La disbauxa de l’Oficina Covid fa esclatar el sindicat dels funcionaris

El Sipaag no entén el procés que s’ha posat en marxa per contractar traçadors, lamenta algunes de les planificacions horàries que es fan i denuncia les maneres de fer del nou cap de cribratge i el seu fulgurant ascens

Porta d'accés a l'Oficina Covid, la part posterior del que durant anys va ser la seu judicial.
Porta d'accés a l'Oficina Covid, la part posterior del que durant anys va ser la seu judicial. Toni Solanelles

La disbauxa a l’Oficina Covid no s’atura. El procés de contractació de traçadors que semblava que havia de contribuir a posar ordre de moment no ha tingut l’efecte que s’esperava. Més aviat al contrari. Tant alguns dels integrants actuals del departament que s’encarrega de fer el seguiment dels casos de coronavirus com el Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag) no acaben de veure moltes coses clares. De fet, asseguren ara des de l’organització sindical, fa temps que s’exigeix al Govern que facin les coses bé en general i més encara en l’oficina en qüestió.

Qüestionat el president del Sipaag, Lluís Anguita, sobre la contractació directa que està prevista realitza en pocs dies, el sindicalista ha lamentat que el format final no és el que es contemplava, o el que s’havia anunciat almenys. Segons que ha explicat, el sindicat havia acceptat que no es fes un procés de selecció ordinari perquè se’ls va explicar que el que es pretenia era poder fer eventuals les persones que ja estaven exercint de traçadors i que ja havien adquirit una experiència alhora que incorporant-los directament a l’administració el cost seria més barat que contractant-los via una ETT.

La sorpresa l’han trobada ara quan, en principi, es convoquen més places de les inicialment previstes i, sobretot, es demanen uns requisits que uns quants dels actuals traçadors no compleixen, amb la qual cosa “se n’aniran al carrer” i els nous que entrin s’hauran de formar. “Si s’havia de fer una contractació que suposa no agafar la gent que ja està treballant, no calia fer un procés urgent i una contractació directa. Es podia haver fet un procés de selecció normal”, explica Anguita.

“Si s’havia de fer una contractació que suposa no agafar la gent que ja està treballant, no calia fer un procés urgent i una contractació directa. Es podia haver fet un procés de selecció normal”

El president del sindicat, a més, explica que està convençut que malgrat que en la majoria de departaments de l’administració hi falten recursos, s’haurien pogut trobar 22 persones amb possibilitats de ser reubicades temporalment com a traçadores de Covid. “De fet, es va arribar a dir que es formaria funcionaris per a aquesta tasca i mai no ha passat”. Igual com també es va afirmar als actuals traçadors que se’ls mantindria el temps que duri la pandèmia però ara també se’ls ha recordat que “les paraules se les endú el vent”.

En qualsevol cas, Anguita lamenta que l’ara Oficina Covid que va iniciar la seva tasca amb personal inicialment voluntari, a banda dels tècnics del ministeri de Salut, ha esdevingut un lloc on hi va arribant personal de totes bandes. Hi conflueixen funcionaris de Salut, personal del SAAS i personal contractat a través d’una ETT. I massa cops alguns dels responsables, denuncia el líder del Sipaag, han acabat escollint col·laboradors en funció de simpaties o proximitats. I un element, en tot cas, que el sindicat ha recollit com a queixa feta per una part dels actuals integrants de l’oficina. “Hi ha una deficient planificació horària. Hi ha el grup que carrega amb tot i el grup que es podria dir de protegits.”

Accés a l'immoble on té la seu l'Oficina Covid.

Relacionat

L’Oficina Covid transforma en eventuals per la via directa 22 traçadors procedents d’ETT

Des del sindicat de l’administració general s’espera que l’arribada, ja fa algunes setmanes, d’un director específic per a l’oficina comenci a donar resultats. De moment, però, lamenten que això no és així i que no s’ha notat una major ordenació de l’equip i una presa de decisions assenyada i conseqüent. D’altra banda no s’entén, o en tot cas, és un dels aspectes més criticats, l’ascens fulgurant de qui avui tindria un càrrec equivalent al de cap de cribratges. Es tractaria d’una persona que via ETT va entrar com a traçador a l’equip. Ho va fer tot just arribar al país.

Sense passar cap prova, cap edicte, ni res, sense ni tan sols que ningú hagi pogut comprovar, denuncia el sindicat, quina formació pot acreditar i si aquesta està homologada al país, ha assumit un protagonisme i una ascendència que tot sovint treu la resta d’integrants de l’oficina de polleguera. Anguita denuncia que fins i tot hauria insinuat tenir un contracte verbal amb el ministeri. “Volem creure que això no és així. Però és que si això fos així, si això és cert, seria una il·legalitat com una casa.”



Vint dies de reunions per reordenar l’administració

El president del Sipaag, Lluís Anguita, ha admès que els darrers vint dies han estat plens de reunions en diversos departaments de pràcticament tots els ministeris del Govern. Es tractava de fer la corresponent anàlisi per tirar endavant els plans de racionalització de l’administració. Anguita explica que la feina ha estat àrdua i ingent, i malgrat que el treball principal s’ha acabat ara mateix, s’estima més no avançar conclusions perquè, afirma, aquesta feina encara s’ha de fer. Tant els responsables governamentals com els dels treballadors han de fer les seves anàlisis corresponents abans de posar-les novament en comú abans, suposadament, de publicitar-ne el resultat final.



 

Comentaris (14)

Trending