Assandca rep de mitjana setmanal entre dues o tres persones noves diagnosticades amb càncer

L’associació rep 10.000 euros de l’ACA i Creand Assegurances Vida que permetran aprofundir en la remodelació del local que tenen i en la contractació de personal que han de facilitar nous serveis per als malalts oncològics

Enric Tarrado, Josep Saravia i Xavier Puigdemassa en manifestacions als mitjans de comunicació.
Enric Tarrado, Josep Saravia i Xavier Puigdemassa en manifestacions als mitjans de comunicació.

L’associació que lluita contra el càncer a Andorra (Assandca) rep de mitjana setmanal, actualment, entres dues o tres persones diagnosticades de nou. “La gent ve, com a mínim, a informar-se”, ha explicat el president de l’entitat, Josep Saravia, que ha insistit en la necessitat de disposar d’estadístiques poblacionals i, per exemple també, de començar a fer cribratges en relació a la pròstata encara que només siguin via proves de sang.

Saravia ha fet aquestes manifestacions al costat del president de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), Enric Tarrado, i el director general de Creand Assegurances Vida, Xavier Puigdemassa, amb els quals ha signat un conveni de col·laboració per tal de rebre una donació de 5.000 euros de cada organització relacionades amb la campanya que han impulsat ACA i Creand durant un mes entre les pràcticament dues mil sòcies de l’Automòbil per tal d’adherir-se a un producte assegurador que garanteix tot un seguit d’indemnitzacions i cobertures en cas que malauradament contreguin un càncer greu dels considerats femenins, com el càncer de mama.

Puigdemassa ha explicat que 103 sòcies de l’ACA han decidit pagar “una prima anual a la companyia”. És una mica més d’un 5% del total d’associades. “És un percentatge que per la nostra experiència és tot un èxit, ha estat molt ben acceptada”, ha assegurat el responsable de Creand Vida, que ha assegurat que el fet que s’informés que en funció de la bona salut de la campanya es faria una aportació més o menys gran a Assandca hi ha ajudat. Tant Puigdemassa com Tarrado s’han mostrat molt satisfets de poder contribuir a la lluita contra el càncer, i el president de l’ACA ha advocat per mirar de “poder repetir en el futur” una iniciativa com la que s’ha dut a terme les darreres setmanes i que malgrat que encara està tancada accepta puntualment noves contractacions si escau.

IMG 7093
Un moment de la signatura del conveni.

Saravia, a preguntes dels mitjans de comunicació, ha estat qui més s’ha estès en la matèria. Ha agraït el suport econòmic que, ha explicat, es destinarà a remodelar el local que Assandca té al carrer de l’Alzinaret d’Andorra la Vella producte d’una donació d’una família francesa que va tenir un cas greu de càncer i veient com estava la situació de regularització bancària va optar per fer una aportació “molt important” a l’associació, que fa deu anys rebia una persona amb càncer de nou cada quinze dies i ara n’atén dues o tres a la setmana. De tota mena de càncers malgrat que el president de l’entitat ha recordat que el més habitual en dones és el mama i en els homes, el de colon i, també i molt, el de pròstata. El de colon també es dona tot sovint entre les dones i cada cop hi ha un auge major de càncer de pulmó en dones quan habitualment era una patologia masculinitzada.

DEMANDES

Josep Saravia ha fet tot un seguit de clams, entre els quals que hi hagi “cribratges encara que només siguin amb proves de sang sobre pròstata”. El president de l’Assandca ha assegurat que Salut s’oposa a aquestes analítiques perquè “dona molts falsos positius” i el ministeri no està disposat a assumir aquest risc. Amb tot, Saravia creu que només que servís per detectar un càncer més ja hauria de servir. El màxim responsable de l’entitat també ha recordat que fa poques setmanes es va informar que el 2023 hi va haver 406 nous càncers a Andorra.

Saravia ha recordat que es tracta de “casos hospitalaris” però que està convençut que hi ha d’haver un increment del 8% més, que serviria per tenir tots els càncers poblacionals, que “és el que demanem” i que se situarien al tomb del mig miler anual. El president d’Assandca ha reivindicat més estadístiques, que són “una eina prioritària”, i més col·laboració amb el ministeri, perquè Salut “es va comprometre a final d’agost de l’any passat a fer un pla nacional d’oncologia” i malgrat el que els hauria dit Helena Mas el document, que ja estaria elaborat, no els ha arribat. “N’hem vist el títol i poca cosa més”, ha dit.

Tres quarts del mateix en el cas del pacte nacional sobre la salut, del qual també en són o n’haurien de ser un dels integrants. Per a Saravia tot plegat “és molt ambigu” i, per tant, “no podem opinar del que veiem”, que en conjunt són “molt bones idees” però cal veure la realitat i l’abast de les mesures que realment es pretenguin tirar endavant i veure quin impacte tenen en cada sector de la sanitat. Per tant, cal esperar tant en el pacte de salut com en el pla d’oncologia.

NOUS SERVEIS

Amb els diners que rep Assandca de l’ACA i Creand Vida, i Saravia ha parlat d’una donació important, es vol remodelar el local, que hauria de tenir dos despatxos per administració i un tercer per donar serveis directes als associats. Un dels serveis que es vol oferir és el de podologia. I també es voldria mirar d’impulsar un Kalida centre, un punt de trobada on malalts oncològics acudeixen a fer un cafè o simplement a xerrar amb altres afectats de càncer o amb professionals. “Es fa una descàrrega emocional molt important”, ha ressaltat. En aquestes trobades els malalts acaben exposant qüestions que tot sovint no gosen dir a les seves persones properes per no preocupar-les.

Es voldria poder oferir un servei de podologia o assessorament legal, igual com es tenen acords amb un centre mèdic o s’han doblat les classes setmanals de ioga i gimnàstica

Saravia ha explicat que fins ara tenien una persona contractada a temps complert i que ara se’n pretenen contractar una o dues més. També s’han doblat les classes de ioga i de gimnàstica que fins ara s’oferien, en una sala que cedeix el comú d’Andorra la Vella, que també contribueix en el cost dels monitors amb la qual cosa els beneficiats han de fer una aportació menor. Assandca, ha explicat Saravia, també té un acord amb un despatx mèdic perquè pugui visitar associats seus a domicili si cal i es voldria mirar d’arribar a un acord amb advocats per si hi ha alguna necessitat legal.

Finalment, i a petició dels periodistes que han acudit a l’acte, també ha insistit en la necessitat de millorar les condicions que es fan els trasllats a Barcelona dels malalts oncològics que s’han de sotmetre a tractament de radioteràpia. Els viatges es fan en taxi, “i això no és un transport sanitari”. I es viuen en els vehicles múltiples vicissituds. Des de nàusees a haver de fer trajectes amb parades cada quinze minuts, per posar dos exemples. “Esperem no haver de lamentar algun dia un fatídic desenllaç”, ha conclòs.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending