vista es preveia llarga, però, a l’hora de la veritat, ha esta ben curta, gràcies a les possibilitats que ofereix la nova Llei de la Justícia. Fiscalia i defenses han arribat a un acord pel qual els encausats reconeixen els fets i, a canvi, les penes demanades són més suaus i, de fet, permetran als acusats empresonats sortir de la Comella un cop la sentència sigui ferma.

El cas arrenca a inicis de febrer del 2021. La policia havia anat tibant del fil després del desmantellament d’un ‘narcopis’ al carrer del Pui, a Andorra la Vella. I van acabar constatant que, a la zona del Prat del Roure escaldenc, hi havia un altre punt de venda, important, de droga. I que molts dels clients, novament, eren adolescents. La investigació va permetre arribar al primer dels implicats.

Imatge d'allò comissat al detingut.

Relacionat

Cop policial al tràfic de drogues al Prat del Roure

En concret, un jove andorrà al qual, al seu pis, se li va comissar una gran quantitat de droga. Fins a 2,185 quilograms de marihuana. A banda, es van localitzar 42.400 euros en efectiu així com material que servia per confeccionar les dosis que, posteriorment, es posaven a la venda. És el cas de vàries bàscules de precisió. La investigació el considerava un dels principals subministradors als adolescents del país en aquells moments, sobretot a la zona del Prat del Roure.

El jove no va trigar a entrar a presó. El treball policial, però, va continuar. No es va trigar a detenir un dels altres col·laboradors, que també es dedicava a la venda. I en les setmanes posteriors, la resta de processats que, en aquest cas, eren els encarregats de fer de ‘mules’. És a dir, de portar la droga des d’Espanya a Andorra. Tots, tret d’un, estaven a la Comella des del 2021.

Un policia 'descarregant' una motxilla de bosses de marihuana 'a l'engròs'.

Relacionat

Ingressa a la presó el segon detingut en el cop policial contra el tràfic de droga al Prat del Roure

Aquest matí havien de set jutjats però la setmana passada tots sis van arribar a un acord de conformitat amb la fiscalia. Es tracta d’una possibilitat oberta ara després de l’aprovació de la modificació de la Llei de la Justícia. De fet, si el cas no estigués ja molt avançat, tot s’hauria vehiculat via ordenança penal. A la vista, un per un, els processats han comparegut i han acceptat els fets davant el ministeri públic i el tribunal. I posteriorment se’ls ha explicat quina seria la pena. I tots ells han acceptat, tot i que un d’ells ha vingut a dir que es considerava innocent però que acceptava el pacte a contracor: “no és correcte, però ho accepto”, ha dit.

Les penes més elevades, cinc i quatre anys de presó respectivament, són pels que directament venien la marihuana. Als altres quatre processats, que han reconegut que la traslladaven des d’Espanya cap a Andorra, els han caigut tres. A banda, multes entre 1.500 i 6.000 euros i, pels qui no són andorrans, l’expulsió del país.

La marihuana i els diners comissats.

Relacionat

Empresonat el ‘traficant del Prat del Roure’ i detingut un dels seus col·laboradors

La clau de volta de l’acord és que la part ferma serà únicament el temps que ja porten complert (entre any i mig i dos segons el cas). La resta passa a ser condicional en alguns casos -hauran d’acreditar feina i seguir un tractament de desintoxicació- o se substitueix per cinc anys d’expulsió. Per tant, un cop la sentència de Corts -es coneixerà aquest mateix dijous- sigui ferma, els cinc que estan empresonats podran deixar la Comella.

Comentaris (7)

Trending