Normatives menys rígides i concessions més àmplies per poder reduir costos en la construcció

La gerent de l’Acoda, Mònica Dalmau, ha remarcat l’encariment dels productes que hi ha hagut en els darrers anys de les obres per culpa dels preus de les matèries primeres, així com per la manca d’abocadors i dels canvis legislatius

Mònica Dalmau i Beatriz Pintos.
Mònica Dalmau i Beatriz Pintos. CEA

Els costos de la construcció s’han incrementat en els darrers anys, sobretot arran de la pandèmia amb el trencament dels estocs i l’encariment d’algunes matèries primeres. La gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres, Mònica Dalmau, posa en relleu que els canvis legislatius que hi ha hagut darrerament també han dificultat la planificació i això també ha encarit els projectes. Per aquest motiu, ha demanat una normativa menys rígida i des del Col·legi d’Economistes s’ha apuntat la necessitat d’ampliar el termini de les concessions més enllà dels 50 anys.

‘Per què construir és tant car?’ Aquest ha estat el títol de la ponència que han ofert Mònica Dalmau i la membre del Col·legi d’Economistes, Beatriz Pintos en el marc de la Jornada sobre l’habitatge d’Andorra. La gerent de l’Acoda ha posat en relleu que la pandèmia va tenir un impacte molt gran en els materials, tenint en compte que l’estoc es va trencar i es van incrementar els preus de les matèries primeres.

Mònica Dalmau ha posat el dit a la nafra amb els diferents canvis legislatius que hi ha hagut, fet que “fa difícil la planificació creant un efecte crida i una inseguretat jurídica”

Un altre element que ha contribuït a l’encariment, segons ha apuntat és el fet de disposar només d’un abocador al país, com és el del Maià, que només està obert quan fa bon temps, tenint en compte que amb la neu és impossible accedir-hi. “Això suposa augment dels preus del transport de les terres”, ha manifestat. La nòmina del personal també ha crescut, concretament “un 25% en els darrers quatre anys”. Tot plegat, diu “va generar una alteració en l’execució i en el termini d’entregar les obres”.

Mònica Dalmau ha posat el dit a la nafra amb els diferents canvis legislatius que hi ha hagut, fet que “fa difícil la planificació creant un efecte crida i una inseguretat jurídica”. En aquest sentit, diu que molts promotors han construït per evitar que els terrenys perdessin valor.

Tant Dalmau com Pintos han posat sobre la taula algunes propostes per tal de rebaixar el preu de les obres. Una d’elles, segons la gerent de l’Acoda passa per “unes normatives menys rígides i amb més marges”. Ha posat l’exemple de la normativa sobre l’eficiència energètica que “és estricta” i això va comportar un impacte important en els constructors.

“Cal que obrim la possibilitat que qui faci la inversió pugui decidir el termini perquè sigui rendible”

Per la seva part, la membre del Col·legi d’Economistes ha demanat un termini de concessió de les obres més enllà dels 50 anys, tal com marca la Llei de la Contractació Pública. En aquest sentit, ha posat de manifest que “cal que obrim la possibilitat que qui faci la inversió pugui decidir el termini perquè sigui rendible”.

Finalment, han demanat una major transparència en les dades per poder fer una millor planificació i que les administracions puguin remar en la mateixa direcció.

Comentaris (12)

Trending