Clam perquè es retiri la concessió del transport sanitari i es convoqui un nou concurs

Representants de l’USd’A i la delegada del personal es reuneixen amb els grups de l’oposició parlamentària per exposar-los el reguitzell d’irregularitats en què a parer dels treballadors està incorrent l’UTE liderada per Ambulàncies Egara

Reunió entre Concòrdia, PS i representants sindicals i dels treballadors.
Reunió entre Concòrdia, PS i representants sindicals i dels treballadors. ps

Representants de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i la delegada de personal de l’adjudicatària del transport sanitari han iniciat aquest divendres els contactes que consideren escaients -en aquest cas amb consellers de Concòrdia i del grup socialdemòcrata, i prèviament d'Andorra Endavant- per demanar sense més dilacions que es remogui el contracte a Andorrana de Transport Sanitari i es deixi sense efecte l’actual concessió. I, alhora, que es facin les gestions pertinents per convocar un nou concurs i “a ser possible que el servei s’atorgui a una empresa controlada des del país”.

Els representants sindicals s’han trobat aquest divendres en dependències parlamentàries amb els consellers Núria Segués, Pol Bortolomé i Maria Àngels Aché (Concòrdia) i Judith Salazar, Susanna Vela i Pere Baró (PS SDP +) després que dilluns es reunissin amb membres d'Andorra Endavant per exposar-los la situació actual del transport sanitari, després del que consideren “reiterats incompliments i amenaces” que han tingut com a efecte els darrers dies una comunicació per part de l’empresa als treballadors en què els deixava constància que la programació de vacances ja establerta fa moltes setmanes quedava sense efecte atès que la llei preveu que les vacances seran fixades 45 dies abans d’iniciar-se el període de descans.

Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari en les immediacions de les cotxeres de l'hospital.

Relacionat

Salut considera que caldrà fer “uns reajustaments” en la concessió del transport sanitari

La situació al transport sanitari, com a mínim des de l’òptica sindical i dels treballadors, “és insostenible”. Segons les fonts sindicals consultades, els representants dels treballadors han demanat als consellers de l’oposició que activin els mecanismes necessaris per tal que “el SAAS no continuï amb aquesta conxorxa, tapant les vergonyes de la concessionària i del propi SAAS”. Segons els representants dels treballadors, la concessionària “no ha complert amb res”. “Només els primers dies es va complir amb la carta de subrogació que va signar” però al cap de poc va deixar de fer-ho i mai més, segons, sempre, les fonts sindicals participants en la trobada amb els grups de l’oposició parlamentària.

Els representants sindicals han denunciat que el SAAS “està tapant tantes irregularitats com comet l’empresa i més i tot”. En aquest sentit, segons l’USd’A, la parapública, com a entitat atorgadora de la concessió i controladora de la mateixa, ha eliminat algunes de les obligacions que hi havia en el servei i ha posat a disposició de l’adjudicatària fins a 14 professionals del SUM, als quals, quan els empra, la concessionària els abona el salari, que és molt superior al del seu propi personal, una part del qual està de baixa i l’altra (cinc persones), ja ha anunciat la renúncia al lloc de feina.

Els treballadors continuen acudit a Inspecció de Treball cada vegada que detecten alguna irregularitat, especialment relacionada amb la planificació laboral, per denunciar els incompliments. I el departament esmentat obren els expedients. “Però una vegada oberts, els treballadors ja no en tenen cap control ni el sindicat en pot fer cap seguiment, amb la qual cosa no se sap si acaben amb algun tipus de sanció i si hi ha sanció, de quina entitat és”, han indicat les fonts, que han suggerit que potser a la concessionària, amb la qual cada vegada és més complicat interlocutar, “pot ser que li surti més a compte incomplir que complir”.

Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari.

Relacionat

Els treballadors del transport sanitari esclaten: el servei no s’està complint “i el SAAS ho permet”

El que està clar, han assegurat les fonts, és que en la situació actual els treballadors no poden seure de cap manera amb l’empresa “a negociar res, menys encara un conveni col·lectiu”. El que està succeint ho volen exposar properament els representants dels treballadors tant a la nova ministra de Presidència, Economia i Treball, Conxita Marsol, com a la titular de Salut, Helena Mas, que com a secretària d’Estat, han recordat, ja està al cas de tot. De fet, han afirmat les fonts consultades, si no s’ha demanat cap reunió amb representació demòcrata és perquè “ja haurien d’estar al cas de tot”.

Els parlamentaris de Concòrdia i del PS han pres nota de tot i han assegura que analitzaran amb cura la situació. En aquest sentit, i especialment els socialdemòcrates, han indicat que tenen documentació relativa al plec de condicions del concurs al qual va concórrer Andorrana de Transports Sanitaris i que en virtut d’aquesta i de les denúncies que estan fent els treballadors, en les primeres sessions parlamentàries que es convoquin s’interpel·larà al Govern sobre la matèria, alhora que si escau també faran demandes d’informació.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending