Liberals defensa la seva gestió i atribueix l’afer del deute a una campanya per debilitar-los

L’ex-tresorer de la formació ha declarat avui a la Batllia com a encausat, igual com un responsable del banc que va concedir el 2010 el crèdit per cobrir l’endeutament del PLA i sobre el qual Gallardo assegura que “no ens sentim responsables”

Maribel Lafoz i Jordi Gallardo durant la compareixença.
Maribel Lafoz i Jordi Gallardo durant la compareixença. Toni Solanelles

Defensa i atac. La direcció de Liberals defensa la seva gestió financera del partit, es desmarca del deute que al seu dia tenia contret el PLA i assegura que no sabia res de res sobre el crèdit que ha originat una investigació que no és que estigui a la fiscalia, ja és en mans d’una batllia especialitzada en delictes econòmics. Alhora, el president de la formació Jordi Gallardo, ha emmarcat tot l’afer en una “campanya de certs sectors per intentar desacreditar la nostra acció. Alguns sectors polítics sembla que volen atacar o debilitar Liberals d’Andorra per a benefici propi.”

Gallardo i la secretària d’organització liberal, Maribel Lafoz, han comparegut aquest divendres públicament per donar explicacions respecte del cas i l’herència del deute que tenia el PLA quan es va debatre la seva dissolució i va anar d’un pèl que succeís. Els actuals Liberals no se senten “responsables” de la situació i Gallardo ha afirmat que “estem molt tranquils encara que és una situació que no ens agrada”. A més, ha afirmat Lafoz, caldria situar el crèdit personal lligat al PLA sobre el qual ha expressat els seus dubtes el Tribunal de Comptes en el moment que es va concedir i en el marc normatiu vigent en aquell moment, quan encara no hi havia ni tan sols llei de partits polítics.

Imatge d'una de les darreres direccions de Liberals, amb Jordi Gallardo i Maanan Aouraghe en ella.

Relacionat

La fiscalia investiga Liberals per anomalies financeres derivades del deute heredat del PLA

El president de Liberals ha estat clar en diferenciar dues etapes. L’anterior al 14 d’octubre del 2011 i la posterior, quan l’equip representat pel propi Gallardo va agafar les regnes del que llavors encara era una associació política. El setembre d’aquell any, per un estret marge de vots un congrés de la formació va salvar el PLA. Un mes després un altre congrés va posar la formació en mans d’una gestora amb Gallardo, Maanan Aouraghe o Judith Pallarés al capdavant. Pel mig, els joves liberals van exigir a la junta precedent, presidida per Enric Pujal, que s’acredités l’estat financer. Tant el partit com el banc amb el qual s’operava, MoraBanc, van certificar que no hi havia ni cap deute ni cap passiu.

Jordi Gallardo donant explicacions aquest migdia.
Jordi Gallardo donant explicacions aquest migdia. Toni Solanelles

Gallardo i Lafoz han explicat que si mai van reflectir en els estats financers del partit el crèdit personal “vençut, no exigible i fallit” sobre el qual el Tribunal de Comptes ha posat la lupa arran d’un procés de circularització financer que ha derivat en una causa judicial va ser perquè mai abans del 2017 ningú els va comunicar la seva existència. Més encara, entre el setembre i l’octubre del 2011 es va acreditar degudament, abans que Gallardo i companyia es fessin càrrec de l’organització política, que aquesta no tenia cap deute ni cap passiu. La investigació està en marxa. I és un pèl més seriosa del que semblava fins ara.

BATLLIA

L’ex-tresorer de Liberals Maanan Aouraghe, a qui Gallardo ha mostrat “la nostra solidaritat i confort”, ha hagut de respondre aquest matí davant la Batllia. La fiscalia té les sospites que el crèdit personal signat pel llavors president Enric Pujal en nom del partit va ser posteriorment condonat pel banc concedent. I això podria haver originat un finançament il·legal del partit polític. De fet, el ministeri públic ha vist indicis de delicte i per això ha enviat el cas cap a la Batllia. La causa es troba en fase de diligències prèvies, però no pas en seu del ministeri públic, com s’ha dit, sinó ja davant de la Batllia.

Aouraghe i un representant de MoraBanc, el banc implicat, estan encausats. Enric Pujal, l’ex-ministre i ex-president liberal, està immers en el cas com a testimoni. La fiscalia va trigar un any i mig, gairebé, del juny del 2020 al novembre del 2021, en enviar l’afer cap a la instància judicial. I segons les fonts consultades, gairebé no ha fet cap diligència per corroborar els indicis de delicte. La instructora judicial de la causa és Azahara Cascales. Gallardo, que en comparèixer públicament ja havia tingut l’ocasió de parlar amb l’ex-tresorer ara membre de l’AFA, s’ha estimat més no pronunciar-se sobre com havia anat la declaració.

“No hauríem acceptat el repte d’agafar un partit sense activitat i amb el passiu que ara ha aparegut”, ha dit un Gallardo que ha pressuposat la bona gestió dels seus antecessors

Gallardo i Lafoz s’han centrat a defensar que mai van ser conscients de la situació perquè mai ningú no els va comunicar res. Més encara, sempre se’ls va assegurar que l’únic compte que hi havia al banc relacionat amb Liberals era aquell amb el qual actualment operen. De fet, la darrera comunicació que va rebre el PLA en relació amb el crèdit ara objecte de la polèmica va ser l’abril del 2011. Des de llavors mai més es va saber res fins que el Tribunal de Comptes va aixecar la llebre del 2017. Tres anys després, el juny del 2020, davant els dubtes que li generava tot plegat, va decidir posar l’afer en coneixement de la fiscalia.

“No hauríem acceptat el repte d’agafar un partit sense activitat i amb el passiu que ara ha aparegut”, ha dit un Gallardo que ha pressuposat la bona gestió dels seus antecessors circumscrivint-ho tot plegat a l’època pre-partits regulats com a tal. “Tenim un històric i no renunciem als trenta anys de trajectòria liberal, però no podem respondre per la gestió”, dels antecessors, ha deixat clar el president de Liberals, que han assegurat no saber res de res de com es va negociar el crèdit contradictori ni si es va pagar o no es va pagar. No ha volgut entrar en res del passat perquè no es pot donar explicacions, ha vingut a dir Gallardo, “d’un deute que se’ns diu que no tenim i que ningú no ens ha reclamat”.

MALES COINCIDÈNCIES

I si no ha volgut posar el retrovisor a casa seva, Gallardo tampoc no ha volgut inicialment furgar massa en possibles interessos per airejar els problemes judicials liberals. Però a poc a poc s’ha anat deixant anar fins a acusar els socialdemòcrates de voler-los debilitar i embrutar. El president liberal ha defensat “l’honorabilitat i transparència” del partit i ha assegurat que certs atacs o intents de “desacreditar la nostra acció” el que fan és “donar-nos més força”.

Dependències de la fiscalia general a la Seu de la Justícia.

Relacionat

La fiscalia pretén saber per què es va condonar el crèdit que havia de saldar el deute del PLA

I a partir d’aquí encara ha assegurat que tot i que “les coincidències no me les crec massa” no li va passar per alt “que el dia que el senyor Aouraghe era designat membre de l’AFA el president del Partit Socialdemòcrata va treure del bagul de la història un deute molt concret. Cert que de coincidències se’n poden donar. Però no deixarem que se’ns embruti d’aquesta manera”. Ni que es posi “en qüestió l’honorabilitat i l’actuació d’un partit que és el més històric del país”. I ha conclòs, respecte del PS, que “no els agrada que estiguem al Govern; no han digerit encara els resultats de les eleccions”.

Comentaris (9)

Trending