La Covid es va acarnissar al Cedre en homes de 85 anys, dependents i amb pocs limfòcits a la sang

Un estudi liderat per la doctora Eva Heras en relació amb les persones contagiades al centre sociosanitari durant la primera onada de la pandèmia es publica en una prestigiosa revista científica

Comentaris

Fragment de l'estudi publicat.
Fragment de l'estudi publicat.

Ser home, de 85 anys, dependent en les tasques del dia a dia i amb pocs limfòcits a la sang són les característiques que presentaven majoritàriament aquelles persones que més risc de mort -o fins i tot que van morir- en contraure la Covid durant la primera onada de la pandèmia al Cedre. Així ho conclou un estudi realitzat per un equip del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) liderat per la doctora Eva Heras i que ha estat publicat per la prestigiosa revista científica ‘European Geriatric Medicine Journal’.

Tot i que els percentatges més alts d’infecció i mort per Covid-19 en el món s’han produït en les residències sociosanitàries, molt poca informació s’ha publicat sobre les característiques i evolució de la infecció en aquest col·lectiu de persones grans. L’objectiu de l’estudi, publicat aquest dilluns a l’‘European Geriatric Medicine Journal’, va ser investigar els factors de risc de mortalitat de cent persones grans (edat mitjana de 85 anys) infectades pel coronavirus durant la primera onada (març-juny) i que van ingressar al Cedre.

Les conclusions de l’estudi, l’autoria del qual s’ha atribuït a la dotzena de persones que es van encarregar de tractar amb els malalts de Covid al centre sociosanitari públic encapçalats per la directora adjunta de cronicitat i cap del servei d’Envelliment i Salut del SAAS, és que ser home, ser depenent per les activitats de la vida diària i tenir nivells baixos de limfòcits en sang van conferir un risc independent de mortalitat deguda a infecció per SARS-CoV2. Una puntuació comparada dels tres factors esmentats va oferir un índex pronòstic de mortalitat amb una especificitat i sensibilitat al voltant del 80%.

Segons els autors de l’estudi i el SAAS en el seu conjunt, per tenir cura d’aquelles persones grans infectades per COVID-19, els factors pronòstics independents identificats en el present estudi poden ser d’una gran ajuda per ajustar els recursos sanitaris en cas de nous brots de pandèmia.

Comentaris

Trending