Qui es faci un test d’antigen quedarà registrat i els positius s’hauran de comunicar a Salut

El ministeri aprova el reglament que faculta tot un seguit de professionals i centres de l’àmbit sanitari a fer proves diagnòstiques de la Covid

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença. J. A. VILADOT / SFGA

Totes aquelles persones que es vulguin fer en un establiment priva autoritzat un test d’antigen per saber si són positius de Covid quedaran degudament registrats. I el responsable de la prova, en el cas que efectivament el testat aparegui com a contagiat, haurà de comunicar aquesta circumstància al ministeri de Salut. Són alguns dels requisits, per dir-ho d’alguna manera, que estableix el reglament per a l’ús dels tests d’antigen que ha aprovat el Govern aquest dimecres.

Mentre no hi hagi proves d’autoconsum, per dir-ho d’alguna manera, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que la pràctica dels tests ha de tenir una cobertura legal. I aquesta és la que dona el reglament que s’ha aprovat i que té a veure sols amb els professionals, centres o empreses de l’àmbit de la salut. S’estableix que poden efectuar els tests ràpids d’antigen a la població del país (residents, persones amb autoritzacions d’immigració temporal de residència i treball, i persones amb autorització d’immigració de treball fronterer) els laboratoris d’anàlisis clíniques, els serveis de salut laboral per als treballadors de les empreses a què donen servei; les oficines de farmàcia i altres centres sanitaris i establiments sanitaris per als seus pacients i professionals. Excepte els laboratoris, la resta que vulgui fer els tests ho haurà de comunicar al ministeri.

Els centres que facin proves d’antigen han d’utilitzar tests degudament homologats amb la marca CE o equivalent i que presentin una sensibilitat superior al 90% i una especificitat superior al 98%

El reglament deixa clar que el cost del test en cap cap l’assumeix l’administració i que cal que es tracti de materials degudament autoritzats. Així, els centres que facin proves d’antigen han d’utilitzar tests degudament homologats amb la marca CE o equivalent i que presentin una sensibilitat superior al 90% i una especificitat superior al 98%. La prova ha de garantir la intimitat de la persona que s’hi sotmet i les bones condicions higièniques i sanitàries d’on es faci el test. Com s’ha dit, s’han de registrar aquelles persones que se sotmetin al test amb una informació força completa que inclogui si la persona en qüestió té símptomes compatibles amb la Covid o no. Les dades són per compartir amb el ministeri de Salut.

El titular del centre o l’establiment sanitari o el professional que ha fet la prova ha d’informar del resultat per escrit a la persona testada i, alhora, comunicar-li la conducta a seguir. Si el resultat és positiu, l’usuari s’ha d’aïllar al seu domicili, informar-ne el seu metge i esperar les instruccions del ministeri de Salut. Si el resultat és negatiu, no es pot concloure que no es pateixi la infecció i per tant cal continuar amb les mesures de precaució per evitar contagis. Un resultat negatiu, es recorda, no és vàlid per aixecar mesures d’aïllament de persones que siguin contacte d’un cas positiu.

El reglament també deixa constància que en el cas que aparegui un positiu, aquesta circumstància s’ha de comunicar immediatament al ministeri de Salut, departament al qual també s’hauran de traslladar de manera periòdica les dades generals del registre amb l’objectiu de refermar el control i seguiment de la situació epidemiològica. Salut, segons que ha recordat Martínez Benazet, està acabant d’ultimar el decret en relació amb els tests a l’origen que es demanarà als turistes que vulguin venir al Principat durant uns quants dies. El ‘quants’, exactament, és una de les coses que s’ha d’acabar de determinar.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending