La defensa de l’assassí confés de Vila demana que només se’l tingui tancat per seguretat 5 anys

L’advocat argumenta que si es manté el mateix temps d’internament que el que compliria a presó en cas d’haver estat considerat culpable “es desvirtua” l’excloent completa que es va aplicar en la sentència a Corts, punt que discuteix, per la seva banda, l’acusació particular tot posant en relleu els mesos de “preparació prèvia” del crim

Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat.
Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat. G. P.

L’advocat de l’home que el setembre del 2020 va matar a cops de martell un empresari a Vila demanda que la mesura de seguretat -internament a un centre especialitzat- que se li va imposar al judici davant el Tribunal de Corts es redueixi de 25 a només 5 anys. Així ho ha reclamat davant el Superior, tot posant en relleu que és el mateix temps que es demanava si no s’hagués aplicat l’excloent completa per la seva esquizofrènia. Al judici, els advocats de la família de la víctima insistiran que cal que se’l condemni com a autor, entre altres, d’un delicte d’assassinat, i, per tant, que el temps de pena sigui de presó.

El Superior analitza aquest divendres els recursos presentats tant per la defensa com per l’acusació particular a la sentència de primera instància dictada ara fa uns mesos. En aquesta, cal recordar, es va considerar que s’havia d’absoldre el processat, que sempre ha reconegut els fets -es va presentar a casa de la víctima i el va matar a cops de martell-, perquè va actuar mogut per “les veus” que escoltava per culpa de l’esquizofrènia que pateix. S’aplicava, doncs, una excloent completa. Malgrat l’absolució, sí que es dictava una mesura de seguretat: internament durant 25 anys en un centre especialitzat en aquests trastorns. Aquesta l’està complint a un mòdul especialment habilitat a la presó de la Comella.

Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat.

Relacionat

L’assassí de Vila anirà al Superior per reduir els 25 anys d’internament imposats per Corts

En la vista oral davant el Superior, la defensa del processat ha expressat el seu acord amb els arguments pels quals el seu client va ser absolt. “Va quedar abastament acreditat que el meu client pateix un deliri d’esquizofrènia i que el dia dels fets tenia les seves capacitats greument alterades i els actes estaven impulsats per un deliri que creia com a real”, ha manifestat. En canvi, el que discuteix és el temps d’internament que considera “una mesura molt elevada”.

El lletrat ha apuntat que, un cop acreditada la circumstància excloent completa, aquesta “es desvirtua” si s’acaba imposant els mateixos anys d’internament, 25, que es demanaven com a condemna en cas de ser considerat culpable d’assassinat. A banda, ha recordat un cas recent en el qual la fiscalia va acceptar demanar una pena inferior per un acusat d’un altre delicte, justament, perquè també patia esquizofrènia. I ha posat en relleu que, a més, “si no canvien molt les coses, aquesta mesura la continuarà complint al centre penitenciari”, tot remarcant que “es troba tancat en les mateixes condicions que qualsevol altre pres o, fins i tot, diria que pitjor perquè està sol”. Per això, demana que el temps de la mesura de seguretat es redueixi a només cinc anys.

Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat.

Relacionat

La família de la víctima del crim de Vila exigirà al Superior la condemna de l’autor confés

En la mateixa vista intervenen també els advocats de la família de la víctima. En el seu cas, el que reclamen és que l’excloent per esquizofrènia només pot ser incompleta. I, per tant, se l’ha de condemnar penalment per assassinat. En aquest sentit, s’ha volgut tornar a relatar el crim amb força detalls: com l’acusat va presentar-se a la casa de la seva víctima, va atacar-la amb espai de pebre, igual que a la dona i a la filla, per deixar a tots tres incapacitats i va colpejar l’home amb un martell més de vint cops. Posteriorment, va calar foc al cos de qui havia estat el seu cap, que encara era viu, tot i que malferit. A l’hora de fugir, també va provocar un altre incendi a la planta baixa de l’habitatge i va emportar-se el cotxe de l’assassinat.

Al llarg d’un al·legat força més extens del que acostuma a ser habitual davant el Superior, el lletrat ha posat en relleu “la preparació prèvia de mesos” que hi va haver abans de presentar-se a la casa de la víctima i el fet que “tenia discerniment” i, per tant, “sabia que el que feia estava malament”. També ha posat en relleu els mesos previs amb amenaces i assetjament cap a l’assassinat. De fet, una de les peticions dels recurs és que aquests fets també siguin inclosos en el procediment i sumats a la llarga llista de delictes que s’imputen al processat.

Agents de policia investigant el matí de l'assassinat al lloc dels fets.

Relacionat

La víctima del crim a Vila va denunciar vàries vegades la persecució que patia per part de l’acusat

Un altre punt que es reclamava és que també hi hagués condemna per dues temptatives d’assassinat sobre la filla i la dona del difunt. En aquest sentit, l’advocat, tal com ja havia fet davant el Tribunal de Corts, ha volgut posar en relleu que la seva vida va córrer un seriós perill arran del foc encès a la planta baixa de la casa. I que, de fet, aquest tenia la intenció de no deixar-les sortir de l’habitatge.

Amb tots aquests arguments, s’ha apuntat que, al seu entendre, no es pot acceptar que existeixi una excloent completa. Accepten, això sí, un eximent parcial però la suma dels delictes que va cometre l’acusat és llarga. “Gairebé donaria per 50 o 60 anys en peticions de pena”, ha remarcat el lletrat. Per això, la petició segueix sent que se’l condemni a 25 anys de presó, però no pas a un centre especialitzat. També vol que se l’expulsi del país un cop complerta la pena.

La porta precintada per la policia del pis on va tenir lloc el crim.

Relacionat

Un centre psiquiàtric o la presó, les dues opcions per a l’assassí confés de Vila

Pel que fa a la fiscalia, s’ha oposat a tots dos recursos. Entén que cal confirmar la sentència de primera instància amb un únic canvi: imposar una pena d’expulsió de deu anys a l’acusat per la seva “perillositat”. Per al ministeri públic, el relat dels pèrits que havien examinat l’assassí confés era clar i rotund: l’esquizofrènia que pateix l’home el va condicionar a l’hora d’actuar i, per tant, l’aplicació d’una circumstància excloent completa és raonable. “Pateix una de les malalties més greus que existeixen, una esquizofrènia paranoide amb un deliri centrat a la víctima”, ha exposat.

En canvi, també ha deixat clar que cal confirmar els 25 anys d’internament en un centre especialitzat. “Ja solament per la gravetat dels fets i per la multitud de delictes comesos, l’extensió ha de ser la màxima possible”, ha argumentat, tot recordant que l’assassinat, malgrat que no comportés una culpabilitat, es va cometre “amb acarnissament i traïdoria”. I, a la vegada, ha posat en relleu “la perillositat del subjecte”.

Comentaris (3)

Trending