La fiscalia investiga Liberals per anomalies financeres derivades del deute heredat del PLA

El Tribunal de Comptes hauria posat en coneixement de la fiscalia irregularitats detectades en l’exercici 2011 i recentment ha estat citat a declarar en seu judicial el fins fa poc tresorer del partit Maanan Aouraghe

Imatge d'una de les darreres direccions de Liberals, amb Jordi Gallardo i Maanan Aouraghe en ella.
Imatge d'una de les darreres direccions de Liberals, amb Jordi Gallardo i Maanan Aouraghe en ella. LIBERALS

La fiscalia investiga suposades irregularitats comptables i de finançament anòmal de Liberals d’Andorra que tindrien a veure amb el deute que arrossegava el partit de l’antic PLA. En tot cas, i en essència, segons les fonts consultades, les presumptes distorsions detectades se circumscriurien en l’exercici del 2011. Els òrgans jurisdiccionals fa un temps que analitzen els comptes de la formació que dóna suport al Govern però no ha estat fins fa poc que hauria tingut coneixement de la situació.

La investigació deriva, segons que ha pogut saber l’Altaveu, de la fiscalització que exerceix el Tribunal de Comptes. Aquest organisme, davant la no resolució del que pressuposa que és una irregularitat, finalment hauria posat el cas en coneixement de la fiscalia, que hauria estat fent les indagacions oportunes abans de dur a terme diligències amb transcendència pública. Malgrat que l’anàlisi fa temps que s’està duent a terme, tot estaria en una fase força embrionària.

La clau de volta de tot plegat cal cercar-la en alguns dels informes de l’esmentat ens de fiscalització comptable. En alguns dels informes de l’esmentat tribunal, com el que fa referència al 2018 i es va emetre l’octubre del 2019, s’hi diu: “Una entitat financera va informar d’un compte de crèdit amb denominació “crèdit personal”, amb venciment 14 de gener de 2011, i amb un saldo a 31 de desembre de 2017 de 112.154 euros més els interessos meritats, que no figurava en els estats financers presentats”.

I encara afegeix: “En data 8 de juny de 2018, en informació complementària sol·licitada, la mateixa entitat financera va informar que aquest compte de crèdit va ser una renovació d’una pòlissa de crèdit en compte corrent de data 16 d’abril de 2010 i que restava impagada des del seu venciment en data 14 de gener de 2011, que el deute estava comptabilitzat com a fallit i que l’operació estava considerada no exigible judicialment. Per part de l’entitat financera, quan l’operació va entrar en mora, es va informar dels deutes pendents al Partit Liberal d’Andorra per carta de data 18 d’abril de 2011.” El que s’investiga és aquest fet, que presumiblement tindria un encaix en l’article 387 del Codi penal, que fa referència al finançament il·legal de partits polítics.

Formalment, segons les fonts consultades, la formació presidida per Jordi Gallardo hauria tingut coneixement de l’afer quan fa uns dies va ser citat a la Seu de la Justícia qui durant molts anys i fins fa pocs mesos ha estat el tresorer del partit, un Maanan Aouraghe que fa poques setmanes va ser ratificat pel Consell General a proposta del Govern com a integrant del consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA).

En la direcció del partit encapçalada per Jordi Gallardo hi ha el convenciment que tot plegat s’ha fet correctament  i es creu que la investigació s’acabarà arxivant més aviat que tard

Aouraghe hauria de donar les explicacions pertinents i hauria de respondre a les preguntes que se li puguin formular, tot i que no és gens clar que acabi acudint a la cita pel càrrec que ocupa actualment. Segons fonts properes a Liberals, des de la direcció del partit, on fins ara es gestionava amb extrema cautela tot aquesta investigació judicialitzada, hi hauria relativament tranquil·litat. En la direcció de la formació hi ha el convenciment que tot plegat s’ha fet bé i es creu que la investigació s’acabarà arxivant més aviat que tard.

És molt probable que dirigents del partit donin explicacions públiques de tot plegat en les properes hores una vegada s'han disparat les alarmes en cercles polítics. I vistos els enfrontaments que hi ha en l’arena política amb diverses formacions de protagonistes, la ‘guerra’ estaria servida. En tot cas, algunes de les fonts consultades han assegurat que ara prenen més força les manifestacions que va fer el president socialdemòcrata, Pere López, el dia que es votava la designació d’Aouraghe per a l’AFA.

Fa menys d’un mes, just el 10 de març, els socialdemòcrates van votar en contra de la candidatura del fins fa poc tresorer dels liberals per a formar part del consell d’administració del regulador financer en considerar que Maanan Aouraghe era un perfil que, tot i tenir unes acreditacions tècniques, estava altament polititzant. I López hi va afegir: “sembla que el Partit Liberal ha convertit la seva participació en aquest govern de coalició en una fórmula per col·locar càrrecs o per finançar l'important deute bancari que té comptabilitzat”.

Comentaris (12)

Trending