La víctima del crim a Vila va denunciar vàries vegades la persecució que patia per part de l’acusat

El judici per l’assassinat es reprèn amb la lectura de les declaracions fetes per l’empresari mort en les denúncies fetes davant la policia -també en un cop la francesa- on alertava de l’estat mental de l’acusat i de la por a patir alguna agressió física

Agents de policia investigant el matí de l'assassinat al lloc dels fets.
Agents de policia investigant el matí de l'assassinat al lloc dels fets. G. P.

L’empresari assassinat en el crim de Vila va advertir en diferents ocasions davant la policia de la persecució que patia per part de qui, posteriorment, acabaria matant-lo. En diferents denúncies fetes els mesos anteriors, tant amb cos andorrà com davant les forces de l’ordre franceses, va explicar que l’acusat es presentava tant a prop del seu despatx com al domicili, on finalment es va produir la mort. També hauria avisat de la malaltia mental -esquizofrènia- que patia el processat i del fet que no s’estava medicant.

El judici pel brutal crim comès el setembre del 2020 al nucli encampadà s’ha reprès aquest dimecres al Tribunal de Corts. La intenció, de fet, és finalitzar-lo ja en aquesta segona sessió, que s’ha iniciat amb la reproducció dels vídeos gravats pel mateix acusat. I, posteriorment, amb la lectura de les diferents denúncies efectuades davant la policia andorrana, la francesa i, també, la Batllia per la víctima. En elles, queda clar, ja va advertir del risc que corrien tant ell com la seva família.

La lectura, de fet, ha coincidit en gran part amb el que, ara fa uns dies, havia relatat l’acusat. Arran d’un desplaçament de feina a París, l’home havia assegurat patir assetjament laboral i, per això, va decidir tornar a Andorra. Que un cop aquí, va decidir deixar l’empresa d’informàtica propietat de la víctima. I que els fets li haurien empitjorat la situació mental, fins al punt que, ja va començar a parlar d’un “complot” contra ell i, fins i tot, a pensar que algú li enverinava el menjar.

La porta precintada per la policia del pis on va tenir lloc el crim.

Relacionat

El debat sobre l’esquizofrènia de l’acusat del crim de Vila serà clau en el veredicte final

I els mesos previs al crim, va començar la persecució a la víctima. Primer, presentant-se a les oficines de l’empresa, a Escaldes. Després, quan se li va advertir que no tornés, rondant-les. En diferents ocasions la víctima es va trobar a qui seria el seu botxí a un bar pròxim. I, finalment, a Vila, al costat del pis on va tenir lloc l’assassinat. Aquesta situació va ser denunciada en diferents ocasions a la policia -fins i tot un cop a la francesa- i posteriorment ratificada en seu judicial.

“Aquest home pateix esquizofrènia; hauria d’estar medicat i amb un seguiment acurat”, va arribar a assegurar l’empresari en una d’aquestes denúncies. També va deixar clar que “sense cap mena de dubte” pensava que tot plegat podria acabar en una agressió física, fos cap a ell o cap a la seva família.

En una de les trobades, segons s’ha llegit a la vista, l’empresari va sortir de casa seva amb la seva filla i se’l va trobar al carrer. L’acusat li va dir, en francès, “bon dia” i li va demanar si el reconeixia. Després, el va seguir fins al cotxer i allà li va tornar a interpel·lar amb males maneres. La nena, va deixar clar la futura víctima davant la policia, va passar molta por.

Tot un seguit de fets que, finalment, van esclatar el setembre del 2020. Llavors, cal recordar, el processat es va presentar de matinada al pis de l’empresari i el va atacar. El va colpejar amb un martell i el va acabar matant. A banda, també va intentar calar foc a l’habitatge per posteriorment fugir amb el cotxe de la víctima, fins a un aparcament de Soldeu. Des d’allà, ell mateix va trucar la policia perquè anessin a detenir-lo.

El judici ha de continuar al llarg d’aquest dimecres amb dues parts essencials. Per un costat, l’anàlisi de la forense que va fer l’autòpsia a la víctima. I, per l’altre, probablement l’element clau de tot el procediment: els pèrits que hauran d’explicar quin és l’estat mental de l’acusat, que haurà de determinar si era o no responsable dels fets.

Comentaris (4)

Trending