La detecció i la resiliència salven Andorra d’una molt mala nota com a país segur davant la Covid-19

El Principat ocupa el lloc 79 entre els països d’arreu del món, per sota dels altres microestats i França, Espanya i Portugal, en un rànquing elaborat a partir de l’anàlisi de 130 paràmetres

Els cent països més segurs; Andorra forma part del tercer grup.
Els cent països més segurs; Andorra forma part del tercer grup.

La capacitat de detecció i la resiliència del país salven Andorra d’obtenir una molt mala nota en un rànquing que avalua la seguretat dels països en relació amb la Covid-19. La preparació assistencial i l’impacte de la quarantena, per exemple, penalitzen el Principat, que ocupa el lloc 79 en un llistat que encapçalen Suïssa i Alemanya. Andorra està per sota dels altres microestats europeus i també força més avall d’Espanya i Portugal, i de França. Dels territoris europeus analitzats, el Principat només en té quatre per sota.

L'informe es basa en 130 paràmetres quantitatius i qualitatius i més de 11.400 punts de dades en categories com l'eficiència de la quarantena, el control i la detecció de la malaltia, la preparació per a la salut i l'eficiència o capacitat de resposta dels governs. El rànquing l’elabora un consorci d’empreses sense ànim de lucre anomenat Deep Knowledge Group que és propietat de la firma Deep Knowledge Ventures, una empresa d’inversions fundada el 2014 a Hong Kong. No és el primer cop que es fa referència a aquest estudi.

Els nivells de seguretat van canviant a mesura que evoluciona la pandèmia. A l’inici, els països que estaven més amunt eren els que millor gestionaven la crisi sanitària pròpiament dita. Ara, els que lideren el rànquing són aquells que tenen més armes per combatre l’impacte econòmic que deixa el coronavirus. Les regions de més risc actuals, segons l’informe són l’Àfrica Subsahariana i l’Amèrica del Sud, així com alguns països de l’Orient Mitjà i l’Àsia Pacífic.

andorra

Andorra està englobat en el denominat ‘Tier 3’, que consta de 60 regions que van obtenir resultats molt menys favorables durant l’anàlisi de la primera fase que s’esperaria tenint en compte els seus nivells generals pre-pandèmics d’eficiència de quarantena, eficiència del govern de gestió de riscos, monitorització i eficiència de detecció, preparació per a la salut, resiliència regional i emergència preparació. Dels territoris europeus que l’estudi analitza, només Bèlgica, Albània, l’Illa de Man i Nord Macedònia surten pitjor parats que el Principat, que ocupa, dins la regió europea, el lloc 39.

Una vegada passat el pic de l’emergència sanitària, països com Espanya o San Marino, que estaven per sota d’Andorra en altres fases de l’estudi, ara l’han superat. Com s’ha dit, pràcticament només la capacitat de resiliència i de detecció de la malaltia fan aguantar la nota del Principat per no desplomar-se del tot i sortir del llistat dels cent països més segurs del món en relació amb l’impacte global que està causant el coronavirus.

-

Relacionat

Un estudi situa Andorra entre els països europeus menys segurs davant el coronavirus

Andorra acumula 498 punts enfront els 752 de Suïssa o els 749 d’Alemanya. Dels països similars o de l’entorn, el que més a prop queda és San Marino amb 509 punts. Si es compara el Principat amb Liechtenstein (572 punts), Espanya (543), Portugal (542), el Vaticà (535), França (529), Mònaco (523) i San Marino (509), el Principat és el que pitjor hauria gestionat la quarantena de tots. Sempre segons l’estudi de referència, és clar. Quan a la capacitat de les administracions de fer front a la crisi, només el Vaticà surt pitjor parat.

Andorra es manté ferm en el monitoratge de la malaltia, que hauria fet millor que Liechtenstein, Portugal i França i molt al nivell de San Marino, Mònaco o Espanya. La preparació assistencial andorrana davant una crisi d’aquestes característiques és la pitjor de les analitzades per comparar-les i, per tant, Andorra també és la que surt més malparada quant a la preparació davant l’emergència. En canvi, pel que fa a la capacitat de resiliència, aparentment està millor que Portugal, Mònaco, França i San Marino i pràcticament igual que Espanya, Liechtenstein i el Vaticà.

Comentaris (12)

Trending