La fiscalia pretén saber per què es va condonar el crèdit que havia de saldar el deute del PLA

A banda del fins fa poc tresorer de Liberals, també hauran d’acudir en seu judicial el darrer president de la ‘vella’ formació, Enric Pujal, i responsables de MoraBanc, com a entitat concedent

Dependències de la fiscalia general a la Seu de la Justícia.
Dependències de la fiscalia general a la Seu de la Justícia. ARXIU

La fiscalia pretén saber per què es va condonar el crèdit personal però clarament vinculat al deute que al seu dia arrossegava el Partit Liberal d’Andorra (PLA). El ministeri públic veu possibles indicis de finançament il·legal polític en aquesta acció. De moment només és una possibilitat. Per això preveu escoltar properament, al marge del fins fa poc tresorer de Liberals d’Andorra, Maanan Aouraghe, també qui va ser el darrer president del PLA, Enric Pujal, i responsables de MoraBanc, l’entitat bancària que va concedir el préstec.

El ministeri públic ha acabat posant en marxa diligències prèvies després que el Tribunal de Comptes insistís en diverses de les seves memòries que ni el banc ni el partit no acabaven d’aclarir la situació. I que tot plegat, a tenor del que s’estava veient, podria encaixar en el tipus penal establert en l’article 387 del Codi penal, que descriu el finançament il·legal de partits polítics, que està considerat un delicte major. Per ara només s’estan fent indagacions. El que es vol des de la fiscalia és esvair dubtes davant el fet que les parts concernides no ho han fet suficientment davant l’òrgan de fiscalització financera de les institucions i els organismes que reben suport econòmic públic.

A banda de diferències quant a l’operativa comptable, Liberals considera que és un capítol tancat, un crèdit que no es deu o que, com a mínim, no deu la formació actual

La clau de volta gira en un crèdit personal a favor d’Enric Pujal per valor de 112.154 euros. Amb aquest préstec, suposadament, el PLA ‘matava’ el deute que va arribar a ser de més de mig milió d’euros i es preparava per dissoldre’s com a partit. Llavors, però, la generació jove de la formació, amb entre altres l’actual president de Liberals i ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, van decidir salvar el partit i reactivar-lo. Tot i el canvi de denominació i de persones, jurídicament es tracta del mateix partit. I heus aquí el mal de tot plegat.

Considera el Tribunal de Comptes que el crèdit hauria d’haver-se contemplat en els estats financers de la formació. A banda de diferències quant a l’operativa comptable, Liberals considera que és un capítol tancat, un crèdit que no es deu o que, com a mínim, no deu la formació actual. I que les explicacions cal cercar-les en aquells que van promoure el crèdit per saldar el deute que llavors hi havia. Així es va exposar aquest dijous a la nit en el marc d’una reunió extraordinària i telemàtica que va fer l’executiva de Liberals per bordar la qüestió.

Imatge d'una de les darreres direccions de Liberals, amb Jordi Gallardo i Maanan Aouraghe en ella.

Relacionat

La fiscalia investiga Liberals per anomalies financeres derivades del deute heredat del PLA

Gallardo i la secretària general de Liberals, Maribel Lafoz, compareixeran aquest migdia de forma pública per donar les seves explicacions. Neguen qualsevol responsabilitat. La fiscalia, s’ha dit, sols està fent una anàlisi indagatòria. Però no deixa de ser una investigació en tota regla que pretén aclarir, per exemple, si el banc implicat va fer totes les reclamacions necessàries per intentar cobrar el deute. I si no va ser així, vol saber quin va ser el motiu, més enllà de la qüestió comptable dels hereus del PLA. Aouraghe, ara membre del consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), ha estat des de la refundació del partit i fins fa poques dates el tresorer de la formació, a banda d’administrador electoral habitual.

Comentaris (3)

Trending