Gili planteja que l’alliberament d’espai al Clot d’Emprivat permeti tenir una mena de “parc central”

Es vol intentar que els propietaris, sense perdre edificabilitat ni guanyar en alçada, acceptin concentrar la cessió arran de terra, que pujaria del 15% a un mínim del 50% per unificar tota la zona pública

Una imatge actual de la zona del Clot d'Emprivat.
Una imatge actual de la zona del Clot d'Emprivat. T. S.

“Optimitzar l’urbanisme de la zona”. Aquest és la fita que persegueix el comú d’Escaldes-Engordany amb la reunió mantinguda el passat dijous amb els propietaris de parcel·les al Clot d’Emprivat. La cònsol major, Rosa Gili, ha explicat que l’objectiu és guanyar espai lliure arran de terra i una idea és intenta concentrar-lo en un mateix lloc per poder crear una mena de “parc central”. Ara, s’està a l’espera de conèixer el retorn que es té de la trobada.

En declaracions a Altaveu, la mandatària escaldenca ha posat en relleu que hi ha “una constatació” que és el fet que “la revisió del pla d’urbanisme del 2018 ha permès fer les torres”. Fins ara, amb quatre projectes més o menys avançats. “Les hem vist créixer i no ens agrada. No és una construcció per un paisatge de muntanya, però aquestes ja hi són i no podem tornar enrere”, ha comentat.

Per tant, el que es pugui fer és de cara al futur. Fins ara, el que Gili té clar és que el 15% de cessió de terreny arran de terra marcat al POUP “no aporta valor afegir perquè és poc i perquè no s’ha reflexionat sobre on s’havia de deixar per poder-lo ajuntar i disposar d’un espai verd i lliure que tingui cara i ulls”. Al contrari, “s’ha fet de forma aleatòria”. I això és el que es vol evitar de cara al futur, amb la limitació que implica el fet que, fins al 2024, el pla no es pot revisar.

Dues de les torres en construcció al Clot d'Emprivat.

Relacionat

Escaldes vol alliberar espai arran de terra al Clot d’Emprivat a canvi de traspassar-lo a les torres

I es té clar que si s’ha de fer alguna cosa, ha de ser ara. “Encara hi ha unes parcel·les on no s’han fet torres, però ja hi ha un cert interès i un moviment que avança”, ha recordat la cònsol major. Per tant, no té sentit. Tampoc acaba de veure que es pugui, o que sigui convenient, prendre mesures sense l’acord dels propietaris, ja que “això podria suposar entrar en processos judicials llargs i costosos i no crec que sigui tampoc una bona gestió.”.

Davant totes aquestes premisses, “vam plantejar que es construeixi d’una altra forma per alliberar més espai”. Admet que es va parlar d’un mínim del 50% a terra “distribuint l’edificabilitat, que no es tocaria, de forma diferent”. Tampoc es plantejaria permetre més alçada als futurs edificis. “Si hi ha una bona predisposició, es pot acabar de definir la forma”, ha apuntat.  

La mandatària escaldenca s’ha mostrat convençuda que “hi ha opcions per conservar la mateixa edificabilitat al mateix temps que tenim un espai maco a baix del qual puguem gaudir tots els ciutadans”. En aquest sentit, ha remarcat que, al final, “els propietaris dels terrenys també hi guanyaran”.

Una imatge de la vall central del país, amb les torres en construcció del Clot d'Emprivat en primer terme.

Relacionat

La majoria d’Escaldes no preveu que la solució al Clot d’Emprivat sigui autoritzar edificis més alts

I és aquí on Gili apunta una alternativa. “Una idea que vam presentar és concentrar el 50% a diferents illes de forma que es pugui tenir un gran espai, tipus el parc central de Nova York”, ha afirmat. Així, la idea seria que la part que quedi lliure d’un terreny coincideixi amb la de les parcel·les properes. I, per tant, que s’uneixin les parts on no es construeixi. “Si han de ser torres, d’acord; però que es permeti alliberar espai en benefici de tothom, també d’ells mateixos perquè estaran en una zona més maca”, ha defensat la cònsol escaldenca.

La mandatària ha explicat que, ja abans de la reunió de dijous, “havíem tingut converses preliminars amb alguns propietaris i sabem que hi ha qui ho veuen bé”. En la trobada, justament, es va voler fer per “convidar tothom” i poder arribar-hi. “Encara no hem rebut cap retorn però esperem que ja n’hi hagi després de Setmana Santa”, ha indicat.

Gili s’ha volgut mostrar optimista a poder tirar endavant aquesta “optimització de l’urbanisme a la zona”. El dia d’avui, afirma, “no veig impossible arribar a un consens”. Per això, quan li demanen si, en cas de no tenir èxit, es plantejarien altres fórmules ha preferit no parlar-ne. “Ara estem en aquest escenari”, ha apuntat.

Comentaris (8)

Trending