Acció Feminista clama que “penalitzar l’avortament no n’impedeix la pràctica”

Després què San Marino ja no el prohibeixi, Andorra s’ha convertit, conjuntament amb Malta i el Vaticà, en l’últim romanent europeu

Comentaris

La presidenta de d'Acció Feminista, Antonia Escoda
La presidenta de d'Acció Feminista, Antonia Escoda

Avui, 28 de setembre, és el dia d’acció global per un avortament legal i segur. Acció Feminista ha aprofitat la data per exigir al Govern “un pas endavant en matèria de legislació”. Després que San Marino hagi despenalitzat l’avortament fa dos dies, Andorra roman, juntament amb Malta i el Vaticà, com els únics països europeus que encara ho tenen prohibit en qualsevol dels supòsits.

Acció Feminista, en el seu manifest, indica que la legislació actual andorrana “nega aquest dret i exerceix una autoritat violenta i patriarcal sobre el cos de les dones, sobre el cos de la meitat de la població, sense que cap altra llei exerceixi un control similar sobre el cos dels homes”. De fet, expliquen que, tot i defendre el dret a la vida, es deixa morir les dones que tenen un embaràs que posa en risc la seva vida, “prioritza la vida d’un ésser no nat per sobre de la de les dones”.

Han aprofitat també per recordar que fins a onze països membres de les Nacions Unides (ONU) haurien insistit a Andorra en que fes un pas endavant i legalitzés la interrupció voluntària de l’embaràs, “entre els quals hi ha la veïna França, governada per un dels coprínceps”. Però, ni l’Acord d’associació que s’està treballant des del Govern han aconseguit que es compleixi aquest dret fonamental, expliquen.


Una electora diposita el seu vot aquest diumenge a San Marino.

Relacionat

San Marino legalitza l'avortament en un referèndum amb el 77% de vots favorables

 

A més, apunten a que “penalitzar l’avortament no n’impedeix la pràctica”. D’aquesta manera, fan referència al centenar de dones que, cada any, han de sortir de les fronteres andorranes per interrompre un embaràs. Apunten a que, aquesta penalització “precaritza encara més les que no tenen els mitjans o recursos suficients per fer-ho”. “Volem que les dones d’Andorra puguin decidir sense la necessitat de desplaçar-se”.

Per finalitzar, Acció Feminista ha fet una última exigència, però més que una exigència sembla un desig, ja que han demanat que, en un any, “Andorra deixi de ser un dels tres únics estats europeus que no respecten el dret a decidir de les dones, sinó que ja formi part dels que garanteixen l’avortament legal, segur i gratuït. Volem que sigui llei”.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending