La família de la víctima del crim de Vila exigirà al Superior la condemna de l’autor confés

La dona del resident francès assassinat el setembre del 2020 a cops de piolet recorrerà contra l’absolució dictada en primera instància per raons de salut del jove togolès reclòs al mòdul de menors de la Comella

Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat.
Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat. G. P.

La família del resident francès de 56 anys que va ser assassinat el setembre del 2020 al seu domicili de Vila, a Encamp, a cops de piolet, recorrerà contra l’absolució dictada en primera instància de l’autor confés del crim. La dona de la víctima, en nom propi i en el de les seves filles, exigirà la condemna de l’home d’origen togolès que està tancat a la Comella des de poc després de la seva detenció. Ara està aïllat al mòdul de menors, reconvertit en una mena d’unitat penitenciària de salut mental.

L’acusació particular, segons fonts jurídiques, està acabant de perfilar el recurs, que exigirà que es condemni per assassinat a 25 anys de presó a l’acusat inicialment de l’assassinat. No avala la família de la víctima la tesi que l’autor confés va actuar sota els efectes que li provoca l’esquizofrènia que pateix. El Tribunal de Corts, per contra, vista la posició del fiscal després de l’exposició feta per diversos experts mèdics, sí que va acollir la malaltia mental que sofreix el jove, producte del consum de drogues durant molts anys i des de ben jove, com a eximent complert. I el va absoldre de l’assassinat.

Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat.

Relacionat

L’assassí de Vila anirà al Superior per reduir els 25 anys d’internament imposats per Corts

Ara bé, li va imposar una reclusió en un centre psiquiàtric de 25 anys. Aquest termini és el que la defensa ja va anunciar al seu dia que volia rebaixar. De fet, la defensa del jove voldria que la reclusió sanitària, per dir-ho així, fos de tan sols una cinquena part de la dictada inicialment i, en tot cas, fins a la cura del seu patrocinat o, com a mínim, fins que aconsegueixi l’alta mèdica. Però l’acusació particular sempre ha mantingut que el nivell de preparació, d’estratègia, amb què va actuar l’autor confés del crim no pot anar associat a la malaltia que li hauria valgut l’absolució.

En tot cas des de la mateixa tarda de la notificació de la sentència del Tribunal de Corts, a l’intern se’l va aïllar al mòdul de menors, on s’ha habilitat un espai sota el control de dues agents penitenciàries de dilluns a divendres que és la raó de ser de la creació de l’àrea penitenciària de salut mental. Dita àrea presenta encara moltíssimes mancances. I malgrat que l’intern assegura estar bé, ni molt menys hores d’ara es disposa ni dels recursos, ni dels mitjans, ni de l’organització per atendre adequadament una suposada reclusió psiquiàtrica.

Una imatge del centre penitenciari.

Relacionat

L’aïllament exprés de l’autor confés del crim de Vila incomoda els funcionaris penitenciaris

Segons fonts penitenciàries, a partir de la setmana que ve s’haurien de convocar diverses trobades per mirar de coordinar el que, ara per ara, és poc menys que un desgavell, fent participar altres interns en el ‘control’ i distracció de l’intern i essent el joc de pòquer, que les fonts consultades no troben gens adient per a una persona amb patologies mentals, com un dels pocs entreteniments de què gaudeix l’autor confés del crim de Vila.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending