La CASS no donarà cobertura als tests d’antígens fets a establiments privats

El Govern considera que amb les TMA dels ‘stop lab’ i el futur cribratge poblacional ja hi ha prou alternatives gratuïtes per a tots els ciutadans

Una docent es fa el test ràpid d'antígens.
Una docent es fa el test ràpid d'antígens. SFGA

El Govern no preveu que els tests d’antígens per detectar el coronavirus que es faran a establiments com ara farmàcies o laboratoris tinguin cobertura per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). S’entén que Salut ja posa a disposició de la ciutadania moltes opcions a cost zero, com ara les proves TMA que es fan als ‘stop labs’ o els cribratges massius que donen una alternativa a aquestes activitats privades. Des de l’executiu també s’ha volgut remarcar que, ara per ara, els tests d’anticossos com els fets al maig tenen poca utilitat per al control de la pandèmia.

“Tenim una capacitat diagnostica molt potent”. Així ho ha remarcat Joan Martínez Benazet durant la compareixença d’aquest dilluns, tot remarcant que, a més, en les pròximes setmanes, encara anirà a més. I és que, a les proves TMA que es fan als ‘stob lab’ -per cert, més de 4.000 realitzades a la instal·lació mòbil, 113 de les quals en el primer dia al Pas de la Casa-, se sumaran els tests d’antígens, entre els quals aquells que es podran fer des del sector privat, en establiments com ara les farmàcies, així com els que s’empraran per al cribratge poblacional que abastarà fins a un 40% de la ciutadania cada setmana. I això sense oblidar que, en un futur no gaire llunyà, han d’estar disponibles els de saliva, que permetran gairebé un autodiagnòstic.

De fet, Benazet ha indicat que ja s’han començat a fer tests d’antígens a diferents establiments. “Que hi hagi dispositius privats que els facin ajudarà també a contenir la pandèmia; evitarà molts contagis”, ha comentat el ministre de Salut. Ara bé, preguntat sobre si aquests tindran cobertura de la CASS, ha estat clar: no. “No està previst, donat que ja tenim un ampli dispositiu públic”.

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.

Relacionat

Qui es faci un test d’antigen quedarà registrat i els positius s’hauran de comunicar a Salut

Des del Govern s’ha volgut remarcar que cada tipus de prova té les seves especifitats i, per tant, la seva utilitat. Així, ha posat en relleu que un test d’antigen “és molt sensible en la fase infectiva” de la Covid-19 però encara perd eficàcia si encara no es pot contagiar. Per tant, al seu entendre, tindrà tot just unes hores de validesa. “Un exemple del seu ús pot ser abans d’anar a visitant a un familiar vulnerable”, ha indicat.

Més temps de seguretat dona una TMA. Un bon ús d’aquestes, ha comentat, seria en el cas d’haver estat en alguna situació de risc en la qual se sospiti que la persona s’ha pogut contagiar. En canvi, ha advertit, pel diagnòstic no serveixen els tests d’anticossos, dels quals entén que “ens hem d’oblidar per al control de la pandèmia”. Sí que podrien ser útils a l’hora de la vacunació, per detectar si la persona a la qual es vol injectar el fàrmac ja té immunitat.

El que també ha volgut remarcar Benazet és que qui tingui símptomes no ha d’anar directament a fer-se cap prova, sigui a un ‘stop lab’ o a un establiment privat. Al contrari, el que ha de fer és “posar-se en contacte amb el seu metge de referència o amb Salut”. A partir d’aquí, se li indicarà quins són els passos a seguir.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending