Els tècnics d’aigua d’Andorra la Vella i d’Escaldes avaluen la interconnexió de les xarxes

S’estan analitzant, sense pressa però amb la idea de poder ser una realitat, entre dos i tres punts per tal que es puguin compartir els recursos procedents del riu Madriu i de la font de la Birena

Les pluges d'aquests dies han fet créixer els cabals del riu, com el Valira al seu pas per Andorra la Vella (a la imatge, avui).
Les pluges d'aquests dies han fet créixer els cabals del riu, com el Valira al seu pas per Andorra la Vella (a la imatge, avui). Toni Solanelles

Els tècnics d’aigua del comú d’Andorra la Vella i de la companyia d’Escaldes (Capesa) estan treballant, sense pressa però sense pausa, en el que hauria de ser la interconnexió de les xarxes per garantir el subministrament directe d’una parròquia a l’altra i viceversa si mai fes falta. El treball que s’està fent és molt recent i, per tant, es troba en una fase molt embrionària. Però l’objectiu és poder fer realitat la connexió i que, si escau, es puguin compartir els recursos procedents del riu Madriu i de la font de la Birena.

L’avaluació tècnica té l’aprovació dels responsables polítics de les dues parròquies. I com han reconegut les fonts consultades, el fet que aquests dies hi hagi hagut precipitacions i que això hagi rebaixat la tensió sobre la sequera, permet als tècnics treballar amb més tranquil·litat i sense la pressió política que es dona en altres moments. Un element sembla clar: aquella galeria construïda sota la rotonda de la Dama de Gel que havia de ser el primer pas per la interconnexió no serviria de res. Aquell no seria el punt bo per a la unió de xarxes.

Les fonts consultades han assegurat que es treballarà en dos o tres punts o hi pogués haver interconnexió. I el que està clar és que s’ha de treballar amb valls diferents, perquè en cas de sequera, la connexió seria estèril si s’estigués recorrent en tots els casos en la mateixa vall. D’aquí que Andorra la Vella aportaria aigua de la font de la Birena, els drets sobre la qual al seu dia es va garantir adquirint-los a la Massana, i Escaldes faria l’aportació des del riu Madriu.

Aquesta interconnexió que s’està analitzant no té res a veure amb l’acordada i ja preparada tècnicament vinculada i només circumscrita a l’hospital

La connexió d’Andorra la Vella cap a Escaldes es podria fer molt probablement a la zona de Fiter i Rossell. Mentre que en el cas contrari, a la inversa, s’està acabant d’analitzar els punts on es podria enllaçar, ja que en aquest cas es pensa en dos possibles escenaris. En tot cas, es tracta de trobar una interconnexió proporcional i proporcionada quant a qualitat i quantitat de l’aigua. En aquest sentit, les fonts consultades han recordat que l’aigua de la Birena té un alt nivell d’arsènic. Però en aquest sentit, han recordat els consultats, des del comú d’Andorra la Vella s’ha fet un gran treball en el tractament de l’aigua.

També les pressions i altres elements tècnics han de ser equivalents. Tot això és el que s’està avaluant per trobar les millors opcions d’interconnexió. Però la voluntat política hi és totalment i ara cal veure com es fa tècnicament. Aquesta interconnexió no té res a veure amb l’acordada i ja preparada tècnicament vinculada i només circumscrita a l’hospital. Capesa garanteix el servei en tan què equipament situat a la parròquia d’Escaldes. Però hi ha el dispositiu muntat perquè si mai hi ha una falla des del cantó escaldenc, en qüestió d’uns deu minuts pugui entrar en servei subministrament d’aigua des d’Andorra la Vella.

Comentaris (4)

Trending