L’organització feminista internacional Femen reivindica la despenalització de l’avortament a Andorra

La delegació espanyola del moviment denuncia amb el posat d’una de les seves activistes seminua davant l’ambaixada del Principat a Madrid que “el que hauria de ser un dret fonamental de totes les dones, a Andorra és un delicte”

Comentaris

La imatge de l'activista de Femen davant l'ambaixada.
La imatge de l'activista de Femen davant l'ambaixada. FEMEN ESPANYA

Activistes de la delegació espanyola del moviment feminista internacional Femen han protagonitzat una acció de denúncia a través de les xarxes socials en contra del fet que l’avortament continuï penalitzat al Principat. Femen qualifiquen de “fugitives” les dones del país que acudeixen a avortar especialment a Barcelona i lamenten que "el que hauria de ser un dret fonamental de totes les dones, a Andorra, és un delicte”.

La reivindicació l’ha fet Femen en el marc de la setmana de l’Acció Global per l'Accés a l'Avortament Legal i Segur i almenys a través de les xarxes socials s’usa la imatge d’una de les seves activistes, seminua davant l’ambaixada andorrana a Espanya, per deixar clar que “l’avortament és sagrat”. Les activistes de Femen asseguren que volen solidaritzar-se “amb les nostres veïnes i companyes de lluita i per sumar-nos a les veus valentes que allà comencen a sortir als carrers per reclamar i exigir que, andorranes, com totes les altres, siguin lliures de decidir sobre els seus cossos”.

310143134 3366293850282303 81583

La delegació espanyola de Femen exposa que “a les portes de l'any 2023, Andorra manté una estructura feudal que es remunta al segle XIII i que el converteix en l'únic país del món que té dos caps d’Estat, els anomenats coprínceps. Un d’ells és el president de la República Francesa i l’altre l’arquebisbe d’Urgell, cosa que atorga al Vaticà un poder enorme sobre el territori. Tant que, si no hi hagués aquest suport, Andorra perdria una important protecció i influència internacional, posant fins i tot en risc la seva supervivència com a Estat independent”.

“Com ho van fer les espanyoles als 70 viatjant a Londres, centenars d’andorranes han d’agafar anualment un autobús rumb a Barcelona per avortar”

Consideren que amb aquesta situació, “no és estrany que la seva Constitució de 1993, que blinda aquest disseny institucional, tingui un marcat accent catòlic i que, entre altres coses, protegeixi el dret a la vida ‘en totes les fases’, pretext pel qual la interrupció voluntària de l’embaràs està prohibida a Andorra en tots els supòsits i es castiga amb fins a sis mesos de presó per a les quals s’atreveixin a avortar”. Davant d’això, afegeixen, i “com ho van fer les espanyoles als 70 viatjant a Londres, centenars d’andorranes han d’agafar anualment un autobús rumb a Barcelona per avortar”.

En la seva exposició esmenten dades del 2018 i referencien els casos (124 llavors) que van atendre els centres públics catalans, amb la qual cosa consideren que sense saber xifres dels centres privats, segurament el nombre exposat és més alt. En tot cas, es lamenta Femen, les dones andorranes, al seu entendre, “fugen, com a fugitives, perquè el que hauria de ser un dret fonamental de totes les dones, a Andorra, és un delicte”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending