El futur transport segregat inclourà aparcaments dissuasius per deixar els vehicles privats

Govern engega els treballs per definir quin sistema és el més adient per unir Sant Julià de Lòria i Escaldes així com el recorregut per, d’aquesta forma, poder disposar dels terrenys necessaris i, per tant, tenir “la garantia urbanística” que es podrà tirar endavant

Casal i Forné, durant la presentació del concurs pel transport segregat.
Casal i Forné, durant la presentació del concurs pel transport segregat. SFGA/JAVILADOT

El Govern accelera definitivament en el projecte de crear una xarxa de transport segregat a tota la vall central, entre Sant Julià de Lória i Escaldes-Engordany. De moment, es treu el concurs per dissenyar el projecte i, entre altres funcions, definir quin sistema s’emprarà i quins terrenys cal reservar per poder desplegar, quan es consideri oportú, la xarxa. La idea és que juntament amb la infraestructura, es construeixin aparcaments on turistes i residents puguin deixar el seu vehicle abans de desplaçar-se amb el futur sistema de mobilitat.

“Estem seguint les normatives europees, que ens demanen que abans del 2030 hàgim descarbonitzat tot el transport, i el nostre pla nacional de mobilitat”, ha explicat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné. L’objectiu del treball que s’encarregarà -de moment s’ha licitat el concurs per contractar els experts que el tirin endavant- es crear un pla sectorial del transport segregat. Aquest definirà, per un costat, quin sistema és el més adient al país, sigui un tramvia o una mena de metro aeri o altres alternatives que es puguin plantejar. Per l’altre, quin seria el recorregut i les possibles estacions. I, per tant, quins terrenys caldria reservar.

Es calcula que per fer tot el treball caldrà 18 mesos de feina i, un cop estiguin, Govern haurà de decidir com es tira endavant el projecte

En aquest darrer punt, Forné ha apuntat la que voluntat és apostar al màxim per parcel·les públiques, especialment comunals. No es descarta, però, que al final també calgui algun espai privat i, per tant, o bé negociar amb els propietaris o bé posar sobre la taula una expropiació. Des del Govern es té clar que el futur sistema ha d’anar des de Sant Julià fins a Escaldes, donant també servei a Santa Coloma i a Andorra la Vella. I a l’estació de final, apuntar alternatives per continuar amb els trajectes cap a la vall del Nord i la d’Orient. En aquest cas, ja s’admet que, geogràficament, seria difícil anar més enllà amb aquest transport segregat i caldria buscar altres opcions com ara “busos elèctrics”.

Un altre detall important. Es vol que al costat de les diferents parades -o com a mínim a les d’inici o final- es puguin habilitar grans aparcaments. D’aquesta forma, els usuaris podrien deixar el seu vehicle privat allà i moure’s per la vall central amb el futur sistema. En aquest sentit, Forné ha volgut recordar que la xarxa viària en aquesta zona del país està molt propera al col·lapse. També caldrà preveure la possible connexió amb un ferrocarril que arribi des de la Seu d’Urgell.

El treball que s’encarregarà ara es dividirà en quatre fases. Les dues primeres, que s’han d’allargar uns dotze mesos, fer una diagnosi i mirar alternatives i, posteriorment, l’avantprojecte. Les altres dues, de mig any més de termini previst, desenvolupar definitivament el pla sectorial i aprovar-lo. Per tant, 18 mesos de feina.

I, a partir d’aquí, Forné ha apuntat que “serà Govern qui hagi de decidir posteriorment com es tira endavant”. La clau del treball, ha apuntat, és que “ens permeti tenir la garantia urbanística per poder executar el projecte”, sobretot pel que fa a fer la reserva dels diferents terrenys necessaris. La previsió és que l’encàrrec suposi un cost per a l’Estat de 300.000 euros. Pel que fa al cost del transport segregat en si mateix, no està encara estimat. Es confia, però, que pugui comptar amb la participació de fons europeus, que “s’han mostrat interessants en el projecte”.

Comentaris (7)

Trending