L’escalada de la Covid posa en escac l’hospital davant d’una setmana clau

Preocupació davant els brots al centre de Nostra Senyora de Meritxell que s’afegeix al de la residència Sant Vicenç d’Enclar just quan es pot veure tot l’impacte de les celebracions nadalenques i si arriben realment les vacunes

El rètol de l'hospital vist des de la zona d'aterratge i enlairament de l'helicòpter.
El rètol de l'hospital vist des de la zona d'aterratge i enlairament de l'helicòpter. SAAS

L’hospital ha entrat en una dimensió especialment delicada després dels dos brots que s’hi han detectat en 48 hores de diferència i que han obligat a adoptar diverses decisions que afecten, i molt, l’activitat sanitària. D’entrada aquest mateix diumenge s’han començat a cribrar d’urgència tots els professionals. Alhora, els brots es produeixen en un moment d’aparent escalada de la infecció al Principat, que es planta davant una setmana que pot ser clau per veure l’evolució epidemiològica i, alhora, ha d’aclarir d’una vegada per totes si arribaran les primeres vacunes o no ho faran.

Si divendres es va haver d’aïllar una ala de la tercera planta del centre hospitalari, aquest diumenge s’ha hagut de confinar un sector de la segona. En totes dues àrees s’hi han detectat -d’entrada dos per cap- pacients que van ingressar sense Covid que ara l’han contret. Això ha portat el SAAS a activar la fase III del protocol establert que hi ha en relació a la pandèmia. El que s’ha anunciat públicament és que se suspenen les visites als malalts ingressats, tinguin la patologia que tinguin, pateixin del que pateixin. A més, s’ha suspès des d’avui mateix tota l’activitat quirúrgica no urgent. Però encara hi ha més.

Una vista de l'hospital.

Relacionat

El brot a l’hospital posa més pressió sobre el sistema sanitari

Davant l’increment de malalts de Covid que han hagut de passar a intensius, s’ha hagut de guanyar capacitat UCI per a eventuals pacients contagiats. D’aquesta manera es resectoritza la denominada UCI-2 a sis llits Covid i sis que no ho són. Tots els ingressos no Covid que ja no càpiguen a l’UCI-2 s’hauran d’ingressar a la zona de reanimació. A més, només queden dues ales únicament per poder ingressar (la 4A i la 1B). Segons les instruccions internes, “en cas de tenir ocupats tots els llits de l'HNSM i necessitat d’ingressos, es valorarà el ‘tancament’ de l’hospital de dia per poder-hi ingressar”.

Tots els ingressos no Covid que ja no càpiguen a l’UCI-2 s’hauran d’ingressar a la zona de reanimació. A més, només queden dues ales únicament per poder ingressar (la 4A i la 1B) i, segons les instruccions internes, “en cas de tenir ocupats tots els llits de l'HNSM i necessitat d’ingressos, es valorarà el ‘tancament’ de l’hospital de dia per poder-hi ingressar”

A banda d’això, segons les fonts consultades, des d’aquest mateix diumenge i com una mecanisme per evitar més contagis i alhora, si escau, per poder aclarir d’on vénen els brots que han afectat el centre sanitari, es procedeix a cribrar, de fet, ja s’hauria d’haver fet, tots els professionals que estaven de servei via TMA així com els que entraran aquesta nit i aquest dilluns al mati amb test d'antígens i una TMA. D’aquestes mesures en queden exempts aquells professionals que estiguin confinats i el “personal amb anticossos dels darrers tres mesos o el personal amb PCR/TMA feta en les darreres 24 hores”.

La situació preocupa i molt. Més encara després del brot de la residència de Sant Vicenç d’Enclar, entre els residents de la qual ja hi ha hagut cinc defuncions després que pràcticament tots els interns hagin resultat infectats. S’espera l’estudi genòmic enviat a l’hospital de Purpan, a Tolosa, per descobrir si és que al Principat hi ha arribat una de les soques del coronavirus més infectives, com podria ser la localitzada a la Gran Bretanya. A la clínica geriàtrica privada concertada hi hauria hores d’ara una mica més d’estabilitat entre els residents, encara que es tracta d’interns fràgils.

Aquest diumenge s’han notificat uns 45 casos nous -les notificacions sempre van amb gairebé 24 hores de dilació- i demà molt probablement el ministeri de Salut n’anunciarà una seixantena més. Segons fonts del departament i analistes consultats, aquesta setmana vinent pot ser clau en molts aspectes a banda de veure, que no és poc, l’evolució dels brots de l’hospital i de Sant Vicenç d’Enclar. Cal veure com avança la corba de contagis, l’evolució dels casos i la seva gravetat -els darrers dies hi ha hagut un increment notable de pacients amb necessitat d’intensius- i també és necessari aclarir de totes totes si arriben vacunes o no n’arriben.

Una imatge de l'exterior de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Relacionat

Visites externes prohibides i operacions no urgents ajornades pel brot de coronavirus a l’hospital

 

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, hauria de tenir dimarts a la tarda, benentès, una compareixença incòmoda davant la comissió legislativa de Sanitat. Dependrà, però, de les ganes de collar dels consellers, de la seva perícia i feina feta alhora de rascar informació fidedigna i documentar-se sobre la situació actual al país i més enllà. Fins ara el ministeri ha reconegut un increment sostingut de casos, perllongat en el temps, però menor del que s’esperava. Els darrers dies l’hospital, en part producte dels propis brots, té molta més pressió, sense oblidar que la planta Covid del Cedre té vint ingressats.

Les fonts consultades han remarcat que l’escalada que s’està vivint aquests dies, que no deixa de ser preocupant i es mira de controlar, d’analitzar, per exemple, des de l’Oficina Covid, és menys accentuada que la que hi va haver el mes d’octubre, quan es van tancar els bars i el centre d’educació secundària andorrana d’Encamp. Ara, però, s’està, recorden les fonts, en un moment clau, s’està a l’entorn dels deu, catorze dies, que molts residents del Principat hi han tornat després de les vacances de Nadal.

I és que, així ho han recordat diferents analistes, una part notable dels ciutadans d’Andorra, per exemple, molts dels empleats del sector de la construcció, van marxar tot el Nadal a l’estranger i han tornat per iniciat l’activitat professional i el curs escolar els menors d’aquestes famílies just després de Reis. Caldrà veure, doncs, si aquests propers dies l’ascens de casos es multiplica o es comença a frenar, perquè sense grans dosis de turisme, i sense poder sortir del país si no és per causes justificades, la contaminació externa és, a priori, baixa.

Les vacunes

També cal veure si finalment es desencalla la qüestió de les vacunes que haurien d’arribar des d’Espanya. Les explicacions donades aquest dissabte pel ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, no semblen gratuïtes. Illa va anunciar que s’estan ultimant els convenis i els documents jurídics necessaris per facilitar una porció, petita, de les vacunes de Pfizer destinades a Espanya a través de la compra de la UE cap al Principat d’Andorra. D’entrada, doncs, el ministre espanyol va deixar clar que el problema no és amb Pfizer, o almenys no tots ni molt menys, que el marc jurídic encara no està resolt i va deixar intuir que aquesta setmana entrant es resoldrà la paperassa.

Salvador Illa durant la compareixença des de Barcelona.

Relacionat

Espanya admet que el conveni amb Andorra per les vacunes encara no està tancat

En cap cas va parlar d’enviament efectiu de dosis. I fent pública la situació, és de pensar que alguns sectors socials, polítics, institucionals d’Espanya poden clamar en contra de la decisió, més encara la setmana que Pfizer decideix, per motius logístics, reduir de forma molt important l’enviament de dosis previst per a tots els països de la Unió, també per a l’Estat espanyol, és clar. Davant d’aquest escenari, no sembla gens clar que aquesta propera setmana puguin arribar vaccins a Andorra més enllà del rebot de la farmacèutica americana pel fet que Espanya decidís revendre, que és el que és, una part de les vacunes que li toquen al Principat. I amb França també s’estarien negociant convenis per a les vacunes de Moderna.

I amb tot plegat, caldrà observar si són necessàries noves mesures per contenir la pandèmia. Unes restriccions que limitarien més encara, segurament, una activitat econòmica cada vegada més malmesa en una temporada d’hivern clau per a la immensa majoria d’empreses i negocis i que enguany té un moviment extremadament paupèrrim vist que, sobre el paper, l’arribada de turistes és ínfima. Una situació dramàtica en molts casos. I que s’allarga sense veure-hi el final.

Comentaris (5)

Trending