Escaldes vol alliberar espai arran de terra al Clot d’Emprivat a canvi de traspassar-lo a les torres

En una reunió amb els propietaris dels terrenys, els ha traslladat el desig d’incrementar la cessió pública del 15% al 50% sense reduir edificabilitat, tot i que no ha especificat si es faria amb edificis més amples o hi hauria disposició a acceptar més alçada

Dues de les torres en construcció al Clot d'Emprivat.
Dues de les torres en construcció al Clot d'Emprivat. Toni Solanelles

La majoria comunal d’Escaldes vol intentar introduir canvis en el desenvolupament urbanístic del Clot d’Emprivat. L’equip de govern que lidera Rosa Gili considera que amb l’actual situació la zona pot perdre gran part de l’espai públic i les zones verdes i aposta per plantejar una reflexió de cara a futurs projectes. Aquest ha estat l’objectiu de la reunió mantinguda amb els propietaris dels terrenys. Es té clar que no es podran evitar més torres, però sí que es vol alliberar espai arran de terra, fins i tot si això implica traslladar metres quadrats als pisos superiors.

La reunió, celebrada aquest dijous ha servit, segons les fonts consultades, com una de “presa de temperatura”. Copsar, en certa forma, quin seria el tarannà dels propietaris de terrenys i si hi hauria o no disposició a acceptar canvis per aconseguir que l’espai públic a la zona sigui molt més gran que el que acabaria sent si el pla d’urbanisme s’acaba executant com està ara mateix previst, des de la modificació aprovada el 2018. Durant la intervenció, Gili hauria emprat expressions com “sentimental”, “harmonia per a la gent” o “dignificar els espais de cessió”.

En un comunicat, la corporació, en certa forma, admet que per poder fer aquests canvis necessita el vistiplau dels propietaris. “El comú no pot comprar els terrenys per mantenir-los com a espai verd perquè no té suficients recursos econòmics i tampoc té la capacitat d’aturar les torres que ara s’estan construint ni reduir l’edificabilitat”, indiquen.

I això xoca amb “la incomprensió i el rebuig social que ha generat la construcció de les torres”. I, també, amb la constatació que els diferents projectes que s’han anat aprovant i començant a construir han suposat una considerable pèrdua d’espai públic. I això sense oblidar que altres propietaris també tenen intenció de tirar endavant més edificis. El comú veu clarament com l’actual percentatge d’espai alliberat a cada parcel·la, del 15%, és insuficient.

ReunioClotEmprivat1[272436]
Un instant de la reunió amb els propietaris del Clot d'Emprivat / Comú d'Escaldes

El que s’ha vingut a plantejar és una “reflexió entorn del futur de la zona”. Des de la corporació s’ha reeconegut que no es tracta d’una “proposta tancada”. De fet, les fonts consultades properes a alguns dels assistents han indicat que potser hi ha una idea però, almenys formalment, no com tirar-la endavant. O si es té, no s’ha revelat. El que voldria l’actual majoria liderada per Gili és ampliar l’espai que queda lliure arran de terra. S’ha parlat, fins i tot, del 50%.

Això, però, sense afectar l’edificabilitat en metres quadrats de cada terreny. La superfície que es perdria al sòcol comercial es podria guanyar en la zona més residencial. No ha quedat clar si permetent torres més àmplies dins d’aquest 50% o si s’estaria disposat a guanyar encara més alçada. En tot cas, i segons el comunicat del comú, la voluntat “és assolir un consens amb les parts implicades” i estar oberts a “aportacions sempre que l’objectiu sigui aconseguir un urbanisme més equilibrat per a tots”.

Als propietaris se’ls ha apuntat que la porta de la corporació està oberta per poder parlar de l’assumpte. Fonts properes als assistents han posat en relleu que la proposta comunal pot tenir interès en funció de quin sigui el terreny en qüestió. Així, han recordat que en aquelles parcel·les que donen a l’avinguda Carlemany, reduir l’espai comercial pot ser contraproduent. En canvi, a aquelles més properes al riu i, per tant, més allunyades de Vivand, un gran local per a botigues pot no tenir tanta sortida i, en canvi, ser més interessant poder oferir algun pis més.

En tot cas, la proposta no es podria aplicar als projectes en construcció. Aquests ja no es poden tocar. El comú, però, entén que encara s’està a temps de poder modificar projectes ja avançats però encara no validats o, fins i tot, el que es pugui fer a parcel·les on, de moment, no hi ha cap desenvolupament previst, almenys a curt termini.

Comentaris (7)

Trending