Espanya admet que el conveni amb Andorra per les vacunes encara no està tancat

El ministre de Sanitat anuncia que s’està ultimant el marc jurídic per aportar vaccí al Principat en un exercici de solidaritat i espera que durant la setmana que ve es pugui concloure la tasca

Salvador Illa durant la compareixença des de Barcelona.
Salvador Illa durant la compareixença des de Barcelona.

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha assegurat aquest dissabte que “estem ultimant els convenis i documents jurídics per poder subministrar vacunes a Andorra”, amb la qual cosa ha reconegut que la no arribada del vaccí de Pfizer al Principat no és només pel posicionament de la farmacèutica sinó perquè el marc legal que ha de sustentar l’acord entre països no està tancat. Illa ha fet aquestes manifestacions durant una compareixença, a Barcelona, per exposar la situació epidemiològica i recordar que fins al 9 de maig hi ha vigent l’Estat d’alarma.

Més enllà de reconèixer que Espanya està vivint obertament la tercera onada de la pandèmia i que la situació és complexa, Salvador Illa també ha parlat de l’estratègia de vacunació del govern del qual fins ara forma part. En aquest sentit ha explicat que “el ritme és òptim” i que s’està agafant “velocitat de creuer”, sent Espanya el novè país del món que més vaccí ha administrat als seus ciutadans. Illa ha explicat que “d’aquí a l’estiu” es vacunarà el 70% de la població espanyola i que durant el segon trimestre del 2021 espera que hi hagi més vacunats que contagiats per la Covid.

 

Parlant de qüestions de futur, el ministre espanyol ha explicat que “s’estant ultimant els convenis i documents jurídics per poder subministrar vacunes a Andorra, a l’Estat andorrà, en l’exercici de la solidaritat” que Espanya ha decidit aplicar amb la capacitat que té per accedir a la compra de vaccins per combatre la pandèmia. Illa, que no s’ha estès massa en la qüestió però sí que l’ha remarcat, ha afirmat que no podia avançar quin dia es podrien tancar els acords, però que espera que “durant la setmana que ve puguem concloure” els pactes necessaris per poder lliurar les dosis corresponents a Andorra en virtut del compromís adquirit entre els dos països.

Illa, que no ha parlat de quantitats en relació amb el Principat, també s’ha referit a la davallada de subministrament anunciat per Pfizer. En aquest sentit ha explicat que aquesta propera setmana Espanya rebrà 205.700 dosis de la vacuna de la farmacèutica americana en lloc de les 360.000 previstes inicialment. Tots els països europeus rebran només el 56% de les dosis previstes perquè Pfizer té uns problemes de producció a la seva planta de Bèlgica que ha de resoldre. En tot cas, durant el primer semestre de l’any s’acabaran rebent totes les dosis inicialment previstes i potser més perquè la farmacèutica està treballant, justament, per poder incrementar la capacitat productora.

Comentaris (18)

Trending