L’aïllament exprés de l’autor confés del crim de Vila incomoda els funcionaris penitenciaris

El mòdul de meners on s’ha reclòs per ordre del Tribunal de Corts l’home que va assassinar un resident francès el setembre del 2020 no està adequat degudament; per ara no té cap suport social ni terapèutic perquè els equips que l’haurien d’atendre no estan preparats

Una imatge del centre penitenciari.
Una imatge del centre penitenciari. Toni Solanelles

Una solució jurídica davant una constatació mèdica però un internament sense les condicions degudes. Una mesura de cara a la galeria, vaja. Aquesta és la sensació que tenen molts funcionaris de presons, a qui ara per ara l’aïllament al mòdul de menors, reconduït com a àrea penitenciària de salut mental, de l’autor confés del crim de Vila els incomoda més que una altra cosa. Bàsicament perquè es té clar que no hi ha els mitjans que hauria. Ni l’espai està adequat ni, per ara, no hi ha operatiu l’equip social i terapèutic que caldria que l’assistís.

L’home, resident originar de Togo però plenament integrat al Principat, està completament sol a la nova àrea, que s’ha creat de pressa i corrents per donar sortida a una no-condemna en primera instància del Tribunal de Corts. Vista la situació mèdica, l’esquizofrènia que el jove assassí confés pateix des de fa anys, se l’ha absolt, però s’ha decretat el seu internament en un centre psiquiàtric durant 25 anys.

Una imatge del centre penitenciari a la Comella.

Relacionat

El mòdul de menors de la presó serà ‘espai psiquiàtric’ per ingressar-hi l’autor del ‘crim de Vila’

La sentència serà recorreguda per la defensa i per l’acusació particular, però això no treu que des d’hores després que es dictés la resolució, i a través d’un aute, s’enviés l’intern al nou espai, sol, aïllat, sense cap mena de suport, sense que els vigilants que l’han de tractar no hagin tingut temps de fer cap mena de formació. Fonts penitenciàries han assegurat que s’ha donat resposta a una voluntat governamental i poca cosa més. En aquest cas, tot i la situació del reclús, al que menys s’hauria prestat atenció, aparentment, és a la situació de l’home.

Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat.

Relacionat

L’assassí de Vila anirà al Superior per reduir els 25 anys d’internament imposats per Corts

L’àrea de salut mental es va crear oficialment -o com a mínim el Govern la va anunciar com a tal- un parell de dies abans que es dictés la sentència. Just llavors s’havien triat les dues agents, d’entre els candidats que es presentessin, que s’hauran de fer càrrec de la vigilància de l’intern de dilluns a divendres. Però no està definit formalment com es faran els controls durant el cap de setmana i tampoc està clar si l’àrea penitenciària en qüestió ha de tenir un comandament que la dirigeixi o no (això ja està sent motiu de disputa interna). Una improvisació en tota regla que fa de molt mal portar, segons tots els consultats.

Comentaris (4)

Trending