L’assassí de Vila anirà al Superior per reduir els 25 anys d’internament imposats per Corts

L’home ha estat absolt en primera instància, ja que tal com demanaven defensa i fiscalia, s’aplica un “eximent complet” perquè quan va matar el seu antic cap va actuar mogut per l’esquizofrènia que pateix i de la qual haurà de ser tractat a un centre especialitzat

Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat.
Un dels investigadors puja cap al pis on es va produir l'assassinat. G. P.

L’autor del crim de Vila haurà de passar 25 anys en un centre psiquiàtric; més concretament, l’antic mòdul de menors de la Comella. Així ho ha dictaminat el Tribunal de Corts, que l’ha absolt dels diversos delictes pels quals estava acusat -entre ells el d’assassinat- en acceptar que va actuar mogut pels deliris que li provoca l’esquizofrènia que pateix. Tot i això, s’entén que, justament per aquesta malaltia, ha de ser ingressat durant aquest període de temps en un espai especialitzat per ser tractat. La defensa ja ha anunciat que es presentarà recurs per reduït el temps d’internament.

L’assassinat va tenir lloc el setembre del 2020, després de mesos durant els qual l’home, que havia treballat anys enrere per a la víctima a la seva empresa d’informàtica, l’havia estat assetjant. El seguia a la seva empresa i, també, a prop de casa. De res van servir les denúncies fetes davant la policia. Finalment, coincidint amb el dia del seu aniversari, va decidir anar-lo a buscar al seu domicili, a la pleta de Vila. El va atacar i el va colpejar en nombroses ocasions amb un martell. Posteriorment, va provocar un incendi per intentar també cremar-lo.

La porta precintada per la policia del pis on va tenir lloc el crim.

Relacionat

Un centre psiquiàtric o la presó, les dues opcions per a l’assassí confés de Vila

L’home va fugir dels llocs dels fets agafant el cotxe de la víctima. Hores després, quan ja la policia havia muntat un ampli dispositiu per buscar-lo, ell mateix va trucar el cos d’ordre per explicar que es trobava a un aparcament del Soldeu i es va entregar. Des de llavors, es troba a la Comella.

El judici pel crim es va celebrar ara fa unes setmanes. El processat va relatar sense cap problema tot el que havia fet, admetent la brutalitat de l’acció -per exemple, fins a 27 van ser els cops de martell que va donar a qui havia estat el seu antic cap i a qui veia com el culpable de tots els seus mals-. Bona part de la vista, però, va centrar-se a explicar quin era l’estat mental de l’acusat. Aquest ha estat diagnostica amb una esquizofrènia de la qual no es tractava.

Aquest mateix divendres, l’home ja serà traslladat al nou espai psiquiàtric de la Comella, l’antic mòdul de menors; segons l’aute dictat pel Tribunal, que també fixa indemnitzacions de fins a 417.000 euros per a la dona, la filla i la fillastra de la víctima

I això li provocava sentir tota una sèrie de veus. I aquestes li deien que el gran responsable de totes les coses dolentes que li passaven era l’empresari per a qui havia treballat fa uns anys. Al final, van acabar empenyent-lo a cometre l’assassinat. Durant la vista, la forense que ha fet el seguiment va explicar que “no existeix cap fingiment de la malaltia” i va deixar clar que, quan va matar l’antic cap, “tenia les capacitats cognitives i volitives greument alterades”. Tot plegat li generava “un deliri” sota el qual va actuar. A preguntes de la fiscalia i la defensa, va apuntar que, si bé si segueix un tractament i se’l controla, pot no tenir nous brots, el risc hi és, ja que pateix “una malaltia crònica i permanent” sobre la qual, “amb medicació” es pot aconseguir “una estabilitat sense gaires símptomes”, però no exempt de perill.

Amb tots aquests elements sobre la taula, el Tribunal de Corts ha acceptat aplicar, tal com havien demanat fiscalia i defensa, un “eximent complet”. En el cas del ministeri públic, això suposava canviar la petició inicial de pena per tota una sèrie de delictes: assassinat, violació de domicili, danys per incendi, amenaces no condicionals, port il·legal d’arma, furt de vehicle i maltractament. De tots ells ha estat absolt.

En canvi, el Tribunal imposa una “mesura de seguretat” que igualment suposa la privació de llibertat. Durant 25 anys, el processat haurà de romandre internat en un centre psiquiàtric. Es vol que rebi el tractament adequat contra l’esquizofrènia i que també sigui controlat. De fet, al mateix temps que s’ha donat a conèixer la sentència, també s’ha fet públic un aute mitjançant el qual l’home es traslladat al que havia estat el mòdul de menors del centre penitenciari de la Comella, ara reconvertit en l’espai especialitzat on es farà aquest seguiment.

Agents de policia investigant el matí de l'assassinat al lloc dels fets.

Relacionat

La víctima del crim a Vila va denunciar vàries vegades la persecució que patia per part de l’acusat

La resolució de Corts també inclou una altra mesura: prohibició d’entrar en contacte durant deu anys amb la filla i la parella de la seva víctima. A aquestes, juntament amb una altra filla del difunt, els haurà de pagar una elevada indemnització. En aquest cas, xifres molt properes a les que havien reclamat les acusacions particulars: 100.000 euros per a la dona; 267.000 per a la filla i 50.000 per a la fillastra.

El cas, però, no s’acaba aquí. De moment, la defensa del processat ja ha indicat que té previst presentar un recurs d’apel·lació davant el Superior. Bàsicament, intentarà que el temps d’internament es redueixi. A la vista havia demanat que fos únicament de cinc anys. Pel que fa a les acusacions particulars, han apuntat que estudiaran també anar a segona instància. En aquest cas, insistiran en el fet que, en tot cas, el que s’ha aplicar a l’home és un “excloent incomplet”. És a dir, que se l’ha de considerar culpable dels diferents delictes i, per tant, condemnar-lo a presó. En la vista havien reclamat 25 anys a la Comella.

Comentaris (10)

Trending