Escaldes bloquejarà per a ús públic el 50% de les parcel·les no edificades encara al Clot d’Emprivat

El comú preveu aprovar aquest mes la modificació del pla d’urbanisme que permetria mantenir espais a nivell de terra a la zona, a canvi de traslladar els metres quadrats perduts a blocs que puguin ser més amples, però no pas més alts

La zona del Clot d'Emprivat.
La zona del Clot d'Emprivat.

El comú d’Escaldes-Engordany modificarà el pla d’urbanisme de la parròquia per garantir que el 50% de les parcel·les encara sense construir de la zona del Clot d’Emprivat sigui per a ús públic. A canvi, es permetrà traslladar els metres quadrats que es perdi amb aquesta mesura a les zones on sí que es podrà edificar, sense que això impliqui que els blocs siguin més alts del ja permès actualment. D’aquesta forma, s’aconseguirà mantenir un ampli espai per a “gaudi de la ciutadania”, segons ha explicat la cònsol major, Rosa Gili.

El canvi de normativa es vol tancar aquest mateix mes. De fet, com és preceptiu caldrà una primera aprovació al ple del comú per posteriorment ser validada per la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTU) i, novament, aprovada definitivament per la corporació. D’aquesta forma, es tancarà el procés obert ara fa uns mesos, quan es va anunciar la voluntat d’encetar “una reflexió” sobre el futur desenvolupament de la zona, un cop vist l’efecte que ha provocat l’aixecament de les primeres torres.

Una imatge actual de la zona del Clot d'Emprivat.

Relacionat

Gili planteja que l’alliberament d’espai al Clot d’Emprivat permeti tenir una mena de “parc central”

Així, s’estan ultimant els detalls de la modificació que, bàsicament, ha de permetre “l’alliberament del 50% del terreny” a nivell de terra. Es passaria a qualificar aquesta part de la parcel·la “d’espai privat d’ús públic”. És a dir, el propietari el mantindria però seria la corporació qui “en tindria el gaudi, que serà dels ciutadans”. A aquests espais no es podrà construir i seria el comú qui s’encarregaria del manteniment.

A banda, l’objectiu és que treballar les diferents parcel·les per anar unificant els espais que quedarien lliures. D’aquesta forma, en el futur, amb tota la zona ja desenvolupada urbanísticament, es mantindria un terreny públic obert. “Tot dependrà del ritme al qual cada propietari vagin construint”, ha manifestat Gili.

Dues de les torres en construcció al Clot d'Emprivat.

Relacionat

Escaldes vol alliberar espai arran de terra al Clot d’Emprivat a canvi de traspassar-lo a les torres

Aquesta modificació, però, no suposaria un perjudici per als particulars que tenen les respectives parcel·les. Així, la idea és mantenir l’edificabilitat ja aprovada a l’actual pla d’urbanisme. “En cap cas es permetrà pujar més”, ha assegurat la mandatària. En canvi, sí que s’està treballant per possibilitat que els futurs edificis guanyin en volum. Per dir-ho d’alguna forma, “canviar la forma de les torres”. Que siguin més amples. “Privilegiem poder tenir l’espai lliure a baix”, ha apuntat.

Gili defensa que aquest canvi normatiu és necessari. Especialment, un cop constatat com està afectant la zona la construcció dels primers edificis de gran alçada. “Si hi ha torres, s’ha de reflexionar l’espai; si no, la gent no ho entendrà”, ha indicat.

Comentaris (9)

Trending