Els canvis per actualitzar les pensions per les persones que viuen fora estaran abans del juliol

El síndic general, Carles Ensenyat, assegura que quan els serveis de l’Elisi van alertar d’una possible inconstitucionalitat “tots vam veure aquesta possibilitat i hem agafat el compromís per modificar la Llei de la CASS i solucionar el conflicte”

Carles Ensenyat.
Carles Ensenyat. Albert Sanjuan

El síndic general, Carles Ensenyat, s’ha referit a la tensió que s’ha viscut els darrers dies després que des de l’Elisi s’hagi amenaçat amb la demanda d’un dictamen d’inconstitucionalitat al pressupost 2024 per la decisió impulsada pels demòcrates de no actualitzar amb l’IPC les pensions de les persones que viuen fora del país i que no hagin cotitzat 15 anys. En aquest sentit, ha dit que “hem agafat el compromís de modificar-ho abans del mes de juliol”.

Ensenyat no considera “una amenaça” el fet que els serveis del Copríncep francès anunciessin la possibilitat d’activar el procediment per demanar un dictamen d’inconstitucionalitat pel fet que al pressupost 2024 DA hagi fixat que les pensions de les persones que viuen fora i que no han cotitzat un mínim de 15 anys no es revalorin amb l’IPC. Remarca que “és una prerrogativa que entra en les seves tasques com a cap d’Estat.

Una imatge de l'hemicicle en una de les darreres sessions parlamentàries.

Relacionat

Forta tensió institucional per la ‘discriminació de les pensions’

El síndic general ha explicat que el representant del Copríncep francès va informar els grups i a ell sobre aquesta situació i “vam veure tots que hi havia aquest precepte d’inconstitucionalitat i hem agafat el compromís de modificar la llei de la CASS abans del mes de juliol i resoldre el conflicte que hi podia haver”. D’aquesta manera, les pensions s’actualitzaran amb l’IPC europeu perquè, segons Ensenyat “si ho haguéssim fet amb l’Índex de Preus al Consum d’Andorra, la gent de fora guanyaria poder adquisitiu i els de casa, no”. Per això, diu “hem agafat el més equànime”. Gràcies a aquest acord, el pressupost per aquest 2024 s'ha publicat al BOPA aquest dilluns, un cop signat pels dos coprínceps i ha entrat en vigor aquest dimarts.

“HEM SORPRÈN QUE NO SÀPIGUIEN L’HORARI”

D’altra banda, Carles Ensenyat ha parlat de la situació a l’Agència de Protecció de Dades arran de la dimissió de les inspectores. Sobre les declaracions que va fer la seva la cap, Resma Punjabi, sobre que la darrera que va dimitir perquè ningú l’havia informat de l’horari, ha expressat que “l’horari és el d’una administració pública i em sorprèn que no el sabés”.

Resma Punjabi durant la compareixença per defensar la gestió de l'APDA.

Relacionat

La cap de l’APDA descarta dimitir malgrat reconèixer que l’agència “és ingestionable”

Assegura que la comissió legislativa d’Interior “ja té encarregada la modificació” i una de les possibilitats és que els funcionaris públics puguin ser inspectors. Remarca que “durant el març estarà acabada” i confia al ser text sorgit del Consell “les possibles esmenes ja s’hauran introduït”.

Comentaris (26)

Trending