L’Oficina Covid és un vesper

El procés de contractació directa de traçadors i els requisits sol·licitats que farà que els rastrejadors més veterans queden fora de l’equip han generat un galimaties i un malestar que complica molt la feina

Un rètol provisional indica que hi ha l'Oficina Covid on hi havia hagut la Seu de la Justícia.
Un rètol provisional indica que hi ha l'Oficina Covid on hi havia hagut la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

El Govern convertirà en eventuals, ara interins segons la nova denominació legal, 17 dels 22 traçadors que fins ara han estat treballant a dedicació exclusiva a l’Oficina Covid contractats a través d’una empresa de treball temporal (ETT). Segons l’executiu, és una reordenació d’aquest departament creat arran de la pandèmia i suposa un estalvi per a l’erari públic i una millora contractual per als fitxats. Fins ara, però, està generant un malestar que ha afectat el nivell de feina.

Segons les diverses fonts consultades, el fet que s’hagi requerit per a poder accedir a la plaça una formació universitària (MATES2) ha comportat automàticament que les cinc persones que més temps feia que estaven a l’equip i que han contribuït a formar bona part de la resta dels traçadors quedin automàticament fora dels llocs de treball. Des de l’inici que el departament de rastrejadors ha estat un galimaties, una disbauxa que es podia entendre a l’inici per la situació però que el pas del temps no ha solucionat.

Ni tan sols l’arribada d’un director, el fins llavors inspector d’educació Bruno Bartolomé, ha contribuït a mitigar l’enrenou. Al contrari, segons com, en alguns casos, s’ha encès més la gasolina encara. Els disset traçadors que passen d’estar contractats via ETT a fer-ho per l’administració no són pas els únics. Hi ha alguns funcionaris adscrits temporalment a l’oficina -i que segons algunes fonts a final d’aquest mes acabarien la seva missió-, hi ha sanitaris del SAAS que fan hores també via ETT i en alguns moments hi ha hagut persones inscrites al Servei d’Ocupació.

Porta d'accés a l'Oficina Covid, la part posterior del que durant anys va ser la seu judicial.

Relacionat

La disbauxa de l’Oficina Covid fa esclatar el sindicat dels funcionaris

Més enllà de la naturalesa contractual diferent que presentaven molts dels ‘grupuscles’ de traçadors, que al seu moment ja va generar tensions, les promocions ‘a dit’ que s’han fet d’algunes de les persones també contractades via ETT i ara aquesta regularització que suposa que els rastrejadors més experimentats hagin de deixar la feina ha causat un enorme enuig. A més, no es veu gens clar que hi hagi prou personal per assegurar el servei que s’està fent, que és d’una dotzena d’hores diàries els set dies de la setmana.

Visions contraposades

En tot cas, tant el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, com el titular de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, han vingut a coincidir en el fet que es va intentant posar ordre a una oficina creada des de l’urgència sanitària i que ara es busca l’eficiència. “Hi ha una millora de condicions contractuals” per als treballadors alhora que “un estalvi” per a l’administració, perquè no cal passar per l’ETT i la comissió que aquesta organització s’embutxaca.

Govern assegura que hi ha una millora contractual per als fitxats, tot aprofitant l’expertesa dels rastrejadors que ja prestaven servei, i un estalvi per a l’administració

Els dos ministres han assegurat que es contractaven “les mateixes persones” que ja estan donant servei i que tenen “l’expertesa” en la matèria, sempre que es compleixin els requisits necessaris del perfil de traçador. Si és el cas, se’ls converteix en interins. Jover i Martínez Benazet en cap moment han fet referència explícita a les condicions necessàries ni al fet que quedin fora del procés de contractació directe algunes persones que han estat a l’equip des de l’inici.

Sí que s’hi ha referit el president del Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag), un Lluís Anguita que ha confirmat el malestar intern. “No estem gens d’acord ni amb les formes ni amb el fons”. Per al sindicat, per al lloc de traçador, “per a aquesta feina”, “no fa falta cap titulació”. Anguita té clar que l’administració tenia des de l’inici els currículums de tots els treballadors i, per tant, sabia perfectament qui es quedaria fora i qui no en funció dels requisits sol·licitats.

Anguita (Sipaag): “Jo no dormiria gaire tranquil després d’una maniobra lletja com aquesta. Demanen una titulació que saben que certa gent no té i, en canvi, quan nosaltres vam demanar que es requerís un nivell mínim de català ens van dir que això no era necessari”

El president del Sipaag ha explicat que “jo no dormiria gaire tranquil després d’una maniobra lletja com aquesta. Més aviat se’m cauria la cara de vergonya. Demanen una titulació que saben que certa gent no té i, en canvi, quan nosaltres vam demanar que es requerís un nivell mínim de català ens van dir que això no era necessari”. Anguita ha lamentat que davant d’una situació tan complicada, “enmig d’una pandèmia”, es deixi fora aquells que més expertesa en la matèria tenen.

“Que no ho venguin com un tema d’estalvi perquè és mentida”, ha lamentat el sindicalista, que ha explicat que si realment es volia estalviar es podia haver recorregut al Servei d’Ocupació. “Amb tanta gent com hi ha en l’actualitat inscrita, no em puc creure que no haguessin trobat 22 persones per fer de traçadors. Més encara, des de l’Oficina Covid s’han fet les entrevistes que s’han escaigut i aquells que els van convenir els van adreçar a l’ETT perquè els fes el contracte. Per què no els agafaven del Servei d’Ocupació?”, es demana el president del Sipaag tot assegurant que “analitzarem per via jurídica o amb l’oposició com podem aturar aquest desgavell”.

Comentaris (7)

Trending