Escaldes aposta per fer la interconnexió de les xarxes d’aigua amb la capital el pròxim mandat

El cònsol menor, Quim Dolsa i el director general de Capesa, Eduard López, s’han trobat aquest dimarts per tractar la qüestió i el mandatari creu que “hem de ser capaços de trobar un pla B com vam fer amb l’hospital”

El riu Madriu a la Plana, on Capesa té la captació.
El riu Madriu a la Plana, on Capesa té la captació. Capesa

Els tècnics dels comuns d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany continuen treballant en la possibilitat d’interconnectar les xarxes d’aigua d’ambdues parròquies per tal de tenir una solució en casos de sequera. Aquest dimarts hi ha hagut una trobada entre el director general de Capesa, Eduard López Mirmi, i el cònsol menor escaldenc, Quim Dolsa per tractar l’estat de la qüestió. Per a Dolsa considera que “hauria de ser una cosa necessària i implantar-la en el pròxim mandat”.

Les pluges dels darrers dies han incrementat una mica els cabals dels rius, però cal continuar fent un ús responsable de l’aigua perquè la situació de sequera no s’ha solucionat. Per aquest motiu, ja fa setmanes que els tècnics dels comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany estan treballant en la interconnexió de les xarxes d’aigua per tal que en situacions d’emergència es puguin ajudar.

Aquest dimarts al matí hi ha hagut una trobada entre el director general de Capesa (l’empresa encarregada del subministrament d’aigua a la parròquia d’Escaldes), Eduard López Mirmi i el cònsol menor, Quim Dolsa, per tractar l’estat de la qüestió. En declaracions a l’Altaveu, Mirmi ha explicat que “un acord d’aquest tipus ha de ser recíproc, tant quantitativament com qualitativament”. El que considera important és que “l’aigua vingui de dues valls diferents per tal que si una falla es pugui fer servir l’altra”. Tot i que no ha volgut dir les ubicacions, aquest mitjà ja va publicar fa uns dies que la capital l’aportaria des de la font de la Birena, mentre que Escaldes ho faria des del riu Madriu.

Les pluges d'aquests dies han fet créixer els cabals del riu, com el Valira al seu pas per Andorra la Vella (a la imatge, avui).

Relacionat

Els tècnics d’aigua d’Andorra la Vella i d’Escaldes avaluen la interconnexió de les xarxes

La pilota, diu, està a la teulada dels tècnics per tal de mirar les possibilitats, el cost econòmic i definir les situacions excepcionals. Actualment, hi ha una interconnexió feta de la xarxa a l’hospital, tenint en compte que és un equipament sensible, tot i que, segons López Mirmi, mai s’ha hagut d’activar.

“Cal ser conscients que la situació de l’aigua ha canviat molt. Ens pensàvem que l’aigua era infinita i amb el canvi climàtic hem vist que no és així”

Des de Capesa “no estem lligats per les eleccions comunals, sinó pel dia a dia”, diu el director general, qui posa en relleu que “el tema està en les orografies, perquè una la part més alta pot donar servei a una que està més baixa perquè a l’inrevés seria complicat i es necessitaria un bombeig”. Tanmateix, ha expressat que durant aquest mes de novembre els dos comuns “haurien de signar com una espècie d’acord d’intencions i si l’obra es vol tirar endavant caldrà agafar una empresa d’enginyeria”.

Per la seva banda, el cònsol menor escaldenc, Quim Dolsa, considera que “cal ser conscients que la situació de l’aigua ha canviat molt. Ens pensàvem que l’aigua era infinita i amb el canvi climàtic hem vist que no és així”. Té clar que “si vam ser capaços d’arribar a un acord per embrancar l’hospital, potser hauríem de ser-ho ara per trobar un pla B per les xarxes d’aigua potable de les parròquies”. Preguntat si hauria de ser una realitat en la pròxima legislatura, Dolsa ha dit que “passi que passi en les eleccions, hauria de ser una cosa necessària i implantar-la en el pròxim mandat”.

Comentaris (1)

Trending