L’‘escàndol de les pensions’ arriba a la fiscalia

El consell d’administració de la CASS rep de Deloitte un avançament de l’auditoria que està fent en relació amb el descontrol de les prestacions d’invalidesa parcial que hi hauria hagut des de fa anys i acorda posar la situació en coneixement del ministeri públic

Una imatge d'un dels rètols de la CASS a la façana de la seu.
Una imatge d'un dels rètols de la CASS a la façana de la seu. Toni Solanelles

El consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) portarà a la fiscalia l’‘escàndol de les pensions’. La decisió l’ha adoptat l’òrgan rector de la parapública durant la reunió que ha celebrat aquest dimarts i en la qual els responsables de l’auditoria encarregada a Deloitte han fet un generós avançament del ‘forensic’ que hauria d’estar elaborat de forma definitiva els propers dies. El treball estarà finalitzat en breu i seguidament es posarà en coneixement de la fiscalia atès que “es vol anar fins al final”, segons fonts de la parapública.

En un comunicat oficial, i arran de les tensions que es viuen al consell d’administració, s’ha compartit un posicionament comú que indica que davant els elements que haurien ja apuntat els auditors, el consell d’administració ha acordat iniciar els tràmits per posar en coneixement de la fiscalia els fets que contingui l’auditoria encarregada. Deloitte hauria hagut d’analitzar, d’entrada, tant els mecanismes de control (o no control) d’actualització de les pensions d’invalidesa parcial per donar resposta al manament legal com, per exemple, el que s’hauria pagat de més des de sempre. Però no es farà pas tot.

La feina feta fins ara seria, en l’argot judicial, una mena de testifical. S’ha pres declaració a multitud de persones i d’allò que s’ha pogut reconstruir, malgrat que molts dels interrogats s’haurien fet el suec, s’hauria evidenciat amb força claredat que hi va haver una manca de supervisió coneguda i tolerada, suposadament, de manera negligent. Posant el cas en mans de la fiscalia es pretén que sigui el ministeri públic el que valori si aquestes omissions consentides, el fet de perdonar pagaments de més de forma voluntària, reiterada i sense explicar-ho, per exemple, pot tenir (o no) rellevància penal.

Fonts de la CASS han assegurat que els responsables de l’auditoria encomanda a Deloitte han presentat una mena d’esborrany a partir del quan “han descrit procediments” i maneres de fer que durant anys s’han emprat a la parapública en relació amb el control de les pensions d’invalidesa parcial. Analitzant aquests controls aparentment també s’haurien posat de relleu altres mancances o funcionaments anòmals.

En tot cas, les diverses fonts consultades han coincidit en reconèixer que una vegada entregui Deloitte l’auditoria que s’ha fet ara no se seguirà amb les següents fases que hi havia previstes. D’aquí, per exemple, que no es quantifiqui, com a mínim ara per ara, els diners que s’haurien pagat de més al llarg de la història. El consell d’administració ha ha descartat en entendre que “per continuar no s’ha de fer amb informes interns sinó que ha de ser un altre organisme que ho faci. I s’ha entès que aquest altre organisme ha de ser la fiscalia”.

Comentaris (24)

Trending