San Marino legalitza l'avortament en un referèndum amb el 77% de vots favorables

Andorra, Malta i Ciutat del Vaticà es queden com els tres únics països d'Europa on està totalment prohibit mentre que hi ha limitacions a Polònia i Liechtenstein

Comentaris

Una electora diposita el seu vot aquest diumenge a San Marino.
Una electora diposita el seu vot aquest diumenge a San Marino. Altaveu

Els habitants de San Marino, el microestat enclavat al nord d'Itàlia, han legalitzat l'avortament amb una àmplia majoria de 77,3%. El referèndum ha aprovat la despenalització, encara que només serà vàlid en algunes circumstàncies, ja que era il·legal i estava castigat amb presó tant per la dona que interrompia l'embaràs com per a qui l'ajudava. San Marino, on la religió catòlica és majoritària, era un dels pocs països on l'avortament era il·legal o estava fortament limitat al costat de Ciutat de Vaticà, Malta, Andorra, Liechtenstein i Polònia.

La votació, que es produeix després de gairebé dues dècades d'intents fallits per aconseguir la despenalització de l'avortament al país, ha proposat que es legalitzi a les 12 primeres setmanes d'embaràs i després d'aquesta data si la vida de la dona corre perill o per malformacions fetals. Segons les dades publicades després de la votació, el sí va guanyar amb 11.000 vots a favor enfront d'uns 3.200 en contra, un 22,7%. La participació es va concentrar en el 41% de la població.

Les sanmarinenses solen acudir a Itàlia per avortar, el que, segons els impulsors de l'referèndum, els causa càrregues econòmiques, a més de penalitzar les dones que han estat violades, mentre que els opositors, especialment els democratacristians, al·legaven que tota la població, composta per unes 34.000 persones, pot accedir gratuïtament a anticonceptius.

El referèndum es va fixar després d'una campanya de petició per revocar la llei de l'avortament de 1865. Els delictes es van mantenir en el Codi Penal que va entrar en vigor el 1974.  El resultat va ser rebut amb celebracions de la Unió de Dones de San Marino (UDS), que va iniciar el procés de l'referèndum i va fer campanya en contra de el partit de govern i l'Església catòlica. "És una victòria per a totes les dones de San Marino sobre els conservadors i reaccionaris que pensen que les dones no tenen drets", ha indicat la seva presidenta, Karen Pruccoli.

D'aquesta manera l'avortament està totalment prohibit en només tres països del continent: Andorra, Malta i Ciutat del Vaticà. Un altre país antiavortista, Gibraltar, va flexibilitzar la seva legislació després d'un referèndum celebrat al juny. 

 

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending