Un centre psiquiàtric o la presó, les dues opcions per a l’assassí confés de Vila

La fiscalia i la defensa del processat entenen que va cometre el brutal crim influït totalment per l’esquizofrènia que pateix i demanen l’internament en una institució especialitzada durant 25 i 5 anys respectivament, mentre que les acusacions particulars volen una pena d’un quart de segle a la Comella

La porta precintada per la policia del pis on va tenir lloc el crim.
La porta precintada per la policia del pis on va tenir lloc el crim. G. P.

La presó de la Comella o un centre psiquiàtric. Són les alternatives que, després del judici, té l’autor confés -ho ha admès durant la vista- de l’assassinat de Vila. La defensa i la fiscalia, tot i que amb peticions temporals diferents (5 i 25 anys respectivament d’internament), s’inclinen per la segona opció, ja que entenen que va actuar amb les capacitats totalment alterades per l’esquizofrènia que pateix. Les acusacions particulars, en canvi, consideren que, com a màxim, se li pot aplicar un excloent incomplet i, per tant, demanen un quart de segle de reclusió.

El judici pel brutal crim -més de 20 cops de martell va rebre la víctima al seu domicili, a més que després el processat va intentar cremar el cos encara amb vida- ha conclòs aquest dimecres al Tribunal de Corts. I ho ha fet amb un canvi de qualificació per part de la fiscalia, que fins ara demanava una dura condemna a presó per a l’acusat. Ara, considera que se l’ha d’absoldre, ja que la malaltia que pateix esdevé, al seu entendre, un “eximent complet”.

La forense ha posat en relleu que no existeix cap fingiment de la malaltia i que quan van succeir els fets “tenia les capacitats cognitives i volitives greument alterades”; la malaltia li generava “un deliri” sota el qual va actuar, cometent el brutal assassinat de qui havia estat el seu cap

L’acusació pública ha pres aquesta decisió després d’escoltar la pèrit forense que ha declarat en la segona sessió del judici. Aquesta se suma al que havien explicat ara fa uns dies els metges que tracten l’acusat. L’experta ha posat en relleu que no existeix cap fingiment de la malaltia i que quan van succeir els fets “tenia les capacitats cognitives i volitives greument alterades”. Així doncs, tot plegat li generava “un deliri” sota el qual va actuar, cometent el brutal assassinat de qui havia estat el seu cap.

“Ell explica que la víctima li parlava constantment i li deia que se suïcidés. Tot era un pensament que es generava dins seu i creia que totes les coses dolentes que li passaven eren culpa del seu antic cap”, ha relatat la forense. També ha posat en relleu que “ell no diu que tingui al·lucinacions; parla dels fenòmens que creu que li passen”. A preguntes de la fiscalia i la defensa, també ha apuntat que, si bé si segueix un tractament i se’l controla, pot no tenir nous brots, el risc hi és, ja que pateix “una malaltia crònica i permanent” sobre la qual, “amb medicació” es pot aconseguir “una estabilitat sense gaires símptomes”, però no exempt de perill.

El fiscal ha tingut presents aquests condicionants a l’hora de posar sobre la taula les seves conclusions. Des del ministeri públic es considera provat que l’home va cometre tota una sèrie de delictes. Entre ells, el d’assassinat -hi concorren els elements d’acarnissament (per la brutalitat del crim i pel fet que també intentés cremar el cos encara amb vida) i el de traïdoria (pel fet que actués durant la matinada). També el de lesions, el de danys per incendi, el de port il·legal d’arma, el d’amenaces no condicionals (per la persecució a la qual va sotmetre la víctima durant mesos) i el de furt de vehicle -es va endur el seu cotxe en la fugida-.

Agents de policia investigant el matí de l'assassinat al lloc dels fets.

Relacionat

La víctima del crim a Vila va denunciar vàries vegades la persecució que patia per part de l’acusat

Del que va passar pocs dubtes han quedat durant el judici. Ja el primer dia, el processat va admetre que la matinada del 21 de setembre al domicili de Vila on vivia qui havia estat el seu cap a una empresa d’informàtica. Amb ell s’havia arribat a obsessionar els darrers mesos i l’havia estat assetjant, fet que va provocar diverses denúncies a la policia. Un cop al poble encampadà, va accedir al pis pel domicili, va incapacitar la dona i la filla de l’empresari amb un esprai de pebre i va anar a buscar l’home a la seva habitació. Allà el va colpejar brutalment amb la part punxant d’un martell. Fins a 27 cops, dels quals una desena al cap que li van provocar una greu hemorràgia. Després, va intentar cremar el cos -l’incendi no va anar a més per la falta d’oxigen a l’estança- i ja a la planta baixa de l’immoble, abans de marxar, també va calar un segon foc. Al carrer, va agafar el cotxe de la seva víctima i va fugir. Hores més tard, ell mateix va trucar la policia des d’un aparcament de Soldeu per dir on es trobava i entregar-se.

“Tots aquests fets els comet ell”, ha remarcat el fiscal, però és aquí on considera que cal aplicar l’eximent complet: va cometre sense poder comprendre la il·licitud dels fets per culpa d’una malaltia mental que “té una llarga durada, d’anys enrere”. Així, “les veus imperatives que sentia, que li deien que fes allò, el van portar a concloure que era o ell o la víctima, o tots dos”.  

La fiscalia ha advertit que amb l’internament en un centre psiquiàtric es vol “protegir potencials víctimes i també el mateix acusat”, ja que “si no segueix un tractament, el risc de cometre més delictes o de fer mal als tercers és molt gran”

Per això, malgrat considerar que cal absoldre el processat, també ha remarcat que és necessari imposar-li una mesura de seguretat: 25 anys d’internament en un centre psiquiàtric. Es tracta, ha advertit, “de protegir potencials víctimes i també el mateix acusat”. I és que, ha alertat, “si no segueix un tractament, el risc de cometre més delictes o de fer mal als tercers és molt gran”. Ho evidencia el fet que “malgrat prendre medicació, ens diu que les veus s’han atenuat, però no han desaparegut pas”. Al seu entendre, “no hi ha cap més alternativa”.

Per la seva banda, la defensa del processat ha compartit bona part dels arguments del fiscal. “Ell no era conscient del que li passava i no sabia que tenia una malaltia que el condiciona de forma greu en la comissió dels delictes; estava influït totalment pel que tenia al cap”, ha manifestat en el seu al·legat final. El lletrat ha posat en relleu que “queda demostrat pels pèrits que no era conscient del que estava fent perquè estava condicionat totalment per les veus, per la ira, per la malaltia que patia que no estava tractada perquè no ho sabia”.

Per això, ha reclamat al Tribunal de Corts que s’absolgui al seu client. Això sí, ha admès que cal un internament en un centre especialitzat en psiquiatria -potser el de Salut Mental de l’hospital, ha apuntat-. Ara bé, durant un temps molt inferior al demanat per la fiscalia: tot just cinc anys. També ha argumentat que no se li hauria d’imposar el pagament de cap quantitat en concepte de responsabilitat civil. En tot cas, si els magistrats consideren que ha d’indemnitzar la família, ha demanat que la quantitat imposada sigui “segons la jurisprudència”: 50.000 euros per a la dona i la filla de la víctima i 12.000 per a la fillastra.

La porta precintada per la policia del pis on va tenir lloc el crim.

Relacionat

El debat sobre l’esquizofrènia de l’acusat del crim de Vila serà clau en el veredicte final

En canvi, les acusacions particulars, que defensen els interessos de les tres familiars han mantingut que el processat ha de complir condemna penal a la Comella. De fet, han posat en relleu que se l’ha de castigar per més delictes que els reclamats des de la fiscalia. Especialment, per dos de temptativa d’assassinat.

Així, un dels advocats ha apuntat que, al seu entendre, l’home també va voler matar la filla i la dona de l’assassinat. El lletrat ha recordat que a banda d’intentar cremar el cos de l’empresari, també va calar foc a la planta baixa abans de marxar per “evitar una possible fugida” de les dues familiars. “Per què ho fa?”, s’ha preguntat.

En segon lloc, tots dos han indicat que no es pot aplicar un eximent completa sinó, en tot cas, una circumstància “excloent incompleta”. És a dir, sí que va actuar influït per la seva malaltia però això no elimina del tot la responsabilitat penal del processat. “Ell sabia perfectament que el que feia estava malament. Comprèn la il·licitud dels fets i així ho ha explicat a qui l’ha tractat”, ha argumentat un dels lletrats. A banda, ha recordat que l’home i també el seu entorn eren coneixedors de la malaltia, sense que en cap moment es decidís a seguir cap tractament.

L’acusat també afronta peticions per part dels familiars de l’empresari d’elevades indemnitzacions: 100.000 euros per a la dona, 162.000 més un pensió mensual fins als 25 anys per a la filla i 50.000 per a la fillastra

En global, es considera que l’home seria responsable, ni que sigui en part, de tres delictes d’assassinat, dos dels quals en grau de temptativa, així com de violació de domicili, furt de vehicle, danys per incendi, amenaces de mort no condicionals i port il·legal d’arma. Aplicant la reducció de pena que permet l’excloent, s’ha demanat una condemna de 25 anys de reclusió, més l’expulsió definitiva. I tant l’advocat de la dona com el de la filla de la víctima, entenen que el tractament per a la seva malaltia “el pot tenir perfectament al centre penitenciari”, tot indicant que “ja fa dos anys que es troba internat sense cap problema”.

A banda, els dos advocats han demanat elevades indemnitzacions per a les familiars, tot posant en relleu l’extremada violència i gravetat del crim. Per a la dona, entén que se l’ha de pagar 100.000 euros. Per a la filla, 162.000 més una pensió mensual de 327 euros fins que tingui 25 anys. El lletrat de la fillastra de la víctima n’ha sol·licitat 50.000.

Al final del judici, el processat ha tingut, com és habitual, el torn de darrera paraula. No ha volgut dir gran cosa. Tot just, tal com ja va fer durant la seva declaració, ha volgut demanar perdó als familiars de l’empresari assassinat.

Comentaris (12)

Trending