Preocupació per “l’amenaça a la propietat privada” que suposen les decisions del Govern

L’Associació de Propietaris de Terres Andorranes lamenta que l’executiu no els tingui en compte abans de legislar i critiquen que s’actuï de manera “improvisada”, “sense planificació” i generant una gran inseguretat jurídica

Josep Duró i Jordi Cerqueda durant la roda de premsa.
Josep Duró i Jordi Cerqueda durant la roda de premsa. M. P.

L’Associació de Propietaris de Terres Andorranes ha fet pública avui la seva preocupació davant “l’amenaça a la propietat privada” que consideren que suposen les decisions que pren el Govern, però també els comuns, en matèria d’urbanisme i habitatge. El president de l’entitat, Josep Duró, i el secretari, Jordi Cerqueda, han criticat que s’actuï “amb improvisació i sense cap planificació de futur”, fet que també genera “inseguretat jurídica”.

La revisió del pla d’urbanisme d’Ordino va suposar la primera espurna de preocupació, però ara, la situació ha anat a més. Es tem que “altres comuns facin el mateix”, que vulguin limitar la construcció fins a deixar-la, en determinats terrenys, a zero. Si a més s’hi suma la voluntat del Govern de revisar la llei d’urbanisme, i les darreres mesures anunciades, el pla de xoc, sobre l’habitatge, l’espurna ja s’ha convertit en flama i el foc està encès.

Ho ha reconegut el mateix Josep Duró en la roda de premsa que ha fet conjuntament amb Jordi Cerqueda per fer evident el malestar que viuen tant els membres de l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes, com la resta de propietaris que no formen part de l’entitat. Per això, han volgut avisar que “segons les decisions polítiques que es prenguin, poden tenir conseqüències sobre la propietat privada”, un dret que, han recordat, queda recollit “molt clarament” a la Constitució.

“Segons les decisions polítiques que es prenguin, poden tenir conseqüències sobre la propietat privada”, han advertit

Per tractar aquesta qüestió han decidit organitzar una trobada oberta a tots els propietaris del país el proper 16 d’abril a les 18.45 hores a la sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella. L’acte tindrà lloc un cop acabi l’assemblea de l’entitat i comptarà amb la participació dels despatxos d’advocats que s’han encarregat de fer les al·legacions contra el POUP d’Ordino: Rossa-Pol Advocats, Xavier Jordana Advocats, Garrallà i Pérez Advocats i Joan Albert Farré. La xerrada portarà per títol, justament ‘Amenaces de l’urbanisme actual pels propietaris de terres andorranes’ i vol posar sobre la taula tant els antecedents i el cas d’Ordino com el possible “efecte mirall” en altres parròquies.

Des de l’entitat s’ha reivindicat la possibilitat de ser “un interlocutor vàlid” quan es vulguin modificar lleis o plans d’urbanisme i han lamentat que fins ara “se’ns ha deixat de costat” i només se’ls ha contactat quan tot està fet i per tant, només els queda l’opció de fer al·legacions.

A més, han reivindicat que la “filosofia” dels membres de l’entitat és “protegir les terres”, unes terres “heretades de diverses generacions”, i que no es volen vendre. “Però si no hi ha seguretat jurídica, potser sí que les vendran”, ha apuntat.

PROBLEMA

Duró i Cerqueda han volgut deixar clar que són conscients que el problema de l’habitatge “existeix i ningú l’ignora”, però reclamen que abans de prendre determinades mesures s’analitzi “molt bé les conseqüències” que poden tenir. Alhora, demanen que se segui capaç de trobar l’equilibri per fer coexistir el dret a la propietat privada amb el dret a un habitatge digne.

“Som els primers que no volem que hi hagi un desordre, volem donar seguretat jurídica”, ha afirmat Duró.

L’entitat vol ser un interlocutor vàlid i demanen que abans de prendre determinades mesures s’analitzin bé les conseqüències

De la seva banda, Cerqueda ha posat el focus en “la improvisació” del Govern, assenyalant que s’actua sense “cap planificació”. “A vegades tens la impressió que cauen decrets del cel”, ha assegurat, afegint que “hi ha una amenaça sobre al propietat privada perquè no sabem cap on anem”.

Per això han demanat més planificació a llarg termini i que una “situació d’urgència no és incompatible amb la reflexió”.

Finalment, sobre la mesura més polèmica del pla de xoc del Govern, la cessió obligatòria temporal dels pisos buits, Duró ha apuntat que no té suficient matèria per determinar si és legal o no, però ha explicat que en el cas de Bèlgica la regulació és molt àmplia per poder preveure totes les conseqüències que se’n derivin.

Comentaris (8)

Trending