Pensions més baixes per impagament de cotitzacions a la CASS per part de l’empresa

Treballadors que arriben al final de la carrera professional havent estat assalariat de companyies que han generat deutes a la parapública, veuen que a no ser que es recuperi el que no s’ha abonat mai no cobraran el que es pensaven

Una imatge de la façana principal de la CASS aquest matí.
Una imatge de la façana principal de la CASS aquest matí. Toni Solanelles

La situació no és nova. Però vist l’agreujament de les dificultats econòmiques, hi ha qui comença a pensar que cal replantejar el funcionament de certs mecanismes en relació amb les pensions que abona la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) a les persones assalariades una vegada aquestes arriben al terme de la seva vida laboral.

I és que si mai s’han trobat durant la trajectòria professional amb alguna empresa que no hagi pagat el que li pertocava de les cotitzacions, el treballador ara ja jubilat mai no percebrà el que es pensava per allò que ha treballat sinó que sols cobrarà en funció del que l’empresari l’hagi cotitzat. El cas és més greu, recorden les fonts, perquè si les dificultats econòmiques porten més empreses de les que es voldria, de les que caldria, a no pagar les cotitzacions socials hi pot haver  més d’un, de dos i de vint treballadors que es trobin amb sorpreses quan arribin a la jubilació. Un dels últims casos, per exemple, el referent a la fallida de la Hispano Andorrana i Montmantell, amb un més que notable deute a la CASS. De fet, va ser la parapública qui, almenys en un dels dos casos, va instar la fallida de les societats, senyal que l’impagament era gruixut.

“Els imports de les pensions es calculen en base a les cotitzacions efectuades. En aquest supòsit, quan és procedeixi a la regularització de les cotització procedirem a regularització de les pensions afectades”

Doncs es dona el cas que un dels empleats que ho havia estat durant anys d’aquelles companyies del transport, quan ha arribat al terme de la seva trajectòria professional, es troba que cobra cent euros mensuals menys del que es pensava. I segons per a qui i segons a quina edat, cent euros al mes són molts diners. “Durant molt temps vam estar advertint a la CASS quan ens enviava una comunicació dient que l’empresa no havia pagat, i sempre ens deia que no ens havíem de preocupar, que era només informació.”

Certament, la CASS serà un creditor privilegiat com ho és en el marc de qualsevol fallida. Però si no arriba a cobrar la totalitat del deute concret, i no sempre el recupera, l’assalariat mai arribarà a percebre el que ell havia projectat per la feina realment realitzada. “És profundament injust, caldria modificar el sistema i que el treballador no hagi de ser víctima dels incompliments empresarials”, han destacat les fonts. A més, la CASS fa una reclamació per l’impagament que li han fet a ella. Però la parapública no avança ni un cèntim d’euro a l’afiliat, que mai veurà ni un euro de més si l’empresa no acaba pagant. I l’afiliat, a més, està totalment indefens pel fet que la parapública no li aboni la pensió que preveia.

Des de la CASS les fonts consultades han deixat clar que “els imports de les pensions es calculen en base a les cotitzacions efectuades. En aquest supòsit, quan és procedeixi a la regularització de les cotització procedirem a regularització de les pensions afectades”. O dit d’un parell de maneres diferents. “Es recalcula la pensió amb els imports cotitzats; el treballador cobrarà nova pensió en base al que s’hagi recuperat per cotitzacions.”

Comentaris (11)

Trending