El comú vol impulsar a la tardor un estudi sobre l’estat del subsol a l’avinguda Santa Coloma

Es vol implicar les diferents parts afectades en l’afer de les esquerdes per trobar-ne “les causes” i saber “com està tot per sota”, més després de l’ensurt del cap de setmana, que la corporació no atribueix necessàriament als moviments causats per l’obra de davant, sinó més a la tècnica de revestiment no del tot adequada a l’hotel Bellpí

La façana de l'hotel Bellpí, amb la bastilla i, a la dreta, les plaques caigudes.
La façana de l'hotel Bellpí, amb la bastilla i, a la dreta, les plaques caigudes.

Andorra la Vella vol impulsar un estudi sobre la situació del subsol a la zona de l’avinguda Santa Coloma on hi ha dos edificis que, des de fa mesos, pateixen esquerdes, coincidint amb la construcció d’un altre bloc a l’altra banda del carrer. El treball es vol fer amb totes les parts afectades per “saber què tenim a sota”. Paral·lelament, s’espera que en les pròximes hores es reforci la bastida de l’hotel Bellpí, d’on van caure plaques de marbre la matinada de diumenge. El cònsol menor, Miquel Canturri, apunta que el despreniment no ha de ser degut necessàriament als moviments que van provocar les esquerdes al bloc del costat.

Així ho ha explicat el mandatari en declaracions a Altaveu, tot posant en relleu que entén la situació de neguit que viuen els veïns dels edificis afectats, incrementat arran de l’incident d’aquest cap de setmana. Ell mateix admet que “ha estat un ensurt i si hagués passat algú per la vorera, segurament hauria estat un problema greu”. Tot i això, ha volgut recordar que “el comú en el seu moment ja havia ficat la bastida”.

Justament, ara, s’ha constatat que aquesta ha d’ocupar encara més espai. “Faltava per protegir la cantonada de la part dreta, uns cinquanta centímetres”, apunta el cònsol menor. I ara es farà. “Hem anat amb els tècnics a mirar-ho aquest matí i estem buscant una empresa de bastides perquè pugui fer aquesta ampliació”, ha indicat.

Les plaques que han caigut.

Relacionat

Cauen vàries plaques de marbre d’un dels edificis afectats per esquerdes a l’avinguda Santa Coloma

Canturri no ha volgut donar per fet que el despreniment sigui causat pels moviments que, ja des de fa mesos, es detecten a la zona i han generat esquerdes als immobles, especialment al del costat, el número 28 de l’avinguda. Recorda que el fet que caiguin trossos de les façanes “és un problema quotidià a Andorra i no exclusiu d’aquest edifici”. Considera que “no podem dir al 100% que provingui de les obres de davant o d’un moviment del mateix producte que es va ficar en el seu dia per enganxar la peça”. Tot i això, sobre aquesta segona hipòtesi, ha recordat que, llavors, als anys setanta, “la tècnica de revestiment no era la més adequada”. Per això, apunta que “pensem que es deu més a això”.

El mandatari també avança que, després de la primera actuació dels bombers, la matinada de diumenge, els pròxims dies es tornarà a inspeccionar la façana. “Mirarem si hi ha més peces en perill a partir de dimecres i actuarem si cal”, ha avançat. També s’ha parlat amb la propietat de l’hotel. “Els he demanat que han de parlar amb l’assegurança i mirar que els cobreixi els danys i de qui és responsabilitat la caiguda de la peça”.

Des del comú s’ha volgut remarcar que es continua fent seguiment de la situació. “Es monitoritza tot. Hi estem a sobre”, ha assegurat Canturri. Així, “cada setmana es miren els testimonis que hi ha per veure si varien o no” i amb l’observació d’aquest matí s’ha constatat que “en una setmana ho han fet poc”. Això sí, ha puntualitzat que l’obra de davant està justament aturada perquè són les vacances de la construcció.

La zona on han caigut les plaques de marbre, aquesta tarda.

Relacionat

“Si cau al cap d’algú, el mata”

Més enllà d’aquest control, el comú admet que per acabar de donar tranquil·litat als veïns caldrà fer alguna actuació més. I és aquí on s’emmarca la intenció de fer un estudi per analitzar el sol de la zona i veure quin pot ser el problema. “La idea general”, ha explicat el cònsol menor a Altaveu, “és fer una intervenció, mirar què ha causat les esquerdes i buscar el motiu”. Això es traduiria en “un estudi general de com està el subsol de la zona de l’avinguda Santa Coloma”.

Així, es vol “saber què tenim a sota i mirar com està”. Aquesta feina s’intentaria engegar “passat l’estiu”. I es vol fer conjuntament amb els diferents implicats. “Ho volem consensuar amb totes les parts; és bo que tots ens impliquem: comú, aquells que han patit danys i la propietat que està construint”, ha indicat el mandatari.

S’entén que aquest treball permetria copsar exactament si l’obra de l’altre cantó de l’avinguda és la que ha generat tots els problemes. I, també, saber si hi ha cap risc de cara al futur. “Cal tranquil·litzar tothom. Que quedi clar que el comú hi està a sobre”, ha manifestat Canturri.

Comentaris (12)

Trending